Matt eller glansig väggfärg? Så väljer du rätt

Matt eller glansig väggfärg? ELLE Decoration tipsar om hur du väljer rätt

Sugen på att måla om hemma? Här är allt du behöver veta om matt, blank och glansig väggfärg – och hur du ska tänka.
06 november, 2020

Om du vill ge ditt hem ett rejält lyft vinner du på att rikta uppmärksamheten mot väggarna. Trenden med målade väggar håller i sig och med rätt väggfärger kan du skapa en helt ny känsla och atmosfär i hemmet. När du väl har hittat en, eller flera kulörer som känns rätt är det viktigt att tänka på nästa steg – glansgrad. Vill du ha en matt yta eller föredrar du något blankare med högre glansgrad? ELLE Decoration tipsar om hur du kan tänka för att hitta rätt i glansgradsdjungeln.

Matt eller glansig väggfärg?

Både matta och glansigare väggfärger har sina för- och nackdelar. Med en matt väggfärg är det betydligt enklare att dölja ojämnheter på väggarna jämfört med en blank och glansigare väggfärg. De matta färgerna reflekterar nämligen lite ljus. Utöver detta skapar kulörerna en mjuk och lugnande känsla i rummet, vilket ofta är uppskattat i sovrumsmiljöer och vardagsrum. Matta väggar är dock mindre tåliga och blir lättare fläckiga.

Matta väggfärger passar extra bra i sovrum och vardagsrum

En matt väggfärg passar bra när du vill skapa lugnande miljöer, som i sovrummet. Foto: Montse Garriga Grau Syns i: Kika in i inredarens färgstarka våning i Paris.

En blank och glansigare väggfärg gör sig bra på glatta och jämna ytor och är betydligt lättare att hålla ren. Däremot syns ojämnheter i väggen betydligt tydligare än med en matt färg, vilket beror på glansen i färgen. En väggfärg med hög glansgrad trivs extra bra i hallen och köksmiljöer och ljusar dessutom upp tack vare ljusreflektionerna.

Glansgrader på olika ytor

När det kommer till färg och glansen på en färg används benämningen glansgrad. En färgs glansgrad mäts enligt en skala från 0-100. Både högblank (90-100) och blank (65-89) lämpar sig för snickerier och metaller som får utstå en del slitage. Halvblanka kulörer (30-59) används ofta för trädörrar och träfönster. Halvmatt (11-29) är utmärkt för väggar som du vill kunna torka av, exempelvis i köket, hallen eller barnrummet. Matt (6-10) lämpar sig bra för väggar som du vill ska tåla en viss avtorkning, som sovrum och vardagsrum. Slutligen har vi helmatta kulörer (0-5) för ytor som du vill ska vara reflexfria, till exempel tak. Många helmatta väggfärger är fina i sovrum och vardagsrum.

En glansigare väggfärg passar bra i hallen

En något glansigare väggfärg passar bra i exempelvis hallen – oavsett om den går i storslagen stil eller mer sparsmakad. Foto: Alberto Strada Syns i: Experimentell färgfest hos arkitekten i Milano.

Glöm inte slitaget

Det är lätt att stirra sig blind på det estetiska och förundras av vackra färger och fina ytor, men glöm inte bort den praktiska aspekten. En matt färg har en låg slitageyta medan en glansigare variant har en hög slitageyta. Om din väggfärg ska vara slittålig kan det vara bra att satsa på en glansigare variant.

Våga leka med kontraster

Kontraster är alltid fint och det finns många möjligheter när det kommer till just ytor. Kombinera olika glansgrader och skapa en personlig, levande inredning. Tänk detaljer som listverk och dörrar i olika glansgrader.

Innan du börjar måla

Oavsett om du är inne på en matt eller glansig väggfärg är det svårt att se hur väggfärgen faktiskt ser ut i verkligheten utan att provmåla. Provmåla en mindre yta för att få en så bra uppfattning som möjligt av din kulör.

TÄnk på:

1. Att måla taket är en växande trend och adderar en frisk kontrast i hemmet. Byt ut det klassiska vita mot en ljus, helmatt nyans som tillför en extra dimension och gör rummet mer levande.

2. Blanda olika glansgrader av en kulör och skapa en mer levande inredning som följer ett enhetligt tema och skapar en genomtänkt helhetskänsla.

Källa: Jotun och Happy Homes.

LÄS MER:

Välj rätt väggfärg – 7 tips och bra saker att tänka på

10 snygga väggfärger som gör små rum större

Så väljer du rätt blå nyans till väggarna