Kryoterapi – den nya kalla hälsotrenden

10 feb, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Krypterapi – den nya kalla hälsotrenden
Islyft för ansiktet och kroppsbehandlingar i extrem kyla – kryoterapi är den nya heta hälsotrenden. ELLE har testat. Brrr ...
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 fördelar med att ligga i soffanBrand logo
5 fördelar med att ligga i soffan

Jag tar ett djupt andetag innan jag går in i isrummet. Stubbar i ljust trä står utplacerade på trägolvet och på väggarna sitter frostiga metallstänger som ser ut att höra hemma i en frys som inte avfrostats på evigheter. Iklädd rosa pyjamas sätter jag mig på en stubbe och andas in den kalla luften. King Spa & Sauna, en halvtimmes bilresa utanför New York, är det största koreanska spat på den amerikanska östkusten och en institution för trötta stadsbor. Det traditionella badhuset – jjimjilbang som det heter på koreanska – är öppet dygnet runt och det går att sova över. Isbastun är en del av den koreanska spa-kulturen och ett besök sägs stärka immunförsvaret och sakta ner åldrandet.

Annons

Kylan känns frisk, isrummet är ganska behagligt. Min rosa pyjamas kyler ner kroppen och när känslan av att ha på sig blöta kalla kläder blir för störande är det dags att gå ut. Isbastun är inget kraftprov och erbjuder inga mirakel för utseendet, men är en uppfriskande upplevelse.

Korea, Finland och Ryssland är bara några länder som kan skryta med en lång tradition av kalla skönhetsbehandlingar. Nu letar sig kylan in på exklusiva gym och spaanläggningar i USA. Badkar med is erbjuds efter träning i Los Angeles och på Manhattan blir det allt vanligare med kryoterapi – tre minuter i en futuristisk cylinderformad duschkabin med minus 145 grader nitrogenkyld luft. Chill Space NYC är ett av många ställen som erbjuder kalla behandlingar för både kropp och ansikte. Maxwell Quinn som är ansvarig för anläggningen berättar att han själv nästan varje dag gör en cryofacial, en ansiktsbehandling där minus 62-gradig koldioxid sprejas över ansikte och hals. Enligt Maxwell blir huden fastare, men behandlingen gör också att man känner sig skarp och fokuserad.

Annons

– Många gillar att det inte är ett ingrepp. Kyla känns naturligt och ligger i tiden.

Kändisarna älskar kryoterapi

Kryoterapi för kroppen tar tre minuter vilket passar de som lever tidseffektivt, men kostar drygt 800 kronor. Det finns en lång lista över vad behandlingen sägs förbättra, däribland den mentala hälsan och sömnen. Kändisar som Jennifer Aniston och Jessica Alba är fans, men många idrottare använder också kryoterapi som hjälp vid återhämtning efter träning.

– Det finns i dag ett större fokus på att ta hand om sig själv och tänka långsiktigt i stället för att bara köra på, säger Maxwell.

Svenska illustratören Veronica Ballart Charles fick en kylbehandling i födelsedagspresent när hon besökte Los Angeles. Tillsammans med sin man och en kompis åkte hon till ett spa där hon blev informerad om att hon skulle vara med om en fysisk och psykisk utmaning. Alla fick välja varsin motiverande låt och Veronica bestämde sig för I follow rivers av Lykke Li. Hon fick sen ta av sig allt utom trosor och strumpor och ta på sig vantar. Veronica kunde avbryta behandlingen när som helst, men härdade ut i extremkylan under tre minuter.

Annons

– Det var inte så farligt som jag trott, lite som en iskall dusch. Jag kände mig väldigt fräsch efteråt och det är absolut något jag vill göra igen.

Kylbehandling bra för mentala hälsan

Kryoterapi finns numera även på flera håll i Sverige, bland annat på Release Co. och Revivekliniken i Stockholm där man märkt ett ökat intresse att testa behandlingsformen.

Kylbehandlingar är trendigt just nu, men den holländska pionjären Wim Hof har ägnat sig åt is-experiment i över 40 år och tränat upp sin förmåga att uthärda kyla under lång tid. Han kan bada isvak i två timmar, har bestigit delar av Mount Everest i bar överkropp och sprungit en halvmara vid polcirkeln barfota. Äventyraren har även utvecklat en egen behandlingsmetod – Wim Hof method – som Gwyneth Paltrow ägnade ett helt program åt i sin Netflix-serie om hälsa. Enligt Hof kan man med hjälp av andningsövningar, kyla och meditation förbättra sitt allmäntillstånd så att man bättre klarar fysisk och psykisk stress.

Annons

– Kyla är framtiden för att bättre kunna läka på egen hand och för att kunna nå sin fulla potential, säger han.

Kylans positiva effekter

Det har ännu inte gjorts några studier på effekten av kryoterapi. Men det finns en rad studier som styrker själva kylans effekter. En finsk studie visar att regelbundna kallbad både minskar stress och stärker självförtroendet. Själva kraftprovet gör att stresshormonet noradrenalin frigörs, det bidrar bland annat till en känsla av fokus och skärpa. Kallbehandlingar behöver inte vara exklusiva eller dyra, Hof rekommenderar att testa att avsluta morgonduschen med riktigt kallt vatten. Han kallar det för en booster som ökar blodcirkulationen och får fart på endorfinerna.

– Det är också den bästa ansiktsbehandlingen eftersom kapillärerna drar ihop sig och öppnar sig vilket ökar blodflödet.

Hof inleder själv varje dag med ett isbad och säger att man ska tänka på segerkänslan som kommer när man klarat av kraftprovet.

– Andas djupt innan, ställ in dig på ditt mål och fokusera på resultatet. Energin och klarheten som kommer efteråt är så mycket större än själva ansträngningen.

Endorfinkickar, ökad koncentrationsförmåga och hy med lyster är inom räckhåll, för även om kylan har letat sig in på många spa-anläggningar funkar en riktig kalldusch hemma lika bra. Ta ett djupt andetag, sätt timern på tre minuter och coola ner dig.

Av: Sofia Hedström de Leo Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons