Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

5 vintrender att hålla koll på 2024

05 jan, 2024 
AvMaya Samuelsson
5 vintrender att hålla koll på 2024
Det sker ständigt nya grejer i vinvärlden – och kommande år bjuder på flera nyheter och stigande trender. Maya Samuelsson spår och spanar inför vinåret 2024.
Annons

Vi blickar mot ”nya” bubblor och sippar mer sydafrikanskt. Kanske klubbas gårdsförsäljning på svenska bryggerier och vingårdar igenom, och vi erbjuds mer transparens om vad vinerna vi köper egentligen innehåller. Vinåret 2024 kommer bjuda på mycket nytt – och mycket gott!

1. Otrendigt med prosecco?

Är Prosecco-trenden på väg nedåt? Efter en lång tid av total dominans på marknaden säger italienska producenter att det nu i Italien snackas mer om de trendigare mousserande vinerna från Alta Langa, Trentino-Alto Adidge och Lambrusco. Kan denna trend vara på väg till Sverige och rent av ta lite mark? I recepten på nästa sida tipsar jag om två prisvärda bubblande viner från just dessa områden som jag starkt rekommen­derar dig att testa!

Nu vill vi ha prisvärda bubbel – som inte är prosecco.
Nu vill vi ha prisvärda bubbel – som inte är prosecco.Sergii Sobolevskyi

2. Innehållsförteckning

Den 8 december 2023 hände det som länge varit ett omdebatterat ämne. Det blev nämligen lag på att allt vin som säljs inom EU måste ha innehållsförteckning. En lag som välkomnas av kvalitetsproducenter. Det finns många rykten om vad man stoppar i vin och den nya lagen ger transparens och trygghet genom att visa konsumenten att många av dessa myter inte stämmer. Innehållsförteckningen ska finnas tillgänglig på etiketten, alternativt via en QR-kod på flaskan. Då den nya lagen gäller allt vin som är producerat efter den 8 december 2023 kommer det dock dröja en stund innan vi ser resultatet.

Annons

3. Gårdsförsäljning på gång

Med komplicerade och strikta alkohollagar i Sverige har vi knappats hjälpt våra svenska producenter att överleva på sin passion att skapa goda lokala drycker. Men nu kanske det ändå äntligen är dags? Det har i alla fall regeringen lovat med motivering om det positiva med en ny växande bransch som skapar både jobb och turism. Men om löftet blir verklighet återstår att se …

Snart kanske vi kan köpa med oss en flaska direkt från vingården?
Snart kanske vi kan köpa med oss en flaska direkt från vingården?Elin Grube

4. Sydafrika

Sydafrika har tidigare varit det mest sålda vinlandet på Systembolaget. Mycket på grund av de billiga vinerna i stora förpackningar som exponerats på hyllorna. Men trots att landet i många år producerat otroliga viner i modernare stil, är det inte förrän nu som svenskarna börjar upptäcka dem. Den mest spännande utvecklingen har skett i regionen Swartland där många unga vinmakare experimenterar med allt från tillverkningsmetoder till druvblandningar. Håll utkik!

Annons

5. Det nya Spanien

Spanien har länge varit ett favoritland för oss svenskar. Senaste åren har dock intresset för landets viner svalnat. Fatlagrad Rioja har fått stå tillbaka för fruktdrivna josigare viner. Inte helt otippat är nu Spanien återigen på våra läppar och i våra gommar, men nu är det områden som La Mancha, DO Vinos de Madrid, Teneriffa och udda druvor som Albillo och Listan Negra du ska hålla koll på!

Tre spanjorer att testa

Piedra Fluida Listán Negro 2020 (92787), 199 kr, TS

Piedra Fluida Listán Negro 2020 (92787), 199 kr, TS

Ponce Blanco, Kastilien-La Mancha (92438), 199 kr, TS

Ponce Blanco, Kastilien-La Mancha (92438), 199 kr, TS

Camino de Navaherreros, Vinos de Madrid (95062), 169 kr, TS

Camino de Navaherreros, Vinos de Madrid (95062), 169 kr, TS
Annons