Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia widell

Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia widell

Amelia Widell gillar högt tempo och är en sann entreprenör. Hemmet är hennes borg och hon inreder med sin egen design i fokus.
27 oktober, 2020
TV: Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia Widell
1:46

Efter reklamen: TV: Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia Widell

(1:46)

Slå på ljud

Redan som nioåring byggde Amelia Widell ett eget soffbord. Kanske inte det vackraste världen sett men hennes snälla föräldrar hade det framme i många år. Att hon skulle starta ett eget designföretag senare i livet kom alltså inte som en blixt från en klar himmel.

Amelia Widell vardagsrum vindsvåning Södermalm
Stellan Herner

– Jag har aldrig varit någon skolperson, och är uppfostrad enligt devisen att man kan bli vad man vill. Med många, goda förebilder runt om mig, säger Amelia.

Amelia WIdell Melimeli Södermalm
Stellan Herner

Hon gillar högt tempo, hoppade av konstskolan hon började på efter gymnasiet för att arbeta med tv, reklam och så småningom som stylist. Men som den entreprenörssjäl hon är kände hon att hon ville skapa egna produkter och sälja dem. Idén till hennes företag Melimeli var född.

– Jag började med soffor i två färger och sålde dem via nätet. 2015 såldes inte mycket möbler på det sättet men jag fick snurr direkt. Och sedan har det bara rullat på.

Numera har Melimeli eget showroom, och har utökat sitt sortiment med fåtöljer, fler soffor, mattor och andra textilier. Men just stora soffor är företagets usp och folk tycks aldrig tröttna på dem.

– Soffor är verkligen en central del av ett hem. Själv anpassar jag hemmet efter soffan!

För givetvis inreder Amelia och sambon Valle med hennes design i nya lägenheten. I mars i år sålde de bostaden på Åsögatan (som ELLE Decoration hälsat på i!) och flyttade till en vindsvåning på 140 kvm mellan Zinkensdamm och Hornstull i Stockholm. Här har den nya familjen satt bo med dottern Luca, 9, som Amelia har i ett tidigare förhållande, och gemensamma dottern Lucie, som är 18 månader.

– Jag var lite rädd för förändring eftersom jag har bott nio år på Åsögatan och var rotad i de kvarteren, Söder är ju så stort. Men vi har redan bott in oss här och gillar verkligen de nya kvarteren.

Lägenheten består av terrass, ett stort rum om 50 kvadratmeter, tre sovrum och badrum. Det ena sovrummet agerar tv-rum just nu, eftersom Lucie inte behöver ett eget rum.

Amelia Widell Södermalm vindsvåning kitchen
Stellan Herner
Amelia Widell kök hylla keramik södermalm
Stellan Herner

– Vi målade om när vi flyttade in och fräschade upp köket med nya luckor, stenskiva och ny spis. En klimat-smart renovering, det finns ingen anledning att riva ut saker som är helt funktionella.

Amelia Widell vindsvåning matbord daggvas muranolampa Melimeli
Stellan Herner

– Vindsvåningar kan kännas rätt själlösa och jag tycker att vår saknade karaktär, den var alldeles för vit. Vi har därför maxat den med vackra Muranolampor, kaxiga Panton-stolar och färger. Hellre få men maxade saker, än för mycket prylar.

Nu känns parets nya hem allt annat än karaktärslöst. Färgerna är harmoniska, stilen känns modernt bohemisk. Det syns att här bor en stylist som vet precis hur man mixar ”rätt”.

– Jag är väldigt svag för det marockanska som jag blandar upp med franska och italienska inslag. Jag kan absolut plocka in trender, men jag satsar gärna på saker som jag tänker ska följa med mig hela livet.

För Amelia är hemmet en plats för återhämtning och hon får energi av att det är vackert och undanplockat.

Amelia Widell Melimeli vindsvåning södermalm
Stellan Herner

– Nu när vi lever mitt under en pandemi har vi ju varit hemma mycket mer än vanligt. Då känns det som en väldigt bra investering att göra det fint och trivsamt hemma.

Foto: Stellan Herner
Stylist: Sasa Antic

SE ALLA BILDERNA HÄR OCH LÄS MER OM INREDNINGEN I BILDSPELET:

Ovanför kylen har de låtit bygga in en hylla där Amelia har ställt vacker keramik som hon samlar på.

Tavlorna har Amelia målat. Daggvas från Svenskt tenn. Muranolampan är köpt via instagramkontot @lampada.

I den murade väggen finns en hylla med plats för ett litet “altare” där Amelia placerat några favoritting.

I sovrummet syns spår av vindvåningens typiska detaljer som takbjälkar och spännande vinklar. Lampa i Muranoglas. Sängkappa, Ilse Crawford. Säng, matta och bänk, Melimeli

Köket fick en uppfräschning när Amelia och Valle flyttade in. Torson från Milda Mathilda blir pricken över i. Klinkergolv från Fired Earth.

Även i tv-rummet hänger en praktlampa av Muranaoglas. Soffa, glasbord och matta, Melimeli. Den ljusblå färgen på tak, väggar och hyllor ger rummet ett mjukt intryck.

Från köket når man den härliga takterrassen som familjen använder mycket. Den har fin utsikt över takåsar och innergården.

Amelia Widell framför fotskulpturen som kommer från Oscar & Clothilde.

Det stora kombinerade matplats- och vardagsrummet är närmare 50 kvadratmeter med vackra frilagda takbjälkar. Matbordet är köpt på Lauritz. Stolar, Panton chair, design Verner Panton, Vitra. Lampa i handblåst Muranoglas. Rosa fåtöljer Dahlia, bordet och mattan, Melimeli.

LÄS MER HÄR:
11 snygga och tidlösa DIY-projekt att inspireras av
Trendspaning: Trä är trendigaste materialet just nu – 10 stylingtips

Se också: Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022
2:27

Efter reklamen: Se också: Hetaste trenderna från Stockholm design week 2022

(2:27)

Slå på ljud

Skapa magi i sovrummet med en snygg sänggavel – 15 köptips