5 tips på vegetariska alternativ till kräftskivan

06 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Alkoholfri snaps till årets kräftskiva
Att hitta vegetariska alternativ till kräftor på årets fest kan vara knepigare än vad man tror, så varför inta ta saken i egna händer? Speciellt om du vill äta något utöver bröd och ost eller den klassiska västerbottenpajen. Här är fem tips på rätter du kan äta på kräftskivan – som är helt vegetariska.
Annons

Är du vegetarian eller tycker du inte om kräftor? Nedan har vi samlat tips på fem vegetariska rätter du kan byta ut kräftorna mot. Tips! Dessa recept är även väldigt lätta att göra veganska, byt bara ut mejeriprodukterna mot veganska alternativ du kan hitta i vanliga matvarubutiker.

Vegetariska alternativ på kräftor:

1. Kronärtskocka

Detta ljuvliga alternativ kan verkligen vara räddaren i nöden – och det är fantastiskt gott! Ett tips är att koka kronärtskockan i varmt vatten med citron och salt (och andra favoritkryddor om du känner för det). När kronärtskockan har kokat klart låter du den rinna av och sedan äter du den med antingen lite olivolja och salt, smält smör eller varför inte en härlig aioli! Vi lovar att det är precis lika gott, kladdigt och roligt att äta som kräftorna.

Vegetariskt alternativ
Kronärtskocka med tillbehör.

Här hittar du recept på en dillaioli. Och här är ett recept på en vegansk aioli.

2. Asiatiska vårrullar

Grönsaker av ditt val omfamnade av rispapper, doppade i en fantastisk asiatisk sås. Ja, det är precis lika gott som det låter. Det här är både lite pilligt att äta och ett bra alternativ till mat som man kan äta under en längre tid. Det bästa? Du kan äta den här rätten både varm och kall, och du kan förbereda allt hemma så att du endast behöver rulla ihop dem och njuta på festen.

Veg alt till kräftskivan
Asiatiska vårrullar med dipsås.

Här hittar du recept på vegetariska asiatiska vårrullar.

3. Vegetariska grillspett

Vad skriker inte sommar mer än lukten av grillad mat? Välj ut dina favoriter, det kan vara allt mellan tofu, ost och grönsaker och marinera gärna för lite extra smak. Sedan placerar du ingredienserna på ett grillspett, lägger de på grillen och njuter av doften. Lägg sedan de färdiga spetten i folie och ta med till kräftskivan. De kan enkelt värmas upp på plats eller avnjutas kalla med någon god sås till.

Grillade grönsaker.

Här hittar du recept på vegetariska grillspett.

4. Hemlagad pizza

Något som definitivt kommer göra dina smaklökar glada och din bordsgranne en aning avundsjuk är en enkel hembakad pizza. Det behöver inte vara så svårt och även den här rätten kan göras iordning i förväg. Du kan antingen göra en klassisk pizza med tomatsås och valfria tillbehör, eller så kan du göra en annan variant. Om du vet redan innan att det kommer finnas en ugn eller grill på plats eller om festen kanske till och med är hemma hos dig är en libapizzan ett perfekt alternativ. Du tar bara ett libabröd, brer på cream fraiche, valfria tillbehör och ost. Sedan skjutsar du in den i ugnen till osten får färg och vips så har du en fantastiskt god pizza på nolltid.

homemade pizza
Hemlagad pizza i olika varianter.

Här hittar du recept på hembakade pizzor.

5. Tacosallad med chips

Det kan nästan inte bli fel. Ta med dig chipsen i en påse, blanda ner grönsakerna i en skål med lock och ta med dig eventuella såser i små burkar. Tacos kan ju vara den perfekta plockmaten och den passar perfekt in på en tillställning som denna.

Vegetariska alternativ på kräftor
Tacosallad med chips.

Här hittar du recept på en tacosallad.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Annons