Redaktörens tips: 8 mat- och dryckesnyheter som gör hösten lite godare
Med hösten i antågande kommer inte bara tjejernas nyår utan också ett gäng goda mat- och dryckesnyheter som gör det lite lättare att acceptera svalare temperaturer och mörkare kvällar. Min höst kommer till stor del bestå av att resa till varmare breddgrader – i alla fall i köket. Med Joel Åhlin och Lennart Weibulls nya kokbok Halo-halo (Natur & Kultur) kommer jag djupdyka i allt som Filippinerna har att erbjuda och drömma mig tillbaka till vita stränder på Palawan. Men i Sverige får vi ju också något av det allra finaste nu: kantarellerna. Och där har Västkustchips satt ihop en otrolig smakkombination! Här är nyheterna som jag tycker gör hösten lite mysigare – och framför allt mycket godare!
1. Utforska det filippinska köket
Det är ingen hemlighet att vi svenskar älskar mat från Asien, men ett kök som hamnat i skymundan är det filippinska. Tack och lov har Joel Åhlin och Lennart Weibull släppt kokboken Halo-halo som djupdyker i det otroligt mångfacetterade filippinska köket. Utforska örikets ikoniska adobo, lumpia, kinilaw och den galna men ack så goda desserten halo-halo!
2. Torkad mango 2.0
Sunshine Delights har gjort det omöjliga, nämligen gjort den torkade mangon ännu godare. Alla mangoälskare kan glädja sig åt att det kommer inte mindre än fyra nya smaker: Sweet Strawberry, Sweet & Sour Lemon, Fresh & Spicy Ginger och Zesty & Spicy Chili. Jordgubb och ingefära kan vara bland det godaste jag ätit på länge! Se till att alltid ha en påse i väskan, det kommer rädda dig när blodsockret dippar.
3. Protein-nytt
Det är som att Barebells läst mina tankar när de lanserar sin nya proteinbar med smak av Key Lime Pie! Den är söt, syrlig och har en krämig limefyllning med vit choklad som är strösslad med krisp. Den smakar som den klassiska amerikanska efterrätten och inte konstigt att den blev en storfavorit när den lanserades i USA. Det har även landat en ny proteinmilkshake i hyllorna – denna gång med en karamellig, krämig kaffesmak. Caffé Caramello med sina 24 gram protein är en ny favorit att ha i väskan!
4. Sober October
Så här efter sommar och semester är det många som känner att de vill ta en liten paus från alkoholhaltiga drycker och fenomenet Sober October blir mer etablerat varje år. De alkoholfria alternativen blir bara bättre och bättre och oavsett anledning att avstå delar jag här två tips som jag tycker är två riktigt bra alternativ: röda Cantina Zaccagnini och vita Riesling Returns. Båda smakrika, båda alkoholfria!
5. Höstens godaste bär
Sommaren är slut, du är tillbaka på jobbet och det är dags för fokus – NOCCO Focus lanserar sin nya smak The Berries, en frisk mix av söta och uppfriskande röda bär som ändå får oss att dröja kvar i sommarkänslan. I The Berries finns 180 mg koffein, grönt te-extrakt, ett urval av vitaminer och som alltid helt utan socker. En bra liten pick me up när fokuset inte är där det behöver vara eller som en extra skjuts innan träningspasset.
6. Skåne Akvavit får smakrikt syskon
Den klassiska Skåne Akvaviten har fått ett nytt kaxigt syskon – den 3 september lanseras Skåne Akvavit Fatlagrad i Systembolagets beställningssortiment. Denna spännande snaps adderar djup, värme och fruktighet genom fatlagring på kastanjefat och en rund ton av rom. Smakprofilen gör att Skåne Akvavit Fatlagrad passar extra bra till det varma smörgåsbordet, men också till grillat kött, mustigare rätter eller som digestif efter middagen. Den bjuder på en spännande smakupplevelse som med sina nyanser av tropisk frukt, torkad aprikos och citrus sticker ut – och överraskar!
7. Skogens guld som chips
Snälla rara – inget slår den otroliga smakkombinationen av potatis och skogens guld. Västkustchips släpper en limited edition vecka 36 med smak av det finaste skogen har erbjuda – kantareller. Dessvärre finns chipsen bara under en begränsad period så det är bara att passa på att bunkra. Du kan tacka mig sen.
8. Fredagstaco deluxe
Just när man tror att det inte går att göra något åt den där lite trötta fredagstacon så dyker det upp en nyhet i tacohyllan! Denna gång har Santa Maria släppt en ny kryddblandning som är en twist på den klassiska tacokryddan, vilket är en mild tacokrydda med en touch av ost med en krämig och mild konsistens. Låter inte det som en dröm?