Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum

27 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum
Choux au craquelin är ett franskt litet bakverk oftast fyllt med vaniljkräm. Här gör vi en semmel-variant av det populära bakverket med smak av choklad och kaffe.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du semmelhotshotsBrand logo
Så gör du semmelhotshots

Choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum

De franska fantastiska sega och spröda bakverken förvandlar vi här till en semla med ljuvlig fyllning!

Bjud på en choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum

12 stycken

Du behöver:

1 ½ dl vatten
60 g smör
85 g (ca 1 ½ dl) vetemjöl
8 g (ca 1 ¼ msk) kakao
2 tsk socker
1 krm salt
2 ägg till

Locket:

75 g (ca 1 ¼ dl) vetemjöl
8 g (ca 1 ¼ msk) kakao
75 g (knappt 1 dl) socker
¼ tsk salt
60 g smör

Kaffeskum:

2 gelatinblad
125 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
1 ½ msk snabbkaffepulver

Dekoration:

2 tsk ätbart guldglitter

Gör så här:

  1. Hetta upp vatten och smör i en liten kastrull tills det når kokpunkten. Tillsätt vetemjöl, kakao, socker och salt och rör om ordentligt tills degen släpper kanterna på pannan.
  2. Ta kastrullen från värmen, och låt degen svalna i formen i 5–7 minuter. Tillsätt äggen ett i taget och vispa kraftigt efter varje ägg tills degen samlas och blir helt slät och smidig.
  3. Fyll degen i en spritspåse med en rund tyll, och spritsa smeten i runda toppar med en diameter på cirka 5 cm på en bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Lock: Knåda ihop alla ingredienser väl med händerna. Kavla ut degen tunt med en kavel på ett mjölat bord och stansa ut den i små cirklar med samma diameter som chouxen (dvs cirka 5 cm).
  5. Sätt ugnen på 180°. Lägg försiktigt en degcirkel ovanpå varje ogräddad choux. Grädda i ugnen i 35–40 minuter. Undvik att öppna ugnsluckan under gräddningen. Ta ut kakorna ur ugnen och låt svalna helt på galler.
  6. Kaffeskum: Blötlägg gelatinblad i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och kaffepulver till kokpunkten i en kastrull, ta genast kastrullen från värmen och häll kaffegrädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem direkt i den varma kaffegrädden under omrörning. Häll blandningen i en ren skål, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 3 timmar, eller helst över natten.
  7. Vispa den kalla kaffegrädden lätt med elvisp. Fyll den i en spritspåse med stjärntyll. Skär bort ovansidan av chouxen och spritsa kaffeskummet på bottnarna i ett högt lager. Sätt tillbaka toppen och dekorera med lite guldglitter.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons