Grilltrender 2021 – 4 goda recept att grilla

4 recept som är bevis på att allt går att grilla

Vad lägger vi på glöden i sommar? Rätt svar är i stort sett allt! Här är säsongens hetaste grilltrender 2021!
27 april, 2021
1:51

Efter reklamen: (ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021

(1:51)

Slå på ljud

Våga testa lite nytt nu när grillsäsongen närmar sig med stormsteg. Lägg på bruschetta och servera med rökgrillad paprika, gör en baba ganoush av grillad aubergine och ät på flatbröd med zucchini, grilla matiga blomkålskotletter eller varför inte den hetaste mattrenden just nu – grillad pizza!

1. TREND: Smaksätt med rök

Att smaksätta det du grillar med rök öppnar en helt ny värld! Det ger en helt unik smak som går lätt att variera genom att byta både råvaror på grillen men också smak på flisen: oliv, valnöt, körsbär, hickory, äpple och pekan – det är bara att börja prova sig fram! Självklart kan du röka det du tänkt äta för kvällen, men också exempelvis röka habanerochili för att sedan torka dem och låta ge smak till din mat många månader framöver.

BRUSCHETTA MED RÖKGRILLAD PAPRIKA OCH TOMAT

Starta grillkvällen med en frasig bruschetta med grillad paprika.

Till recept>>

Så grillar du bruschetta med rökgrillad paprika och tomat
Betina Hastoft

2. Trend: Glödheta tillbehör

I år blir året när vi ser grillen för vad den verkligen är, en spis. Allt går ju nämligen att tillaga på grillen, även potatisen, desserten, tillbehören – och såserna, förstås. Grilla kålen till en ny variant av cole slaw, grilla potatisen till en krämig potatissallad, grilla vindruvor till ostbrickan och grilla tomater till en panzanella, grönsaker till en rökig gazpacho, paprikor till en spansk mojo rojo-sås eller – som här – aubergine för en perfekt baba ganoush.

FLATBReaD MED ZUCCHINI OCH BABA GANOUSH

Den krämiga aubergine-dippen smakar extra bra när auberginen får röksmak på grillen.

Till recept>>

Så gör du flatbröd med zucchini och baba ganoush
Betina Hastoft

3. Trend: Grönt på gallret

Grönt på grillen är en trend som bara växer för varje år. Borta är tiden när små bleka vegokorvar fick agera substitut på gallret eller att behöva nöja sig med enbart tillbehören till köttet, nu grillar vi grönsaker som får huvudrollen på menyn: glödbakad rotselleri, grillade blomkålskotletter eller sotade romansalladshalvor. Supergott, grönt och grillvänligt.

GRILLADE BLOMKÅLSKOTLETTER MED GREMOLATA

Så enkelt, men otroligt gott! Missa inte att grilla blomkål i vår.

Till recept>>

Så gör du grillade blomkålskotletter med gremolata
Betina Hastoft

4. Trend: Grillad pizza

Fjolårets trend med grillad pizza blir ännu större i år. Inte så konstigt – en hemmagjord pizza är något av det godaste du kan äta eftersom du kan välja vilken lyxig topping som du helst vill ha på den.

Att lyckas med pizza på grillen är inte heller speciellt svårt och man känner till knepet att använda pizzastenar på grillen, som blir riktigt varma på glöden för att ge en riktigt knaprig och genomgräddad botten. Tänk därför på att göra pizzan så tunn som möjligt för bästa resultat. Det kan också vara lite tricksigt att föra över pizzan till stenen, men med mycket mjöl under pizzan och en pizzaspade så brukar det gå fint.

Det blir också gott att grilla pizza till förrätt och toppa med till exempel crème fraiche och rom, eller varför inte en dessertpizza med vit choklad och färska sommarbär?

GRILLAD PIZZA MED BACON, CHILI OCH SPARRISBROCCOLI

Har du väl börjat testa grillad pizza kommer du inte kunna sluta!

Till recept>>

Bjud på grillad pizza med bacon, chili och sparrisbroccoli
Line Falck