ELLEs Katarina Matsson: "Kan transcendental meditation vara lösningen på min livskris?"
En meditationsteknik med rötter i indisk veda-kultur, som spreds över världen av Maharishi Mahesh Yogi på 50-talet. Har lockat kändisar sedan dess, och 2005 grundade David Lynch en stiftelse dedikerad till tekniken. ”Meditation är att dyka hela vägen inombords, bortom tanken, till tankens källa och ren medvetenhet,” har han sagt. Inom den svenska sjukvården är det mindfulness – medveten närvaro – som används för att hantera besvär som stress, oro eller smärta. Det finns forskningsartiklar som visar på goda effekter av transcendental meditation, även om många studier har kopplingar till Maharishi International University (tidigare Maharishi University of Management) eller David Lynch foundation.
”Det finns ett uttryck: Känn dig själv ... Att uppleva det är något verkligt vackert ... Den sanna lyckan finns inte ’där ute’; den sanna lyckan finns inom oss.”
David Lynch och transcendental meditation
Orden är David Lynchs, i en intervju med Los Angeles Times från 2016. När den banbrytande regissören, manusförfattaren och konstnären tog sitt sista andetag den 16 januari i år, lämnade han inte bara ett stort antal ikoniska filmer bakom sig. De senaste två decennierna hade han, framför allt, ägnat sig åt det som för de inbitna kort och gott kallas TM. En teknik med uråldriga rötter som David Lynch själv upptäckte under det långsamma arbetet med den surrealistiska lågbudgetdebuten Eraserhead, och som han har praktiserat två gånger om dagen sedan dess: transcendental meditation.
Jag ville gå ännu djupare in i min meditationsteknik och formalisera mitt mediterande
Magda MarnellHan är inte den enda Hollywoodstjärna som testat tekniken. Jerry Seinfeld, Katy Perry och Sky Ferreira är bara några som säger att transcendental meditation har förändrat deras liv och gett dem mer energi, lugn och kreativitet. I samma intervju beskriver David Lynch även vad som ledde honom till meditationen, känslan av att något klickade, ett ögonblick då man antingen tröttnar på sitt eget lidande eller vill söka något mer – något större – i livet. Jag relaterar. Efter att under några intensiva år gjort karriär, fått två barn och förlorat min pappa landade jag i pandemin som i en lång utandning.
Först när världen var satt på undantag fick jag utrymme att fundera över mitt eget liv. Tre år senare famlar jag fortfarande efter mening i en tillvaro som alltmer börjar kännas lika absurd som en David Lynch-film. Så när min vän och kollega Magda Marnell, ena halvan av designstudion Matsson Marnell samt designer och lärare i modeteori, i våras berättade att hon skulle gå en kurs i TM blev jag nyfiken.
– Jag ville gå ännu djupare in i min meditationsteknik och formalisera mitt mediterande, genom att göra det under mer ordnade former, vilket TM innebär: två gånger om dagen à 20 min, berättar hon.
Grundaren Maharishi Mahesh Yogi
Det må låta enkelt, men som många andra läror med österländska (och för all del västerländska) traditioner är transcendental meditation omgärdad av en viss mystik. Enbart utbildade TM-instruktörer får lära ut tekniken, där ett individuellt, hemligt mantra utgör grunden. Rörelsens grundare Maharishi Mahesh Yogi populariserade tekniken på 1950-talet och fick anhängare som The Beatles att vilja byta droger mot meditation. Det var faktiskt Maharishi som 1967 lockade George Harrison och Paul McCartney ända till skånska Falsterbohus där han höll en TM-kurs. Relationen mellan beatlarna och gurun blev dock inte särskilt långvarig.
Året därpå skrev John Lennon ”disslåten” Sexy Sadie om Maharishi, efter anklagelser om sexuella närmanden mot Mia Farrow under de månader som gruppen tillbringade i hans ashram i Rishikesh, Indien (Paul McCartney och Ringo Starr pratar fortfarande om TM och innan guruns död återupplivades vänskapen, men Mia Farrow står fast vid anklagelserna).
På sätt och vis kan David Lynch sägas vara Maharishis efterträdare, om än mer pragmatisk. Via stiftelsen David Lynch foundation, som grundades 2005 med fokus på att minska stress och trauma i utsatta grupper, har han bidragit till att en halv miljon barn och vuxna världen över har lärt sig tekniken. Rörelsen har kallats både religion och sekt, men om du frågor David Lynch är det bara en praktik.
– Jag började med transcendental meditation 1973 och har inte missat en enda meditation sedan dess. Två gånger om dagen, varje dag. Det har gett mig fri tillgång till obegränsade resurser av energi, kreativitet och lycka djupt inombords. Denna nivå av livet kallas ibland för ”ren medvetenhet” – det är en skattkammare. Och denna nivå av livet finns djupt inom oss alla, skriver han på stiftelsens hemsida.
Det är en total stillhet. Jag har inte upplevt det någon annanstans än i den här meditationen
Frida BardDet var också David Lynch som lockade modeskaparen Frida Bard till transcendental meditation. 2011 blev alla som jobbade på Acne Studios kontor inbjudna att gå en kurs och sedan dess har hon återkommit till TM när livet krävt – och tillåtit – det.
– För mig handlar det om att checka in var jag är som person, säger hon.
Hon beskriver hur mantrat nästan blir som en fysisk livlina att hänga sig fast vid under sittningen.
– Då är det en total stillhet. Jag har inte upplevt det någon annanstans än i den här meditationen. Det är som att tankarna faller tillrätta, nästan som att det skapas en checklista. Det finns inte så många tveksamheter kvar och man blir lugnare och klarare i skallen. Jag sover hundra procent bättre, säger hon.
20 minuter, två gånger om dagen kan låta mycket – ja, nästan avskräckande om du frågar mig – men för Frida Bard blir det oftast bara ett tillfälle per dag, och även det går i perioder.
– När man är stressad är det lätt att gå in i det vanliga snurret och glömma bort meditationen, men det är verkligen otroligt när man får till det, säger hon.
Skiljer sig från mindfulness och koncentrationsteknikerNågon som, liksom David Lynch, inte missat en dag sedan hon började är Yvonne Lagrosen (de enda undantagen är när hon fick sina barn). Hon är docent och universitetslektor i kvalitetsutveckling vid Mälardalens universitet, men håller även kurser i transcendental meditation i Göteborg och för Bohuslän. Det var när hon skulle börja läsa avancerad matematik på universitetet i slutet av 80-talet och kände att hon behövde mer energi, som hon såg en annons för TM i Göteborgs-Posten. I perioder har hon jobbat med TM på heltid, som under byggandet av en meditationsby i Skokloster på 1990-talet, innan hon började sina forskarstudier.
– TM är en teknik för att dyka inombords, kan man säga, och liva upp stillheten och glädjen som finns inom oss. Den skiljer sig från mindfulness och koncentrationstekniker på så sätt att den är helt ansträngningslös. Det bygger inte på koncentration, det bygger inte på kontroll. Att transcendera är en förmåga som vårt nervsystem har, som man kan uppleva innan man somnar, när man byter medvetandetillstånd. TM är en gammal tradition som visar hur man systematiskt kan utnyttja den förmågan, säger hon.
Transcendental meditation har fått kritik för att vara dyrt (en kurs för vuxna kostar cirka 5 000–9 000 kr), men Yvonne Lagrosen menar att det snarare är tvärtom.
– Det är en tradition som har bevarats och som behöver läras ut i sin ursprungliga, effektiva form. När man har lärt sig tekniken är det väldigt DIY, så det finns inga stora vinstintressen, säger hon.
För min vän Magda Marnell har meditationen redan gett effekt.
– Jag känner mig mycket gladare, som om jag kommit i kontakt med en ursprungsglädje. Dels är det nästan inga konflikter med min partner, dels har jag mer tålamod med barnen. Jag känner mig lugnare och mer tillfredsställd med livet.
Medan jag fortsätter att brottas med de stora frågorna, har jag gått från att fundera på vad jag ska göra med mitt liv, till att snarare försöka lista ut hur jag vill leva det. Att ägna 40 minuter om dagen åt att dyka inombords, är kanske ingen dum idé. I alla fall om David Lynch har rätt, och svaren hittas i våra inre djup.
Så går det till
Exakt hur transcendental meditation (TM) går till är höljt i dunkel, eftersom det enligt organisationen krävs en certifierad lärare för att lära sig tekniken korrekt. En kurs är normalt fyra dagar, då deltagarna bland annat får sitt personliga mantra. Mantrat ska hjälpa till att stilla det mentala bruset, vilket leder till djup avslappning och inre frid. Utövare menar att TM skiljer sig från andra meditationsformer eftersom den inte kräver intensiv koncentration eller guidning, utan är enkel och naturlig. Genom att meditera 20 minuter två gånger om dagen kan man enligt organisationen minska stress, öka kreativiteten och förbättra hälsan. Källa: TM.org