ANNONSSAMARBETE MED VINOTEKET.SE

Vinoteket x ELLE – utvalda viner till höstens mat

  • AvRedaktionen ELLE
Tillsammans med Vinoteket.se har ELLE mat & vin tagit fram en vinlåda med sex utvalda viner från olika delar av världen. Vinerna kompletterar höstens råvaror och smaker – från mustiga grytor till svamprätter och långkok.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunnaBrand logo

10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna

ELLE mat & vin har i annonssamarbete med Vinoteket.se tagit fram en vinlåda. Lådan består av viner från olika länder och regioner, utvalda för att passa till säsongens råvaror.

utvalda viner TILL höstens mat

Höstens matlagning bjuder ofta på mustiga grytor, svamp, rotsaker och långkok – rätter som trivs med viner som har struktur, balans och nyanser. ELLE mat & vins vinredaktör Elin Grube har därför valt ut sex viner som passar höstens smaker.

I vinlådan finns:

1. Spätburgunder från Pfalz, Tyskland

En flaska rött vin från Tyskland.

I Tyskland går druvan pinot noir även under namnet spätburgunder – och här görs i mångt och mycket högkvalitativa viner på druvan. Denna flaska bjuder på ett rött vin med bäriga, örtiga och lite kryddiga toner som fungerar väl till svampbaserade rätter, exempelvis en kantarellpasta.

2. Langhe Nebbiolo från Piemonte, Italien

En flaska rött vin från Italien.

Nebbiolo är en druva med ursprung i Piemonte i norra Italien. På den görs viner med toner av körsbär, nypon, kanel och rosor, och viner har ofta en liten strävhet som gör vinet matvänligt. Passar till smakrika hösträtter som svamprisotto eller tryffelpasta.

3. Syrah från Rhône, Frankrike

En flaska rött vin från Frankrike.

Ett kraftfullt rött vin med generös frukt och kryddighet, väl anpassat till rätter av vilt- eller nötkött. Ett vin att plocka fram till exempelvis älgskavsgrytan eller entrecôten med potatisgratäng.

4. Rosé från Tavel, Frankrike

En flaska rosévin från Frankrike.

Ett mer kraftfullt rosévin från Tavel, en region i Frankrike där man specialiserat sig på den här typen av roséviner. Vinets mörkbäriga och aromatiska stil passar bra till allt från ugnsgrillad kyckling till en krämig bouillabaisse med saffran.

4. Chardonnay från Western Cape, Sydafrika

En flaska vitt vin från Sydafrika.

I Sydafrika har kvalitetsarbetet inom vinnäringen gått i en rasande fart – och här får vi en chardonnay med både toner av gul frukt och en fin fatkrydda. Vinet passar bra till såväl grillad kyckling som en kantarelltoast.

5. Vouvray Brut från Loire, Frankrike

En flaska mousserande vin från Frankrike.

Denna crémant från Loire är ett exempel på mousserande vin av hög kvalitet utanför Champagne. Här får vi ett mousserande vin på druvan chenin blanc med toner av gula plommon, äpplen och kex som kan serveras till förrätter, skaldjur eller lättare tilltugg.

Urval FÖR ELLE MAT & VINS LÄSARE

Alla viner i lådan kombinerar kvalitet, balans och ursprungstypicitet – med syftet att visa bredden av vad som passar till höstens matlagning. Vinerna är tillgängliga via Vinoteket, där hela urvalet presenteras tillsammans med mer information om varje producent. Läs mer om vinlådan här.