Julklappstips: 12 inspirerande kokböcker att ge bort
Trots att vi blir allt mer digitala verkar vårt intresse för fysiska kokböcker inte dö ut. Det är något med att man vill ha en bok att slå upp och bläddra in, om så bara för inspiration. Jag älskar att bläddra i kokböcker, älskar att få kokböcker och älskar att ge bort kokböcker. En kokbok är så mycket mer än bara en samling med recept. En kokbok kan ta dig till exotiska platser på nolltid. Men en kokbok kan också ta dig tillbaka till barndomen, få dig att drömma, göra dig berörd eller bara påminna om att mat är mat – och mat är gott.
12 kokböcker att ge bort i julklapp:
1. Chopstick stories, Karin Lei
Karin Lei är mer eller mindre uppvuxen i en restaurangmiljö. Hennes föredrar flyttade från Taiwan till Sverige 1977 och trots många flyttar runt om i landet har maten alltid varit central. Det var genom sina föräldrars mat hon och hennes systrar fick uppleva den taiwanesiska kulturen. Chopstick stories (Natur & Kultur) är inte bara en vacker samling recept, det är en samling med mat, minnen och inspiration med allt från biang bihang-nudlar och mapo tofu till taiwanesisk street food.
2. Maten. Familjen. Livet, Zeina Mourtada
Zeina Mourtadas senaste kokbok Maten. Familjen. Livet (Bonnier Fakta) är inte bara en samling recept, det är också en hyllning till livet och familjen. Det är omöjligt att inte bli rörd när man läser om hur Zeinas familj flydde från Libanon till Sierra Leone, för att senare fly hela vägen till Sverige. Alla dessa platser har påverkat såväl Zeina som person som maten som står på bordet. Det här är en kokbok att laga, äta och gråta sig igenom!
3. Solen, Adam Dahlberg och Albin Wessman
Michelin-krögarnas första kobok Solen (Norstedts) tilldelades Årets kokbok 2025 och är ett måste till alla hemmakockar där ute. Två av Sveriges främsta kockar levererar en kokbok som är upplagd som en meny på restaurangen – från cocktail till dessert – och fungerar som en utmärkt plan för en måltid. Välj att servera som smårätter eller komponera ihop en hel meny. Det är uppfriskande att slippa regler och måsten, allt handlar bara om god mat.
4. Snacks, Siri Barje
Siri Barje är drottningen av ”girl dinner”! Hennes senaste kokbok Snacks (Natur & Kultur) är en hyllning till allt du kan äta med händerna, till småplock, dippar och goda röror. Siri delar med sig av sina bästa tips på hur du styr upp riktigt bra plock – oavsett om det är sött eller salt. Alla recept är gjorda för att ätas som just ett snacks eller så kombinerar du fler för en hel meny. Det här är onekligen kokboken för alla oss som inte alltid orkar laga ”en hel måltid”.
5. Halo-halo, Lennart Weibull och Joel Åhlin
Upptäck det än så länge rätt outforskade filippinska köket med Lennart Weibull och Joel Åhlin som åker på en smakresa till deras mammors hemland. Här möter den spanska kolonisationen influenser från Kina, USA och resten av Asien i ett kök som inte påminner om något annat sydostasiatiskt kök. Halo-halo (Natur & Kultur) är kokboken att ge till den som älskar att laga mat och inte är rädd för att prova något nytt!
6. Socker Sucker, Frida Bäcke och Bedros Kabranian
Socker Sucker är bageriet och konditoriet som drivs av Frida Bäcke och Bedros Kabranian. Det är passionen för hantverket som driver dem och de är själva på plats varje morgon och bakar. Den här bakboken ger en inblick i hur de tänker kring bakning och en titt bakom kulisserna. Bilderna i Socker Sucker (Norstedts) är i sig själva ett konstverk, inbjudande nog att låta läsaren drömma sig bort och inspireras för en stund.
7. Gottigheter: En kokbok till, Jennifer Eriksson
Geniet Jennifer Eriksson, även känd som Gottigheter på Instagram, släppte tidigare i år sin andra kokbok Gottigheter: En kokbok till (Tukan förlag). Det är en kokbok som får det att vattnas i munnen, helt utan pekpinnar. För Jennifer är det viktigaste att mat får vara just mat. Om du följer henne på Instagram kommer du definitivt känna igen dig på sidorna – man blir hungrig! Kan intyga att hennes mega stora chocolate chip cookie är to die for!
8. Videgårds bästa recept – Vietnam, Erik Videgård
Erik Videgård har skrivit massor med kokböcker och är bland annat känd för att ha introducerat det kinesiska Sichuanköket i Sverige. Men hans senaste kokbok tar oss på en smakresa till Vietnam. Du tänker nog på nudelsoppan phở och mackan bánh mì när du tänker på Vietnam men här finns det så mycket mer. Med Videgårds bästa recept – Vietnam (Mondial) guidar Erik till frasiga crêpes, smakrika soppor och Vietnams många goda dippar.
9. Gröt, Hedvig Billengren Lindebaum
På förra årets Nobelmiddag var en av rätterna gröt, det är något som talar för vilken särställning gröten har i svenska hjärtan. Hedvig Billengren Lindebaum beskriver i sitt förord att hon en dag vaknade och var jättesugen på gröt och sedan dess har hon varit en grötperson. Det bar inte bara gröt till frukost, det blev snart gröt till lunch och middag. Gröt (Natur & Kultur) uppmanar till att utmana vår syn på gröt, att den kan vara så mycket mer än bara frukost. Experimentera med olika sädesslag, toppings, sött och salt och ta gröten till helt nya höjder!
10. Kök, Jonas Svensson
Jonas Svensson är kocken med det asiatiska köket i fokus och driver Miss Voon, GOMA och India’s. Kokboken Kök (Norstedts) tar dig med på en matresa genom de asiatiska köken – alla tolkade på Jonas egna sätt. Med råvaror som kyckling, ren, anka, jordärtskocka, pumpa, hummer och torsk finns det recept för såväl vardag som fest. Många av Jonas recept tar form i det egna hemmet innan de letar sig in i restaurangköken och därför är denna kokbok anpassad för att vem som helst ska kunna laga dem hemma.
11. Chili + umami, Jonas Cramby
Jonas Cramby är journalisten som skrivit flera hyllade kokböcker och är nu aktuell med Chili + umami (Natur & Kultur). Chili och umami är smakerna som lyfter vilken rätt som helst, den här kokboken guidar till att laga både klassiker och fusionsrätter och hur du förvandlar tråkiga vardagsrätter till beroendeframkallande favoriter. En kokbok som passar att ge till starkmatskingen eller starkmatsdrottningen i ditt liv.
12. Husman, Stefan Ekengren
Husman (Natur & Kultur) är faktiskt en nyutgåva av potatiskungen Stefan Ekengrens allra första kokbok och denna gång har han gjort en rejäl djupdykning i husmanskosten och lagt till rätter som inte kom med i första utgåvan. Några av dessa recept är köttfärslimpa, smörgåstårta, pitepalt och toast Skagen. Men självklart finns även här klassiker som rimmad lax, kalops och stekt fläsk i löksås.

