Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Forskare: Ät det här och få större hjärna

21 maj, 2018 
AvNina Nyström
Fet fisk och grönsaker är bra för hjärnan.
Om du vill ha en större hjärna och bättre minne gäller det att äta rätt mat. Forskning visar nämligen ett tydligt samband mellan vissa typer av kost och hjärnans utveckling.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En ny studie som publicerats i Neurology indikerar att människor med en hälsosam kosthållning kan ha större hjärnor än andra.

Forskarteamet på Erasmus University Medical Center i Nederländerna undersökte matvanorna hos över 4000 personer samt analyserade deras hjärnor med hjälp av magnetröntgen under 10 års tid.

Medelhavsmat bra för hjärnan

Undersökningen visade att de som åt enligt medelhavsdieten eller liknande – mycket frukt och grönt, feta fiskar och mindre andel rött kött – hade större hjärnvolym. De hade också mer grå och vit massa, det vill säga en högre nervdensitet. Även hippocampus, hjärnans minnescentrum, var större hos de som åt mer hälsosamt.

Ingen av matgrupperna kunde pekas ut som ensam ansvarig utan det var den kombinerade effekten av frukt och grönt, fisk, mjölkprodukter, fullkorn och nötter som verkade bidra till den ökade hjärnvolymen.

Söta drycker mindre bra

Undersökningen visade också att de som drack mindre söta drycker (som läsk) hade större hjärnvolym.

Enligt forskarteamet finns ett samband mellan större hjärna och bättre kognitiv förmåga och bättre minne, men påpekar att det behövs mer forskning innan man kan fastställa hur man aktivt kan påverka hjärnans storlek och funktion genom sina kostval. Forskarna ser dock flera nya ingångar till hur de här resultaten kan användas till vidare undersökningar om hjärnan och störningar i dess utveckling.

Läs också: Maten som kan föryngra hjärnan med 11 år

Grönkålssallad med edamemebönor och tomater. Foto: IBL
Grönkålssallad med edamemebönor och tomater. Foto: IBL

Källa: time.com

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons