Årets bästa glögg 2025: ”Jag har provat 60 olika sorter – här är mina 12 favoriter”
Varje år inför julsäsongens både längtar jag till, och bävar inför, årets kanske mest krävande provning: att dofta och smaka mig igenom uppemot 80 olika glöggsorter och vinterdrycker. Det är en sockerstinn, kryddig och ibland en smakmässigt fruktansvärd resa, men någon måste ju göra det! Och faktum är att det går förvånansvärt enkelt att sålla agnarna från vetet.
Glöggen har en lång historia i Sverige: från de klassiska, tunga varianterna med rödvin och kryddor till dagens fräschare tolkningar med äpple, lingon, apelsin – och till och med bubblor. Allt fler producenter vågar experimentera, och resultatet är en ny generation glögg som känns både modern och överraskande elegant.
Här är mina 12 favoriter från årets stora glöggprovning – både klassiker och njutbara nyheter. Enjoy!
*BS = Beställningssortimentet
1. Fräsch favorit på svenska äpplen
Brännland Ember Äppelglögg 2024, Sverige, Umeå (90341), 189 kr/500 ml.
Skeptisk till glögg? Då är detta din nya favorit. En elegant äppelbaserad glögg med hög fräschör – syran gör den allt annat än sötsliskig. Smaken är finessrik: röda äpplen, aprikos och en lätt touch av julkryddor i perfekt balans. Ett självklart val till ostbrickan eller som uppfriskande break på glöggfesten. En personlig favorit!
2. Bärig klassiker från Bergslagen
Grythyttan Skogsglögg, Sverige (96460), 99 kr/750 ml.
En älskad klassiker från Bergslagen gjord på svenska lingon, blåbär och äpplen och bjuder på en smakfull resa genom skogens bär, värmande julkryddor och ett fräscht stänk av apelsinskal. Alkoholen är mjukt balanserad, medan den klassiska glöggsötman möter kryddornas kraft, en lätt pikant beska och ett kryddigt, långt avslut som värmer hela vägen. Perfekt för kalla kvällar och festliga stunder.
3. En riktig hit för rödvinsälskaren
Glögg di Rosso Numero Uno, Italien (54213), 219 kr/750 ml, BS.
En glögg med italiensk rödvinsbas på druvan barbera. Finessrik och med fin balans, samt ett läckert litet tanningrepp. En glögg som har stringens och sjyst struktur. Ska den drickas varm? Näpp! Jag serverar helst denna rödvinsglögg något sval – eller varför inte till och med lätt kyld med lite is i glaset?
4. Fin flaska för ginfantasten
Gotlands Ginfabrik Glögg, Sverige, Gotland (74027), 269 kr/500 ml, BS.
Okej, utsidan ger insidan en chans. Och den här flaskan är magiskt vacker med sin relief och form. Här får vi en modern tolkning av glöggtraditionen – och ett måste för ginälskaren. Gotlands Ginfabrik har tillsatt sin dry gin till en bas på äppelmust och skapat en frisk, aromatisk glögg där enbär, ingefära, äpple och julkryddor möts i perfekt balans. Jag dricker den helst kyld i glas med en isbit och en remsa apelsinskal för en sofistikerad twist på julmyset.
5. Årets Blossa-glögg = Back to the roots
Blossa 25 Alperna, Sverige (72190), 149 kr/750 ml, BS.
Varje år släpper Blossa sin årgångsglögg och för första gången i historien är det med en rödvinsbas. Jag gillar flaskan (utsidan ger insidan en chans) och även glöggen som är överraskande klassisk med glühwein-vibbar. Mörkbärig doft med plommon, tranbär, enbär och julkryddor. Smak av apelsinskal, nejlika och kryddpeppar med en lång, kryddig finish. Välgjort och tryggt i dessa stökiga tider.
6. Ljuvlig orange variant som överraskar
Glögg di Numero Due, Italien (58246), 229 kr/750 ml, BS.
Gillar du cocktails som negroni eller aperol spritz? Läs vidare! Här får vi nämligen en glögg på orangevinsbas som bjuder på gott om pomeranstoner och apelsinblommig touch. Godast kall över en isbit i ett vackert glas.
7. Hantverksglögg från Roslagen med äpplig fräschör
Norrtälje Bränneri Roslagsglögg 14, Sverige, Roslagen (31914), 201 kr/500 ml.
Riktig snygg och välbalanserad äppelglögg där inte akloholen sticker iväg. Smaken är fyllig, sötkryddig med läckra äppeltoner och en lätt touch av apelsinskal. Bra balans mellan syra och sötma.
8. Alkoholfri favorit som levererar
Norrtälje Bränneri Roslags Äppelglögg Alkoholfri, Sverige, Roslagen (1984), 75 kr/500 ml.
Riktigt härligt djup ton av röda äpplen och finstämda julkryddor som kanel, kardemumma, nejlika. Syran och de fint kalibrerade julkryddorna höjer betyget och som avslut får vi en lång finessrik finish med fräschör. En återkommande alkoholfri favoritglögg här hemma!
9. Gotländsk pärla med kraft & finess
Hellström Glögg Äpple, julkryddor och gin, Sverige, Gotland (53792), 285 kr/500 ml.
På Gotland gör Elisabeth Hellström gin på råvaror plockade på ön. Hennes ginglögg har blivit en återkommande succé – och visst toppar den listan även i år. Kryddigt med smak av äpple, enbär och ingefära. Ginens spice ger djup och karaktär, och avslutet har en lätt ton av stjärnanis. Glögg med attityd! Elisabeth brukar själv servera den som en cocktail med äppelmust, gin och grädde – toppat med äppelskiva och lite kanel. En must try!
10. Fin flört med Alpernas fräschör
Alpenglitzern Organic Glühwein, Tyskland (90071), 89 kr/750 ml.
Tycker du att ”vanlig” rödvinsglögg är för söt? Testa glühwein. Här har man dragit ner på sockret för att istället låta rödvinstonerna ta plats – detta drar mer åt en torrare amarone. Smaken är av mogna körsbär, apelsinzest, russin, kanel, stjärnanis och mogna plommon. Ett relativt elegant avslut – och solklar fyndfavorit!
11. Ginglögg med känsla för detaljer
Skrea Backe Glögg 2025, Sverige, Skrea (70894), 249 kr/500 ml.
När jag besökte Skrea Backe i våras blev jag verkligen imponerad av producenternas brinn, hantverkskänsla och öga för detaljer – och årets gin-glögg är inget undantag. Den otraditionella glöggen bygger på äppelmust från Kattvik som fått sällskap av värmande julkryddor och en dos av husets egen dry gin. Ginen har lagrats på svenska ekfat under året, vilket ger en djup, rund och elegant karaktär, men också med tydlig äppelfräschör. En glögg designad för en trendig adventsupplevelse i glaset – modern, frisk och med en självklar glimt av jul. Servera i tumblerglas över en stor isbit.
12. Fyllig & fatlagrad klassiker som värmer
Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, Sverige (96002), 109 kr.
Ekologisk, fatlagrad glögg med kraftfull smakprofil. Fyllig och eldig med toner av lakrits, mörk choklad, russin och körsbär. Djup och intensiv, en glögg med tryck som passar utmärkt för kyliga kvällar och smakrika stunder. Som när jag kommer in efter en lång kall promenad och behöver något stärkande.
Elin Grube, Vinjournalist
Elin Grube är journalist med specialinriktning på mat och dryck. Hon är sommelierutbildad och arbetar som redaktör på ELLE mat & vin, där hon skriver om vin och mat. Våren 2023 gav hon ut boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen” tillsammans med sin man, vinjournalisten Andreas Grube. Privat älskar hon att sätta guldkant på livet genom att prova nya viner, testa nya restauranger – och upptäcka spännande resmål.

