Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Oliver Ingrosso släpper kokboken Quanto Basta: italienska favoriter och familjerecept

01 nov, 2023 
AvNami Kawakita
Oliver Ingrosso släpper kokboken Quanto Basta: italienska favoriter och familjerecept
alia serban
På Oliver Ingrossos egna, varma sätt delar han med sig av både italienska klassiker och familjerecept i sin nya kokbok. En given julklapp till matälskaren!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood: Vodkapasta

Quanto basta! är ett italienskt uttryck och betyder ungefär så mycket som behövs, så mycket du vill, det som är tillräckligt för dig. I den här kokboken hittar du klassiska pastasåser, familjerecept, rätter du slänger ihop på 30 minuter och riktiga långkok – allt på Olivers egna, varma sätt.

Det charmigaste med kokboken är att det inte finns några exakta mått angivna, däremot delar Oliver med sig av sina bästa tekniker och metoder för att laga god, autentisk italiensk mat, utan att fokusera på exakta teskedar salt och minutanvisningar. Han är noga med att påpeka att det viktigaste är att du gör som du vill och du följer dina egna smaklökar – allt handlar om att laga mat på känsla, vilket öppnar upp för mer kreativitet och frihet.

Annons

Här kommer två smakprov ur Oliver Ingrossos kokbok Quanto Basta: italienska favoriter och familjerecept

Ollis pesto

Olivers version av den klassiska peston innehåller mindre basilika och mer pinjenötter än en vanlig pesto – vilket gör den ljusare. Det blir även zucchini både i såsen och kokt ihop med pastan, samt fänkål. Otroligt gott!

I Olivers pesto är det mindre basilika, mer pinjenötter och både zucchini och fänkål
oliver ingrosso - quanto bastaalia serban

Du behöver:

Zucchini
Schalottenlök
Olivolja
Vitlök
Fänkål

Citron

Smör
Fänkålsfrön
Salt
Pinjenötter
Färsk basilika
Svartpeppar
Parmesan
Pecorino
Pasta

Annons

Gör så här:

  1. Skär zucchini på mitten och sedan på mitten igen, skär bort en del av köttet och ställ åt sidan. Skär den yttre delen som är kvar i hyfsat tunna diagonala strimlor.
  2. Hacka schalottenlök, det behöver inte vara tunt.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna, ha i löken, hela vitlöksklyftor och köttet från zucchinin. Låt allt långsamt karamelliseras tills det är mjukt och lite sött.
  4. Dela fänkål på hälften.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i citron, smör, olivolja, fänkålsfrön och salt.
  6. Koka fänkålen i vattnet tills den är mjuk. Plocka upp och låt rinna av.
  7. I en matberedare, mixa den kokta fänkålen med den karamelliserade löken, vitlöken och zucchinin samt mycket pinjenötter, färsk basilika, olivolja, salt, peppar, lite vatten från fänkålskoket, parmesan och pecorino. Justera konsistensen och smaken så som du vill ha den. Den ska inte vara så oljig, utan mer som en puré.
  8. Koka upp pastavatten i en kastrull.
  9. Koka pastan tills den är nästintill färdig. Någon minut innan den är färdigkokt lägger du ner zucchinibitarna som får koka med sista biten. Häll av pastavattnet men spara lite till att späda peston med.
  10. . Blanda pastan och zucchinin med peston och pastavatten och koka klart den där. Slunga runt och tillsätt mer pastavatten om det behövs.
  11. Blanda till sist i pecorino och tillsätt lite pasta- vatten om det känns för stabbigt.
  12. . Servera med mer pecorino och lite finn olivolja på toppen. Avsluta med nymalen svartpeppar om du vill.

Minestrone

En riktigt god klassiker och verkligen en du tar vad du har-rätt. Använd de grönsaker du tycker om, som är i säsong eller som behöver användas upp.

Tips! Du kan också koka spaghettin direkt i soppan, men då blir soppan inte lika klar och lite tjockare i konsistensen av all stärkelse. Det går såklart också bra att servera minestronen helt utan pasta.

Minestrone är ett perfekt sätt att ta tillvara på grönsaker som behövs användas upp
oliver ingrosso - quanto bastaalia serban

Du behöver:

Potatis
Zucchini
Selleri
Morot
Gul lök
Olivolja
Vitlök
Salt
Svartpeppar
Stora vita bönor, i lag eller torra och blötlagda över natten
Hela skalade tomater
Parmesanskalk
Vatten
Spaghetti
Färsk persilja
Färsk basilika
Parmesan

Eventuellt fler smaksättare:

Till exempel fänkålsfrön, lagerblad eller chili

Gör så här:

  1. Tärna eller skiva potatis och zucchini och hacka selleri, morot och gul lök.
  2. Häll rikligt med olivolja i en stor kastrull.
  3. Häll i selleri och morot, låt det bli lite mjukt och smaksätta oljan.
  4. Lägg i en eller två hela vitlöksklyftor. Jag vill inte ha mycket vitlökssmak, utan bara lite milt i bakgrunden så jag brukar bara låta den puttra med en stund.
  5. Tillsätt lök och potatis. Salta och peppra. Låt puttra lite grann bara. Ingenting ska få färg, det ska bara bli en aning mjukare. Låt bönorna rinna av och tillsätt dem.
  6. Tillsätt hela skalade tomater. Tryck till med en slev eller blanda om så att tomaterna går sönder lite.
  7. Lägg ner en parmesanskalk och eventuella andra smaksättare.
  8. Låt koka ner en stund så att smakerna sätter sig och såsen reduceras lite.
  9. Plocka upp vitlöken om du vill.
  10. Häll sedan på vatten. Häll vatten i tomatburken så att du får med all smak från den. Det ska vara ganska mycket vatten, det är ändå en soppa.
  11. . Låt puttra tills alla grönsaker är mjuka och soppan har kokat ner lite grann.
  12. . Koka upp ordentligt med saltat vatten i en annan kastrull och bryt spaghettin i mindre bitar, så att de får plats på en sked.
  13. . Koka spaghettibitarna.
  14. . Hacka persiljan och tillsätt hel basilika. Även selleribladen är grymt goda att ha i.
  15. . Stäng av värmen på soppan och blanda ner örterna. Smaka av och salta om det behövs.
  16. . Lägg upp pasta i djupa skålar och häll över soppan, ringla över olivolja och strö över parmesan och nymalen svartpeppar vid servering.

Foto: Alia Serban

Annons