Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Efter lagändringen – nu kan du köpa rosa prosecco

05 nov, 2020 
AvStina Dahlgren
AvStina Dahlgren
Äntligen kan vi köpa rosa prosecco! Efter en lagändring är det numera tillåtet att producera det vi endast kunnat drömma om tidigare. Här kan du få tag på en flaska av det rosa bubblet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bubbel med glittrig sockervaddBrand logo
Bubbel med glittrig sockervadd

Rosa bubbel finns det gott om, men rosa prosecco har faktiskt varit förbjudet att sälja – fram tills nu. För ett år sedan godkände organisationen Prosecco DOC, som äger marken i nordöstra Italien där prosecco produceras, att deras dryck även skulle få produceras som rosébubbel.

Innan det hela blev verklighet var det dock en hel del byråkratiska beslut som skulle gås igenom. Bland annat behövde man ett godkännande från det italienska jordbruksdepartementet.

Köp rosa prosecco på Systembolaget

Men så i våras fick den rosa proseccon grönt ljus. Tillverkningen har dock tagit tid, dels på grund av corona men också på grund av att druvorna måste jäsa i flera månader innan de är redo.

Nu finns de första flaskorna äntligen i butik. Det är Casteloro Prosecco Rosé och Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry som intagit sin plats på Systembolagets hemsida. Flaskorna kostar båda 79 kronor styck och har en alkoholhalt på 11 respektive 11,5 procent.

Världens mest sålda mousserade vin

Prosecco är i dag världens mest sålda mousserade vin, därför spås den nya rosa sorten bli en enorm succé. Enligt sajten Allt om vin kommer den globala försäljningen öka med 30-75 miljoner flaskor per år.

Annons

Enligt samma sajt kommer Systembolaget ta in fler sorter av rosa prosecco framöver.

– Det kommer även lanseras en rosé-prosecco i det fasta sortimentet nästa år. Det är ännu inte klart vilken det blir, förklarar Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget till Allt om vin.

Varför har rosé-prosecco varit förbjudet?

Det rosa bubblet vi tidigare har druckit är egentligen mousserat rosévin. För att en flaska ska klassas som prosecco måste det vara tillverkat i ett specifikt område i nordöstra Italien. Dessutom ska druvan helst vara av sorten Glera, även om det finns andra sorter som också är tillåtna.

En annan regel som också funnits för att ett bubbel ska klassas som prosecco är att resultatet alltid måste vara ett vitt vin. Det är den regeln som tidigare har hindrat tillverkare i området från att producera rosa prosecco. I och med beslutet från Prosecco DOC är det nu fritt fram att sätta ut namnet prosecco på sina flaskor och etiketter – även på det rosa bubblet!

Källa: Allt om vin

Foto: Systembolaget, TT

LÄS MER:

Julkalendrarna som innehåller bubbel och GT

Nu släpps Negroni-glöggen

Nu finns en rosa gin som smakar jordgubb och lime!

Annons