Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Därför ska du äta mackor med fullkorn till kvällsfikat

09 apr, 2018 
AvHelena Sjögren
Hårt rågbröd med färskost och grönsaker.
Brukar du ta en macka till kvällsfikat? Fortsätt gärna med det, speciellt om du väljer fullkornsbröd. Det kan förbättra både ämnesomsättningen och humöret morgonen efter, visar en ny svensk studie.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Studierna har gjorts på friska, vuxna personer inom Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet.

– Min avhandling presenterar ännu fler argument för att vi bör äta mer fullkorn, särskilt från råg och korn. Fullkorn kan förebygga fetma, diabetes typ 2 och hjärtkärl-sjukdomar, säger Jonna Sandberg, teknisk doktor i tillämpad livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.

Korn och råg extra bra

Studien visar att korn- och rågkärnor är bra för blodsockret upp till ett halvt dygn efter att du ätit dem. Detta eftersom kostfibrerna i fullkornen slussas vidare i mag- och tarmkanalen och blir näring till viktiga tjocktarmsbakterier. De hjälper också till att hålla aptiten och blodsockret på en stabil nivå.

Testpersonerna som ätit grovt rågbröd uppgav att de kände sig betydligt mer pigga och glada jämfört med de som ätit vitt bröd kväll innan.

Tarmfloran har betydelse

Studien pekade även på att vår tarmflora har betydelse för vårt mående.

Annons

Varje vuxen person har mellan ett och två kilo bakterier i tjocktarmen av upp till 1000 olika arter – vissa bra, andra mindre bra. Personer med höga nivåer av tarmbakterien Prevotella visade sig ha bättre blodsockerreglering och lägre inflammationsmarkörer än de som hade lite.

Byt ut pasta och ris mot hela kärnor

Och den som inte vill äta bröd går det bra att byta ut ris och pasta mot hela kärnor av till exempel råg eller korn. Det ger samma hälsofördelar. Det är också bra att variera mellan olika typer av fullkorn. Havrefiber innehåller exempelvis betaglukaner som sänker det ”onda” kolesterolet.

– För att förebygga metabola sjukdomar behöver vi främja konsumtion av livsmedel som resulterar i låga blodsockerpåslag efter måltid, eftersom höga blodsockertoppar tröttar ut insulinbildande celler och ökar oxidativ stress och inflammation. Råg är en sådan produkt som resulterar i ett jämnt, lågt men långvarigt glukossvar efter måltid, det vill säga har ett lågt glykemiskt index (GI) och en bra glukoskurva efter intag, säger Jonna Sandberg.

Recept: 6 mackor som tolkar årets mattrender

Två trendiga mackor 2017.
Två trendiga mackor 2017.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons