Stefans Vintips: Bästa vinerna till höstens grytor

Stefan Saidac tipsar om passande viner till hösten grytor.

Mustiga och värmande grytor hör hösten till. Extra god blir grytan om du serverar den med ett passande vin. Här är fem goda matchningar!
11 oktober, 2018

Årstiden frågar efter tända ljus och doften från en god en gryta. Åååh, får vi gryta! utropar lyckliga gäster. Men grytor är mer än bara gott. Det är prisvärda maträtter när man är många runt bordet. Grytor går att laga i förväg och variera med fisk, kött och vegetariskt. Variera också med tillbehör som ljuvligt potatismos, pasta och ris i olika former, bulgur och quinoa. En gryta brukar alltid bli lyckad!

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om vita och röda viner till höstens godaste grytor.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

3 goda skäl att göra en gryta

  • En gryta räcker till många. Passa och laga lite för mycket så räcker det också till matlådor och att frysa in.
  • Grytor med kött går att förbereda och laga dagen innan. Belöningen är inte bara mindre stress i köket. Grytan blir också godare, tiden gör att alla smakerna hinner utvecklas.
  • En gryta behöver inte sekundanpassas, den kan puttra för sig själv på spisen.

Vilka viner ska man välja att ha i grytan?

  • Ta inte det finaste vinet i grytan. Det gör knappast någon skillnad för grytans smak. Välj ett vin som är fylligt men helst utan fatkaraktär. Ett bra och prisvärt vin för omkring 60-70 kronor gör sig alldeles utmärkt i grytan.
  • En enkel tumregel: Vita viner i fiskgrytor, röda viner i grytor med kött.
  • Grytan blir inte godare för att man överdoserar med vin, det blir snarare som att salta för mycket. Detsamma gäller för såser.

Drick det godaste vinet till grytan

Här är fem utvalda vita och röda viner från topplistan som passar bra till ELLE mat & vins godaste recept med fisk- och köttgrytor:

1. Ung nyhet: Vitt ekovin som passar till krämig laxgryta

Nederburg Organic Chenin Blanc (nr 5401), Sydadrika: Western Cape, 89 kr.

Att druvan chenin blanc är Sydafrikas mest odlade druva har sin naturliga förklaring: De vita vinerna blir härligt friska och fruktiga – som Nederburg Chenin Blanc. Samtidigt är vinet mycket torrt, sockerhalten är bara 1,6 gram per liter. Det unga och ekologiska vinet med årgång 2018 är en trevlig och prisvärd nyhet på Systembolaget och för alla som följer VinBetygets topplistor. Fruktigheten gör vinet matvänligt till fisk- och skaldjursrätter: En lyckad pairing för Nederburg Chenin Blanc, är till en krämig laxgryta med färsk timjan.

Recept: Krämig laxgryta med fänkål och timjan

Nederburg Organic Chenin Blanc passar till krämig laxgryta.

Nederburg Organic Chenin Blanc passar till krämig laxgryta.

2. Stort vitt vin till himmelsk fiskgryta med saffran

Côtes du Jura Chardonnay (nr 2327) Frankrike: Jura, 154 kr.

Även om Jura är Frankrikes minsta vinregion så framställs det stora viner här. Som Cote du Jura – vinet på druvan chardonnay är härligt friskt, torrt och samtidigt fylligt efter lagring på ekfat i 12 månader. Det gör också vinet till en perfekt partner till en matig och mustig fiskgryta med doft av saffran. Det karaktärsfulla vita vinet är utmärkt som drink, till skaldjur och gärna till ost. Prova vinet till den lagrade, franska hårdosten comté från samma region – Jura. Med sina fina expertbetyg rankas Côtes du Jura i toppen på VinBetygets vita topplista.

Recept: Provencalsk fiskgryta med saffran

Côtes du Jura Chardonnay passar till fiskgryta med saffran.

Côtes du Jura Chardonnay passar till fiskgryta med saffran.

3. Rött fynd-vin till höstens godaste kycklinggryta

Simonsig Cape Blend (nr 2849), Sydadrika: Western Cape, 79 kr.

Vill du få mycket vin för pengarna? Vänd blicken mot Sydafrika med sitt fina klimat för vinodling. Och titta gärna närmare på Simonsig Cape Blend som är ny på VinBetygets röda topplista. Det är mer än priset på bara som är smakligt. Det röda vinet är gjort på en blend av druvorna cabernet sauvignon, pinotage och shiraz. Resultatet är ett medelfylligt vin som passar bra till kryddig och krämig kycklinggryta med dragon. Det är också ett rött allroundvin som du kan servera vinet till lammrätter, pasta bolognese och hamburgare.

Recept: Krämig kycklinggryta med dragon

Simonsig Cape Blend passar till en krämig kycklinggryta.

Simonsig Cape Blend passar till en krämig kycklinggryta.

4. Chianti Classico möter trendig bowl som matig gryta

Fonterutoli Chianti Classico (nr 32229), Italien: Toscana, 139 kr.

600 år av vinkunskap: Familjen Mazzies vingård nära Florens är drygt 600 år, och här framställs Fonterutoli på Toscanas egen druva sangiovese. Vinet får mogna i ett år på ekfat. Resultatet är ett fylligt vin som söker sig till fylliga maträtter. Fonterutoli från DOCG-regionen Chianti Classico möter gärna trendiga rätter som en LA-inspirerad bowl. Att en maträtt är vacker med fina färger spelar också roll för smaken. Aptiten väcks först via synen: Det här ser gott ut, säger hjärnan till magen. Som denna färg- och smakrika rainbow bowl.

Recept: Rainbow bowl med köttgryta, blomkålsris och picklad lök

Fonterutoli Chianti Classico passar till en färgglad rainbow bowl.

Fonterutoli Chianti Classico passar till en färgglad rainbow bowl.

5. Franskt, fylligt rött vin till klassikern Boeuf Bourguignon

Château Bouscassé (nr 2204), Frankrike: Madiran, 149 kr.

Obs! Château Bouscassé är inget mesigt rött vin. Det är fylligt, smakrikt och behöver paras med en smakfull rätt som Boeuf Bourguignon, ofta kallad Burgundisk gryta. I vinet från södra Frankrike dominerar den rustika druvan tannat. Redan när Château Bouscassé är upphällt i glasen, kan du med blotta ögat se smaken – vinet är mörkt. Det har också blivit mångas favorit till kraftfullare kötträtter. Som till den klassiska franska grytan med högrev som puttrat sig mört, sidfläsk, lök och kryddor. Fluffigt potatismos till grytan brukar ge applåder runt bordet. Lufta gärna vinet någon timme före servering, i karaff eller direkt glasen. Gör som i de gamla vinslotten, drick vinet något svalt. Ps. Vissa snålar och sparar vinet, det går utmärkt att lagra.

Recept: Boeuf Bourguignon

Château Bouscassé passar till Boeuf Bourguignon.

Château Bouscassé passar till Boeuf Bourguignon.

Fler vintips med matchande recept:

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa proseccon till godaste tilltuggen

5 viner som passar till burgare från land & hav

5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

6 passande viner till svamp och kantareller

5 prisvärda viner till sensommaren