Brytbröd med kummin och anis + dillaioli

Brytbröd med kummin och anis + dillaioli.

Kummin och anis hör kräftorna till! Vill du baka bröden ett par dagar innan, är de godast att frysa in och ta fram samma dag de ska ätas. Värm då gärna på dem i ugnen en stund innan servering.
05 augusti, 2016

25 bullar

Tid: 45 minuter + 45 minuters jäsning + 30 minuters jäsning

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 tsk salt

1 1/2 msk socker

3 dl grahamsmjöl

10–11 dl vetemjöl

0,5 tsk kummin

0,5 tsk anis

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över mjölken. Rör så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt smör, ägg, salt och socker och blanda. Tillsätt sedan grahamsmjölet och vetemjölet, lite i taget, tills du ser att degen börjar bli smidig men fortfarande lite kladdig. Knåda kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 25 lika stora bitar och forma till släta bullar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225°. Låt bullarna jäsa ca 30 min. Klipp ett litet kryss i varje bulle och pensla med uppvispat ägg. Strö över kummin och anis. Grädda bullarna i mitten av ugnen cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg och känns torra när du provar med en sticka.

4–6 personer

Tid: 10 minuter

Dillaioli

Med dill som krydda blir aiolin ett perfekt komplement till kräftorna.

Ingredienser:

2 äggulor

1 tsk pressad citronsaft

3 dl neutral olja, som solrosolja

1 dl dill (finhackad)

1 liten klyfta vitlök (finriven)

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Rör ihop äggulor med citronsaft i en skål. Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp. Ta det lugnt i början så att såsen ”tar” ordentligt. Vispa tills den är slät och tjock. Tillsätt finhackad dill och finriven vitlök och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Brytbröd med kummin och anis + dillaioli.

Brytbröd med kummin och anis + dillaioli.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: