7 anledningar att äta mer grönkål

Chips, snittar och pasta med nyttig grönkål.

Att grönkål är nyttigt är ingen nyhet, men visste du att den krusiga kålen är bra för huden, motverkar depression och kan hjälpa dig att gå ner i vikt?
09 januari, 2019

Supergrönsaken grönkål har sakta men säkert tagit sig in i allt fler svenska kök och det med rätta. De gröna bladen passar i många rätter och är enkel och flexibel att använda i matlagningen. Dessutom är den fylld med nyttigheter i form av vitaminer, fibrer och antioxidanter.

Alla våra recept med grönkål hittar du här >>

Här är sju hälsofördelar med den goda grönkålen:

1. Den boostar ditt immunförsvar

Vitaminerna och antioxidanterna som finns i grönkål boostar ditt immunförsvar och skyddar dig från sjukdomar. Addera grönkål till lunchen eller middagen när det är förkylningstider!

Recept: Ut- och invänd toast med grönkålspesto

Ut- och invänd toast med grönkålspesto

Ut- och invänd toast med grönkålspesto.

2. Den är bra för din hud

C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, vilket håller din hud ung och elastisk. En perfekt ursäkt för att unna sig en skål grönkålschips ikväll.

Recept: Krispiga grönkålschips

Krispiga grönkålschips.

Krispiga grönkålschips.

3. Den gör dig glad

Ge dig själv en energikick genom att äta grönkål. De gröna bladen innehåller rikligt med C-vitamin och aminosyror som gör dig mer energifylld, positiv och glad.

Recept: Snittar med grönkål och fetaoströra

Snittar med grönkål och fetaoströra.

Snittar med grönkål och fetaoströra.

4. Den motverkar depression

För att din hjärna ska kunna hålla sig frisk och motverka depression behöver den hälsosamma fettsyror som omega-3, vilket finns i grönkål. Förutom att minska risken för depression motverkar omega-3 även risken för diabetes och högt blodsocker.

Recept: Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål

Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål.

Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål.

5. Den kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Grönkål är en råvara som även innehåller fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier.

Recept: Senapsdressad sallad med grönkål

Senapsdressad sallad med grönkål.

Senapsdressad sallad med grönkål.

6. Den är en flexibel råvara

Grönkål går att använda på många olika sätt. Du kan mixa den i en smoothie, äta den som den är i en sallad, göra chips av den eller blanda ner den i en pastasås – möjligheterna begränsas endast av din fantasi.

Recept: Grön smoothie bowl

Grön smoothie bowl.

Grön smoothie bowl.

7. Den är nyttig för hjärnan

Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket hjälper till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skyddar mot demens.

Recept: Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål

Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål.

Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål.

Källor: Career Girl Daily, MåBra, Livsmedelsinfo

Missa inte

10 vegetariska (och riktigt goda) recept på mingelmat

Bjud på gröna tilltugg!

Blomkålspizza med potatis och zucchini

Nej, det blir inte godare än så här!

Fräscha och goda recept med smak från Asien

Perfekt sommarmat!