Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Kris i förhållandet – här är vanligaste åren att göra slut på

15 dec, 2022 
AvPenellope Ness
Anledningen till att förhållanden tar slut efter en viss tid.
De vanligaste åren par gör slut är efter 3, 7, 11 och 15 år. Men varför just då och vad är anledningen? Vi har svaren!
Annons
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Relationer är väl egentligen inte särskilt förutsägbara eller logiska, men det hindrar oss inte från att försöka förstå oss på dem. Kärleksspråk, horoskop, dejtingtermer – vi skapar konstant nya system och kategorier för att förklara allt som har med förhållanden att göra.

Därför gör man slut, enligt TikTok

Nu har en TikTok-användare gett förklaringar till varför par gör slut efter ett visst antal år. Vi känner alla till (eller har varit!) paret som dejtade i bara några veckor, eller de som spenderade årtionden ihop men som plötsligt gjorde slut. Det är tydligt att det inte finns ett universellt schema för relationer att följa.

Annons

Men det verkar som att tiden ett förhållande håller och när det tar slut säger en del om problemen man har och hur man har hanterar dem. På TikTok listar parrådgivaren Kim Polinder år 3, 7, 11 och 15 som de vanligaste tidsintervallen för uppbrott.

Göra slut efter 3 år: förälskelsefasen är över

Om man gör slut efter två till tre år är det oftast för att man som par inte lärt sig reda ut sina konflikter ordentligt. Er honeymoon phase har då passerat och de tidiga problemen ni hade i er relation kommer tillbaka till ytan, vilket leder till allt fler konflikter. Missnöjet för båda parter tar över och det verkar som den enda lösningen är att göra slut.

Göra slut efter 7 år: relationen har stagnerat

När relationen tar slut efter sju år är det oftast för att en eller båda parter känner att de har fastnat i utvecklingen. Relationen står helt enkelt still och man känner att man håller på att växa isär. Man kan känna att relationen har blivit lite för bekväm, rutiner har tagit över och man tar varandra för givet.

Annons

Göra slut efter 11 år: make it or break it

När man passerat bekvämlighetsfasen efter sju år, kan man vid år 11 eller 12 känna konsekvenserna av det. Nu visar det sig om man valt att verkligen jobba på sitt förhållande eller om man varit alldeles för passiv. Här finns det två alternativ: antingen hittar man tillbaka till varandra och får en nytändning i kärlekslivet, eller så består samma problem och den enda lösningen är att gå skilda vägar.

Göra slut efter 15 år: Ni har glidit isär

Tar relationen slut efter 15 år är det ofta på grund av att man aldrig lärt sig lösa sina konflikter. Istället för att jobba på sina problem har man lärt sig att stänga av känslomässigt, och börjar allt mer leva parallella liv istället för ett gemensamt. Även om man levt en lång tid ihop kommer det här beteendet till slut ikapp en, och de många bråk och konflikter som ackumulerats under åren tar ut sin rätt.

Svaret är helt enkelt i att lösa sina konflikter tidigt i förhållandet enligt experten Kim Polinder. Hon avslutar sin TikTok-video med att uppmana par att inte undvika dem men att möta dessa hinder tillsammans.

Foto: Unsplash

Annons