Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Semla med vaniljfyllning och chokladtopping

27 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Semla med vaniljfyllning och chokladtopping
Konstigt nog finns det folk som inte gillar vanliga semlor med mandelmassa. Den här semlan med vaniljfyllning och chokladtopping är för er!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du drinken American FloatBrand logo
Så gör du drinken American Float

Semla med vaniljfyllning och chokladtopping

En mer klassisk semla, men där fyllningen bakas in redan från början.

Så gör du en semla med vaniljfyllning och chokladtopping

12 stycken

Annons

Du behöver:

5 g jäst
1 ½ dl standardmjölk
25 g (ca ¼ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
¾ tsk salt
2 ägg
100 g mjukt smör
475 g (ca 8 dl) vetemjöl
½ ägg till pensling

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
50 g (ca ½ dl) socker
3 äggulor
3 dl mjölk
25 g (ca ½ dl) majsstärkelse (t ex Maizena)

Chokladglasyr:

75 g mörk choklad
1 tsk smör
1 tsk florsocker

Dekoration:

2 msk strössel

Gör så här:

Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda vaniljfrön, den tomma vaniljstången, socker, äggulor, mjölk och Maizena i en kastrull och vispa. Koka sakta upp vaniljkrämen under konstant vispning i 2–3 minuter, tills den tjocknar. Häll krämen i en skål och täck ytan med plastfolie så att folien sluter tätt kring krämen – vilket förhindrar att krämen får skinn. Ställ krämen i kylen tills den är helt kall. Ta bort vaniljstången när krämen svalnat.

  1. Deg: Smula ner jästen och rör ner den i mjölken i en stor skål. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Tillsätt rumsvarmt smör och vetemjöl och knåda degen väl på ett mjölat bord tills den är slät och smidig. Lägg vid behov till lite mer mjöl om degen är för kladdig. Lägg tillbaka degen i bunken, täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylen i minst 8 timmar eller gärna över natten.
  2. Ta ut degbunken ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Vänd upp degen på ett mjölat bord och kavla den cirka 12 cm tjock med en kavel. Skär degen i 12 rutor som var och en mäter ca 10x10 cm.
  3. Tillsätt 1 msk vaniljkräm i mitten av varje ruta. Vik de 4 hörnen på varje degruta över krämen så att de överlappar varandra.
  4. Pressa ihop skarvarna väl så att fyllningen inte rinner ut under gräddningen. Forma försiktigt degpaketen till bullar genom att vika in de slutna hörnen mot mitten och lägg dem med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck dem med en ren kökshandduk och låt dem jäsa på bakplåten 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Grädda bullarna i den heta ugnen i cirka 15 minuter, tills de är fint gyllene på ytan. Låt dem svalna på en bakduk.
  5. Chokladglasyr: Hacka chokladen fint och smält den i skål över vattenbad. Rör ner smör och florsocker i den smälta chokladen för att få en slät och jämn glasyr.
  6. Garnering: Bred chokladglasyr på semlorna och strö genast över strössel.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons