Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

6 mackor som tolkar årets mattrender

27 jun, 2017 
Två trendiga och goda mackor.
Årets mattrender återspeglas även i de mackor vi äter. Pågen har i sin årliga brödtrendspaning listat 6 mackor som vi kommer att få se mer av 2017.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Pågens årliga brödspaning, som har tagits fram tillsammans med analysföretaget United Minds, innehåller sex macktrender som säger något om hur vi vill leva och äta det kommande året.

– Det är spännande att se hur brödtrenderna utvecklas och hur de faktiskt speglar andra trender vi ser. Exempelvis har sociala har en central plats i våra liv och därför är det inte konstigt att en av brödtrenderna är en Instagram-macka, säger Gordana Ullén, Innovation Manager på Pågen i ett pressmeddelande.

Här är 6 trendiga mackor 2017:

1. Levande mackan

Trenden med urban odling blir allt mer populär och nu ser vi även att odlandet flyttar in i köket. Groddar och skott blir ett utmärkt och gott tillägg på mackan, och ett bra sätt att äta lite mer grönt i vardagen.

Recept: Rödbetsmacka med hummus, groddar och rostad fetaost

Rödbetsmacka med hummus, groddar och rostad fetaost.
Rödbetsmacka med hummus, groddar och rostad fetaost.

2. Dekadenta veganmackan

I takt med att den gröna vågen breder ut sig och att utbudet av vegetariska produkter blir större, ökar även konsumenternas krav på att den växtbaserade maten ska smaka riktigt gott – även på mackan.

Annons

Recept: Vegansk macka med örtbakad portabello och tryffelmajonnäs

Veganmacka med örtbakad portabello och tryffelmajonnäs.
Veganmacka med örtbakad portabello och tryffelmajonnäs.

3. Instagram-mackan

Vi ser allt fler exempel på mat som blir viral, dvs sprids i sociala medier som Facebook och Instagram. Maten är ofta färgstark och estetisk tilltalande, vilket även gäller våra mackor.

Recept: Fikonmacka med getost och rostade nötter

Fikonmacka med getost och rostade nötter.
Fikonmacka med getost och rostade nötter.

4. Fermenterade mackan

Surdegsbröd har vi ätit en längre tid, men nu ser vi även ett ökat intresse för syrade produkter som surkål. Fermentering är ett roligt projekt för hobbykockar, dessutom upptäcker allt fler de närings- och smakmässiga fördelarna.

Annons

Recept: Surkålsmacka med kryddig korv och senapskräm

Surkålsmacka med kryddig korv och senapskräm.
Surkålsmacka med kryddig korv och senapskräm.

5. Pizzamackan

Efter hamburgaren är pizzan nästa fast food-rätt på tur att uppgraderas. Vi sätter stolthet i att ta fram det ultimata receptet med både såväl lokala som italienska råvaror. En favorit är pizza bianco, utan tomatsås.

Recept: Pizzamacka bianco med portabello och parmesan

Pizzamacka bianco med portabello och parmesan.
Pizzamacka bianco med portabello och parmesan.

6. Afternoon tea toast

Tedrickande och afternoon tea har fått en riktig revival. Tillbehören består av både mackor och bakverk som antingen kan vara traditionella eller experimentella, hälsosamma eller dekadenta.

Recept: Snittar med rökt lax och syrad gurka

Snittar med rökt lax och syrad gurka.
Snittar med rökt lax och syrad gurka.

Foto och recept: Pågen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons