3 semlor med en spännande twist

3 semlor med en spännande twist

Snart går vi in i den bästa säsongen av dem alla: semlans! Här kommer tre uppdaterade, extra lyxiga varianter av vårt favoritbakverk.
27 januari, 2022
Så gör du semmelhotshots
0:53

Efter reklamen: Så gör du semmelhotshots

(0:53)

Slå på ljud

Semlans historia

Semlor tros ha funnits länge, de omnämndes först 1679 i Stockholm men den slutliga klassiska formen som vi ser i dag blev vanligt förekommande på 1930-talet.

Standardreceptet består av en bulle bakad av vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma. Den delas så att den får ett litet lock. På underdelen läggs mandelmassa och ovanpå vispad grädde, överst läggs locket som pudras med florsocker. I form av hetvägg äts den i djuptallrik tillsammans med varm mjölk. Traditionellt sett ska semlor ätas med start på fettisdagen, som infaller innan fastan inför påsk påbörjas. Men numera säljs semlor året om, och i många olika varianter (vem minns inte semmelwrapen som gjorde succé 2015, till exempel?).

Semlor är gott när som helst och i vilka former som helst, helt enkelt!

CHOKLAD CHOUX AU CRAQUELIN-SEMLA MED KAFFESKUM

De franska fantastiska sega och spröda bakverken förvandlar vi här till en semla med ljuvlig fyllning!

Till recept>>

Så gör du choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum
Betina Hastoft

SEMLA MED VANILJFYLLNING OCH CHOKLADTOPPING

En mer klassisk semla, men där fyllningen bakas in redan från början.

Till recept>>

Bjud på semlor med vaniljfyllning och chokladtopping
Betina Hastoft

WIENERSEMLA MED HALLONGRÄDDE

Otroligt frasig och god semmelvariant.

Till recept>>

Baka en frasig wienersemla med hallongrädde
Betina Hastoft