ELLE mat & vins redaktör har testat de virala fruktbakelserna trompe-l'œil
Trompe-l'œil är fenomenet från Frankrike som tagit över över efter Dubaichokladens herravälde på sociala medier. Överallt dyker det upp videor på människor som biter i krispiga bakelser som ser ut precis som frukter och häpnas över hur goda de är. Just "trompe-l'œil" betyder "att bedra ögat" på franska och är ett föremål eller maträtt som i själva verket är en bakelse. Även om det var konditorn Cédric Grolet som gjorde fruktbakelserna till sitt signum så har tekniken sina rötter i 1400-talet med liknande socker- och marsipanfigurer vid kungliga banketter. Ytan består av ett tunt lager vit choklad som oftast färgas för att få samma utseende som frukten den efterliknas och fylls med en mousse, frukt eller fruktpuré.
Läs mer: Efter Dubaichokladen – nu tar de virala fruktbakelserna över
Nu har även konditorer i Sverige gett sig på att återskapa det virala bakverket och köer har ringlat långa för möjligheten att lägga vantarna på en bakelse. Självklart var jag tvungen att prova! Först och främst ska det sägas att det inte är jättelätt att hitta, tillgången är fortfarande begränsad vilket gör att de går åt snabbt och blir ännu mer eftertraktade. Men efter gedigen research hängde jag på låset och gick hem med tre bakelser med smak av citron, blåbär och körsbär.
Vid första anblick är jag något besviken; blåbäret är visserligen vad ett blåbär är – en rund blå boll men inget mer. Körsbäret hade kanske sett ut som ett körsbär om det hade haft ett litet grönt skaft, just nu ser det mest ut som en rumpa. Det är bara citronen som ser ut som en citron.
När jag delar dem för att återskapa den där virala bilden av vit choklad som knäcks kommer nästa besvikelse då chokladen är aningen för tjock och jag krossar större delen av bakelsen. Chokladen är för tjock och den fastnar i gommen när man äter den, antingen är den inte tempererad rätt eller så är det en vit choklad av låg kvalitet. Både blåbär och körsbär ger inget större smakintryck, det smakar grädde och frukt och är väldigt sött. Den enda som imponerar från början till start är just citronen som är fylld med lemoncurd, vilket balanserar ut allt det söta, och som tidigare nämnt faktiskt ser ut som en citron.
Är de värda hypen? Med tanke på att en bakelse kostar mellan 119-129 kronor säger jag nej. Det är alldeles för dyrt för det man får. Det här är bakelser som bara gjorts för att man vill hoppa på tåget, här finns ingen kärlek till hantverket eller kärlek till de som betalar 119 kr för en enda bakelse.
Foto: Nami Kawakita