Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Experternas tips: så blir mat- och dryckesåret 2021

28 dec, 2020 
Naturviner, svenska viner, lyxvego, hemma-bowls och vintageporslin – här är ELLE mat & vins bloggare och medarbetares trendspaning för mat och dryck 2021!
Annons

Vad kommer vi att äta och dricka under 2021? Vad hamnar på tallriken och i glasen?

ELLE mat & vins medarbetare och bloggare har trendspanat inför det här året och hittat säsongens bästa mat- och dryckestrender, med allt från svenska viner, lyxvego, materialmöten i köket, att satsa på sin egen vintageporslin-samling och nyfikenhet inför nya oupptäckta kök.

Anja Forsnor, hälsoprofil och bloggare på elle.se

”En fortsatt trend inom vegoköket och att det vegetariska får ta ännu mer plats i finrummet. Gällande dryck kommer vi se mer av kallpressade grönsaksjuicer och teer som alkoholfritt alternativ även på restaurang.”

Annons

(Recept på Anjas härliga citrusjuicer hittar du här!)

Jenny Norberg, editionschef ELLE mat & vin

”Vi kommer se ännu enklare och effektivare vardagsmatlagning och ännu mer avancerad och spännande helgmatlagning. Intressera oss mer för nischade drycker såsom naturviner, svenskt vin, fruktiga ölsorter. Och den vegetariska trenden kommer bara växa, underbart!”

(Fler mat- och dryckestrender av Jenny hittar du här!)

Catarina König, matprofil och bloggare på elle.se

”De växtbaserade alternativen kommer öka, inte bara på restaurang utan även för konsumenter. När det gäller dryck så tror jag att fler intresserar sig ännu mer kring valet av vin – var det kommer ifrån, hur det odlas och så vidare.”

Annons

(Recept på Catarinas krämiga polenta med ugnsbakade tomater hittar du här!)

Maya Samuelsson, ELLE mat & vins dryckesexpert

”Det svenska vinet är inte en ny trend för den vinkunniga men de senaste åren har kvalitetsnivån höjts enormt. Med världens nuvarande kris och frånvaro av utlandsresor har vårt lands egen vinturism plötsligt ökat och därmed även vår kännedom. Därför tror jag och hoppas att vi kommer se mer av svenskt vin på bordet 2021.”

(Mer dryckestips från Maya hittar du här.)

Nina Oja, creative director och art director, ELLE, ELLE Decoration, ELLE mat & vin

”2020 var verkligen bunkringens år. Bitvis var det endast en välfylld kyl som kunde lugna nerverna. Och behovet att snabbt kunna plocka ihop en måltid hemma kvarstår 2021. Vi löser det genom att förbereda färggranna glasformar staplade på varandra i kylen; ugnsrostade grönsaker, kålsallader, minst tre röror, smarrigt kryddade lax- och kycklingfiléer och vårt egenkomponerade nöt- och fröströssel. Hemma-bowlen är nyckeln till ett gott 2021!”

Annons

(Mer inspiration från Nina hittar du här)

Elin Lannsjö, keramiker och bloggare på elle.se

”Ökad nyfikenhet inför mindre kända kök. Utöver det kommer miljö och hälsomedvetenheten mat att trenda, mer växtbaserat och såklart mindre kött. Fler spännande alternativ till alkohol som kombucha och om jag får bestämma så kommer, förutom naturliga viner, även orangevin och frizzante komma starkt.”

(Mer inspiration från Elin hittar du här!)

JOSEFINE KANTH, SHOPPINGREDAKTÖR ELLE, ELLE DECORATION, ELLE MAT & VIN

”När det gäller dukning tror jag på ett fortsatt neutralt fokus med inspiration från naturens stressfria skalor – mörka inslag av trä och ljus textil. Och så massor av secondhand-fynd när det kommer till porslin. Är det inte nu det är dags att säga hejdå till den där kompletta servisen och istället låta olika småfynd skapa en egen unik samling?”

Annons

(Mer inspiration från Josefine hittar du här!)

ANDREA BRODIN, INREDNINGSPROFIL OCH BLOGGARE PÅ ELLE.SE

”Vi kommer att satsa mycket mer på råvaror och att laga från grunden. På grund av corona så har vi nu mer tid och lust att spendera mer tid i köket. Inom köksdesign kommer vi att få se mycket mer av materialmöten.”

(Mer inspiration från Andrea hittar du här!)

LÄS MER:

Trio lanserar Vin-TV på YoutubeBrand logo
Trio lanserar Vin-TV på Youtube
Annons