Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Lambrusco – det här är vinet alla pratar om

27 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Lambrusco – det här är vinet alla pratar om
Hör du till skaran som förknippar lambrusco med sötsliskligt rött bubbel? Då är det dags att tänka om. Lambrusco är ett missförstått vin med oförtjänt dåligt rykte. Följ med på en djupdykning i lambruscons spännande värld!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #2 - Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnadenBrand logo
Dryckescoachen #2 - Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnaden

Klingar Emilia Romagna bekant? Det är mycket troligt att du testat deras lokala specialiteter som parmaskinka och parmesanost men även lambrusco har sin hemvist här, med anor som sträcker sig långt bak i tiden. Det är främst i provinserna Modena, Parma och Reggio, samt i en liten del av Lombardiet, som detta utskällda och underskattade vin produceras.

Många tänker nog direkt på sött rött bubbel – vilket inte är fel men lambrusco är så mycket mer och allt fler börjar få upp ögonen för det. Med sin friska, bäriga smak och en något lägre alkoholhalt i jämförelse med vanligt vin är den en perfekt kompanjon i sommar.

I Emilia Romagna, i norra Italien, har lambrusco sin hemvist.
I Emilia Romagna, i norra Italien, har lambrusco sin hemvist.ermess

Vad är lambrusco?

Lambrusco är ett bubbligt vin gjort på blå druvor ur en druvfamilj med samma namn. Alkoholhalten ligger runt 10-11%. Det är druvornas naturligt höga syra som ger friskhet till vinerna och oftast är den bärig i doften med aromer av jordgubbar, körsbär, blåbär och viol. Vinerna är avsedda att drickas unga.

Annons

Det vanligaste, och billigaste, sättet att göra lambrusco är tankmetoden: det är samma metod som används för att göra prosecco och innebär att kolsyran bildas i en trycktank av stål. Lambrusco kan också tillverkas genom den traditionella metoden, som bland annat används för champagne, vilket innebär att kolsyran bildas genom en andra jäsning på flaska. Denna metod ger mer komplexa aromer eftersom vinet kommer i kontakt med jästfällningen.

Fler och fler producenter plockar idag upp det gamla sättet att göra lambrusco, som ger lätt pärlande viner med en rustik karaktär. Den innebär att vinet tappas upp på flaska innan det har jäst färdigt, vilket gör att kolsyran bildas naturligt. Varken jäst eller socker tillsätts.

Det finns lambrusco både som rött och vitt

Hur dricker man lambrusco?

Servera lambruscon kylskåpskall, runt 7-12 grader, alltså svalare än vad rödvin vanligtvis brukar serveras. Det ger vinet en mer utpräglad fräschör och fruktig karaktär. Det blir läskande gott och passar bra som aperitif en varm dag!

Annons

Lambrusco är antingen torr, halvtorr eller söt. De söta varianterna är trevliga sällskapsviner, medan de torra vinerna passar utmärkt till olika typer av mat. Prova till pizza med mozzarella, lasagne, grillad kyckling, lax eller en charkbricka – givetvis går de utmärkt ihop med parmaskinkan och parmesanen från samma område. De lättare varianterna är ett bra alternativ till kryddstarka asiatiska rätter eller till plockmat med många olika smaker. ELLE mat & vins vinexpert Elin Grube har valt ut tre favoriter och vad hon helst äter till!

Elin Grubes bästa tips för dig som är nyfiken på lambrusco

1. Läskande & gott i värmen

Fangareggi Vigna Rosa Lambrusco Emilia, 189 kr via Vinoteket.se

Fangareggi Vigna Rosa Lambrusco Emilia, 189 kr via Vinoteket.se

Denna moderna lambrusco med poppig etikett charmar inte bara till utseendet, utan också med sin somriga smak av solmogna bär som mosade jordgubbar och körsbärssylt, touch av vaniljdrömmar och med en läskande citruston. Vinet är gjort på en blend av druvorna lambrusco di sorbara, fortana och pinot nero. Urgott i sommarvärmen, och inte minst en riktigt snygg flaska att ge bort i festliga försommartider.

Annons

Vinoteket har även en lambrusco-låda med en bladning av röda och rosa bubblor för dig som vill utforska mer.

2. Att korka upp till middagen

Vigneto Cialdini Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 2021 (57628), 165 kr (BS)

Vigneto Cialdini Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 2021 (57628), 165 kr (BS)

Lite bubbel till sommarens enklare pastarätter? Yes please! Denna lambrusco har tillräckligt med kraft för att palla med en middag – här får du smak av röda plommon, björnbär och mörka körsbär, samt en lätt syrlig ton av tranbär. Det är fylligt, smakintensivt i matvänlig stil. Läckert! Testa till en pasta penne med tomatpesto och chorizo.

3. Perfekt till italienska plockbrickan

Fattoria Moretto Sbiadi Lambrusco Rosé (57498), 199 kr (BS)

Fattoria Moretto Sbiadi Lambrusco Rosé (57498), 199 kr (BS)

Här är det lambruscoklonen ”grasparossa” som används, vanligtvis ger den lite kraftigare lambruscoviner, men här i något ljusare stil – som en lambrusco rosé. Det är snabba ryck, druvorna pressas direkt och skalen avskiljs, men druvskalen hinner ändå sätta en viss rosa ton på vinet. I glaset? En pärlande ”pink lambrusco” i torr stil med tydliga körsbärstoner, pigga hallon och läckra små bubblor. Friskt, fräscht och fruktigt – och ett perfekt vin att servera till förrätten bestående av italienskt småplock, som grillade grönsaker, coppa och mild salami.

Källa: Vinoteket.se

Annons