5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

25 okt, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
The morning show
Snurrar tankarna i huvudet så fort du vaknar? Att göra-listor kombinerat med morgonkaos och "hur ska jag hinna"-stressen? Här är proffsens bästa tips för att hantera situationen. En mer harmonisk morgon kan sätta tonen för hela dagen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressenBrand logo
TV: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

Vissa morgnar vaknar man opeppad och på risigt humör. Måste-listan hänger som ett svart moln över en. Har man en partner är hen dessutom garanterat jobbig och eventuella barn är gnälliga eller vägrar att lyssna. Man vill bara dra täcket över huvudet.

Just dessa morgnar har dessutom stressen en förmåga att ta överhand. Och inte ens terapeuter och psykologer slipper undan känslan. Men – de har strategier för att hantera stressen och ångesten och varva ner. Här är några av deras bästa tips, som de delat med sig av i Huffington Post.

Skriv en lista

Rensa huvudet från alla tankar som gör dig stressad genom att skriva ner dem och beta av dem en efter en under dagen. Om du har en massa saker att tänka på kommer det vara svårt att vara mindful och trevlig på morgonen. Här är det också viktigt att rensa bort. Vad är inte akut eller livsviktigt? Stryk eller flytta till framtiden.

Annons

Passa också på att skriva ner något du är tacksam över och något du ser fram emot eller är peppad inför. Det ger dig en mer positiv inställning inför resten av dagen.

Låter det ambitiöst att börja morgonen med att skriva? Kom ihåg att det ska vara kortfattat och vi lovar, du kommer få igen det i form av bättre struktur och en mindre stressig känsla. Ställ klockan fem minuter tidigare och ha block och penna vid sängen, det finns också något stimulerande i att sedan stryka på en lista manuellt. Annars, skriv i telefonens anteckningar.

Ta en kort promenad

Även om du jobbar hemma och även om du känner dig överväldigad av dagens to-do, börja med en kort, rask promenad. Lite frisk luft och puls kommer få dig att tänka klarare och minska stresskänslorna.

Träna mindfulness

Det kan låta motsägelsefullt, men det funkar faktiskt. Trotsa hetsen och låt axlarna sjunka ett par minuter. Känn värmen och doften från kaffemuggen, lyssna på lite lugn musik. Det kommer att hjälpa dig med ett omtag på sinnet. Slut ögonen och andas lugnt och djupt.

Svara inte på mail, samtal och meddelande du inte måste svara på direkt

Risken är bara att du svarar på ett sätt du senare ångrar.

Kramas

Bor du ihop med någon: barn, partner, hund... ge dem en lång kram. Det utlöser endorfiner, kroppens eget måbra-hormon.

Foto: Apple tv+

Se också: 10 ovärderliga tips för morgontröttaBrand logo
Se också: 10 ovärderliga tips för morgontrötta
Annons