Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Maten som kan föryngra hjärnan med 11 år!

20 mar, 2018
AvMalin Karlberg
Grönkålssallad med edamemebönor och tomater.
Vad du äter påverkar i högsta grad hur du mår – och det gäller även din hjärna! Vill du hålla hjärnan ung ska du bland annat se till att få i dig grönkål och andra bladgrönsaker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Din kost har stor inverkan på din hälsa och en ny studie har kommit fram till att du kan föryngra din hjärna med hela 11 år genom att äta en specifik typ av livsmedel. Tyvärr handlar det inte om pommes frites – utan om gröna bladgrönsaker som till exempel sallad, spenat, mangold och grönkål.

Minskar risken att drabbas av demens

Personer som regelbundet äter gröna blad minskar risken att drabbas av demens och har en hjärnfunktion som motsvarar en i genomsnitt 11 år yngre person, visar studien, som publicerades i den vetenskapliga journalen Neurology.

Det handlar dock inte om att du måste leva på spenatsoppa, utan räcker med ungefär en till två deciliter bladgrönsaker om dagen – till exempel en liten sidosallad till lunchen eller en grön smoothie på morgonen.

Bladgrönsaker innehåller stora mängder folat, k-vitamin och antioxidanter, vilka tros ligga bakom effekten.

Läs mer:

7 goda recept med grönkål

Därför är kål så nyttigt – experten förklarar

Vitkål, rödkål och savoykål.
Vitkål, rödkål och savoykål. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons