Baron Albert: Tre systrar, ett champagnehus
I hjärtat av Champagne, bland böljande vinfält och små byar, ligger Maison de Champagne Baron Albert – ett anrikt champagnehus som idag drivs av tre systrar med både passion och precision. I en värld som länge varit mansdominerad visar Aline, Claire och Lise att framtidens champagne är både hållbar och stolt familjedriven.
Sedan 1947 har huset producerat champagne med stark förankring i sitt ursprung, Charly-sur-Marne. Men det var först med tredje generationens inträde som något började förändras på riktigt. Med varsin spetskompetens – från vinodling till affärsutveckling – har systrarna format ett modernt champagnehus där både hantverket och visionen är i fokus.
– Champagnebranschen har traditionellt sett varit mansdominerad, men nu ser vi tydliga förändringar, berättar de.
– Fler kvinnor tar plats – inom allt från vinodling och oenologi till kommunikation och ledarskap. Det är inte längre könet som avgör, utan kompetensen.
Med 55 hektar vingårdar, över 520 000 flaskor per år och export till hela världen är Baron Albert ett champagnehus med stort avtryck – men också med båda fötterna kvar i myllan och stor vikt läggs vid hållbarhet, miljö och mänskligt ansvar.
Men att driva ett champagnehus 2025 innebär också utmaningar. Klimatförändringar påverkar druvornas mognad och skörden varierar mer än någonsin. Samtidigt innebär ett pressat globalt läge – med inflation och osäkra marknader – att varje beslut måste vara både smart och långsiktigt.
– Att driva vinhus idag kräver mod, kreativitet och en stor dos systerskap. Men vi är stolta över att representera vår familj, vårt terroir och vår passion – och att samtidigt inspirera andra kvinnor att ta plats i vinvärlden.
Foto: David Rase, Maison de Baron Albert











