Så väljer du rätt blå nyans till väggarna

Så väljer du rätt blå nyans till väggarna och smarta tips

Sugen på att måla om? Blått är både en vacker och harmonisk kulör. ELLE Decoration tipsar om hur du ska tänka när du målar i blåa nyanser!
29 oktober, 2020
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER
Slå på ljud

Minimalistiska kulörer i tidlös anda, som vitt och grått, har länge dominerat inredningsvärlden, inte minst när det kommer till väggfärg. På senare tid har lite varmare jordnära och naturnära kulörer börjat utmana och färgat inte bara inredningsvärlden som helhet, utan också våra väggar. Ett exempel är trendfärgen greige, som skildrar det perfekta mötet mellan kallt grått och värmande beige, en bra kompromiss mellan inslag av färg och mer sparsmakad estetik. Men en bubblare är de kontrasterande mer poppiga färgerna som bryter av det neutrala, exempelvis blått – som i allra högsta grad förblir flott.

Bra att tänka på när du målar i blått

Att välja rätt nyans är alltid knepigt, men det blir extra viktigt att hitta rätt när du väljer en färg som lätt kan ta över. Det finns några saker du kan tänka på som underlättar processen en aning.

Blått är både vackert och lugnande

Blått är både vackert och lugnande. Foto: Patric Johansson. Syns i: Färgstarkt och stilsäkert hos inredaren i Stockholm.

Varm eller kall blå?

Blått är inte bara vackert utan sägs också vara en kulör med lugnande egenskaper. Varma blåa färger tillför en djup och dämpad dimension som passar bra för att skapa ombonade miljöer. En kallare ljus nyans skapar en behaglig och inte minst luftig känsla i rummet.

Så matchar du rätt

Blått är en tacksam färg när det kommer till att matcha och skapa stämningsfulla rum med en personlig prägel. Blått och vitt är ett klassiskt färgmöte. Om du har vita snickerier eller andra detaljer så gifter de sig fint med de flesta blåa nyanserna. Däremot passar blått också väldigt väl med just blått. Tänk väggar i en nyans, snickerier i en annan och textilier i en tredje. Utöver det faktum att färgmatchningen skapar ett behagligt helhetsintryck blir det även vackert och enhetligt.

Så målar du väggarna i rätt nyans av blått

Skapa dynamik och kontrast i hemmet med en färgstark vägg som bryter av resten av känslan i rummet. Foto: Stellan Herner. Syns i: Kärleksfullt inredd funkisdröm med en magisk matsal.

Kom ihåg ljusinsläppet

Det är viktigt att komma ihåg att kulören påverkas av det väderstreck som rummet i fråga ligger i. Om du vill måla om ett rum i söderläge är det bra att tänka på att färgen ofta upplevs ljusare än vad den är och mer kulört. Har du istället ett rum som vetter mot norr kan den blå färgens svärta förstärkas och bli mer framträdande.

Innan du börjar måla

Även om det känns som att du har hittat rätt färgval är det omöjligt att se hur kulören passar i verkligheten utan att provmåla. Testa att provmåla en mindre yta för att få en så bra uppfattning som möjligt av din blåa kulör.

Ljusblått vardagsrum hemma hos Amelia Widell

Inspireras av vackra ljusblåa toner hemma hos Melimeli-grundaren Amelia Widell. Foto: Stellan Herner.

Tänk på:

1. För att addera mer dynamik kan du använda dig av olika finishar, som blanka snickerier mot en matt vägg.

2. Glöm inte att färgen kan byta skepnad. I ett rum i söderläge kan blåa kulörer med gröna toner lätt dra mer åt det gröna hållet. I ett rum mot norr kan färgen istället upplevas som lila.

Källa: Beckers och Byggfabriken.

5 Inredningsbyten som gör ditt hem redo för hösten
Slå på ljud

LÄS MER:

Så väljer du rätt greige färg och nyans

Så väljer du rätt vit nyans på väggarna

Så väljer du rätt grön nyans på väggarna – expertens bästa tips