Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk köttgryta.

Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk köttgryta med högrev, rödvin, sidfläsk, champinjoner och smålökar. Köttet ska bli så mört att det faller sönder när det är klart.
22 september, 2015

6 personer

Tid: 2 timmar

Ett tips när du skalar smålökar är att hälla kokande vatten över och låta dem stå i 15 minuter. Häll av vattnet. Nu är det lätt att skala dem.

Du behöver:

1 1/2 kg högrev

3 msk smör

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

2 vitlöksklyftor

3 msk vetemjöl

1 flaska rödvin

2 dl köttbuljong

1/2 tsk torkad timjan

2 lagerblad

1 msk tomatpuré

200 g rimmat fläsk

15 smålökar

200 g champinjoner

1/2 dl hackad persilja

Gör så här:

Putsa köttet och skär det i bitar, cirka 3 cm. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om. Krydda. Pressa i vitlöken. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll över rödvin och köttbuljong så att det täcker köttet. Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock i 1 1/2 timme tills köttet är mört.

Skär fläsk i strimlor och skala löken. Rensa och skär svampen i bitar. Stek fläsket knaprigt tillsammans med löken och svampen. Rör ner dem i grytan och låt den sjuda i ytterligare 20 minuter. Strö över hackad persilja.

Vintips!

En röd bourgogne, använd den helst att smaksätta grytan med också! Bourgogne Rouge, Pinot Noir Labouré-Roi, Frankrike (nr 5475), 119 kr. Ganska kryddigt och mustigt pinotvin med friska toner av lingon, hallon och örter.

Från jobbet: ”Klassiska grytor”.
Relaterade recept: Bouillabaisse och Coq au Vin.

Boeuf Bourguignon.

Boeuf Bourguignon.

Av: Charumati Rouge

Foto: Wolfgang Kleinschmidt