Rainbow bowl med köttgryta, blomkålsris och picklad lök

Rainbow bowl med köttgryta, blomkålsris och picklad lök.

Mustig och mättande bowl med köttgryta och blomkålsris. Toppa med picklad rödlök, granatäppelkärnor, rostade pinjenötter och babyspenat.
17 februari, 2018

4 personer

Du behöver:

1 gul lök

1 röd paprika

½ squash

olja, till stekning

1 tsk paprikapulver

1 tsk rökt paprikapulver

2 tsk malen kanel

2 tsk malen spiskummin

400 g grytbitar av nöt

2 burkar krossade tomater

1 tsk socker

salt

färskmalen svartpeppar

Picklad rödlök:

2 rödlökar

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 dl rörsocker

salt

färskmalen svartpeppar

Blomkålsris med persilja:

1 blomkål

1 kruka slätbladig persilja

Till servering:

75 g babyspenat

75 g pinjenötter

1 granatäpple

Gör så här:

Börja med den picklade rödlöken. Skala rödlöken och skär i tunna skivor och lägg i glasburk. Koka upp vatten, äppelcider- vinäger, socker, salt och svartpeppar i en kastrull. Ta från värmen när sockret är upplöst och häll över löken. Sätt på locket och låt stå i minst 2 timmar.

Skala den gula löken, hacka den fint. Hacka paprikorna och squash i tärningar. Fräs de två paprikapulvren, kanel och spiskummin i olja i cirka 1 minut. Tillsätt lök, paprika och squash och fräs vidare i 2 minuter. Tillsätt nötbitarna och stek tills de fått färg. Tillsätt krossade tomater och sänk värmen, låt småputtra 1 timme. Rör om i grytan då och då. Smaka till sist av med socker, salt och peppar.

Skär blomkålen i små buketter, skölj dem. Blanda persilja och blomkål i en matberedare och mixa till ett fint ”ris”.

Skölj spenaten. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Ta ut granatäppelkärnorna, ta bort de vita hinnorna. Lägg upp ingredienserna i 4 skålar, bottna med blomkålsriset. Servera genast.

Rainbow bowl med köttgryta, blomkålsris och picklad lök.

Rainbow bowl med köttgryta, blomkålsris och picklad lök.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft