Så väljer du rätt vit nyans till väggarna

Så väljer du den rätta vita nyansen.

Vita rum och lika vit inredning behöver varken bli sterilt eller tråkigt. Det gäller bara att veta hur man använder den ljusa kulören bäst.
13 september, 2016

Precis som att det finns mängder av grå nyanser finns en uppsjö vita. Några går åt det gula hållet, medan andra går åt det grå och det finns både varma och kalla toner.

Vad du bör välja är helt upp till dig och det handlar främst om tycke och smak. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till att inreda, måla och färgmatcha vitt.

Så ska du kombinera de vita detaljerna i hemmet.

Foto: Andrea Papini Syns i: Vintage och industri i gamla professorhemmet / Foto: Petra Bindel Syns i: Snygg industristil i gamla kafferosteriet

1. Välj nyans

Gula undertoner ger det vita ett varmare och krämigare intryck, medan blå undertoner gör färgen mer krispig och kall.

Ett rum med mycket ljusinsläpp tenderar att se varmare ut, så där kan du med fördel välja kalla färgtoner. Rum med begränsat naturligt ljus med lampor som främsta ljuskälla drar däremot åt det kalla, så där blir det finast att välja vitt med gula undertoner.

2. Matcha rätt

När du ska använda vitt med andra kulörer blir det snyggast om du matchar kallt med kallt och varmt med varmt. En kall vit blir alltså tjusigast ihop med andra kalla färger eller toner – och vice versa.

Vill du exempelvis ha en varm grå färg på väggarna är ett tips att matcha med en varm vit kulör på snickerierna och i taket.

Matcha kallt med kallt och varmt med varmt.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Team Sarah Widman för 55kvadrat

3. Skapa kontraster

Självklart går det alldeles utmärkt att kombinera vitt med vitt om du inte vill matcha med någon färg. Skapa dynamik med olika finishar, såsom varma toner mot högblanka snickerier eller matt struktur med glans.

4. Innan du bestämmer dig

Det är omöjligt att veta exakt hur resultatet av dina färgval kommer se ut och hur kulören blir i verkligheten. För att få en så bra uppfattning som möjligt innan du sätter igång kan du testa att provmåla en mindre yta.

Källa: Beckers

Läs mer:

Sugen på att måla om hemma? Här är 25 härliga tips och idéer!

Så väljer du rätt grå nyans till dina väggar – expertens bästa tips

 5 knep som gör skillnad när du inreder med vitt