Experimentell färgfest hos arkitekten i Milano

Hemma hos arkitekten i Milano

Hemma hos arkitekten Luca Bombassei i Milano är hans kärlek till 1900-talsdesign och samtidskonst tydlig.
14 februari, 2020

Vi befinner oss i en ljus 50-talsbyggnad med utsikt över trädgården till ett 1700-talspalats med hundraåriga träd, ett stenkast från Piazza Duse och via dei Cappuccini i Milano. Huset som är byggt under perioden mellan Terragnis och Lingeris rationalism, som byggde det moderna Milano, rymmer tio lägenheter, en per våning. I en av dem bor arkitekten Luca Bombassei.

Konstverk och stilleben hos arkitekten i Milano
Luca Bombassei i sitt hem i Milano

Lägenhet i hus från 1950-talet

Han flyttade från ett klassiskt borgerligt milanesiskt hus från början av 1900-talet till 50-talshuset, med en arkitektur full av ljus som representerar den spännande perioden för den ekonomiska boomen i norra Italien. Luca berättar:

– På varje våning finns en konstnärlig närvaro, från Burri till Fontana. Jag blev mest förtjust i Piero Fornasettis våning, med två pelare som han dekorerat med screentryck. Som bakgrund är de stora originalfönstren från 1958. De bärande pelarna gjorde det möjligt för mig att öppna upp rummet ännu mer, och multiplicera öppningarna med speglar, skiljeväggar och gardiner som skapar och delar upp rumsligheterna.

Vardagsrum hos arkitekten i Milano

Det röda golvet av marmor från Levanto ger en fin bas till den vackra panoramautsikten och förstärker husets karaktär och inredning. Växterna i balkongernas blomlådor och den underbara terrassen smälter samman med de gröna träden framför balkongen.

Som en god arkitekt har Luca Bombassei designat sin våning som en skräddarsydd kostym. Hans smak, kultur, strävan efter perfekta detaljer, önskan att experimentera i formgivningen, passionen för att samla på olika ting, hans egenheter och passioner är som soundtracket till en framgångsrik actionfilm.

Guldigt kök hos arkitekten i Milano
Vardagsrum hos arkitekten i Milano

– Jag har lärt mig av arkitekten Luigi Caccia Dominioni att rummen i hemmet inte behöver ha en enda funktion. Italienska arkitekter har mer än andra turen att få möjlighet att testa många olika områden, som design, möjligheten att samarbeta med skickliga hantverkare och att få använda exklusiva material.

Malakitgrön marmor och mässing

I lägenheten tar detta sig olika uttryck. Lagunabordets formgivning har exempelvis inspirerats av formerna och färgerna i den venetianska naturen, vattnet och de höga pålarna som används för att förankra båtar och gondoler. Våningen är inredd med ”marmorark” i malakitgrönt, vit Calacatta och mässing. Stenskivorna är supertunna tack vare en innovativ stenhuggarteknik.

Badrum i grön marmor hos arkitekten i Milano

– Jag har renoverat historiska byggnader i Venedig, gårdar i Puglia, skapat båtinredningar för Ferretti och formgivit föremål och inredningar. Men i mitt hem har jag dragit allt till sin spets och uppnått en blandning som känns inspirerande och originell.

– Jag ville ha ett flödande och formbart hem, med både historia och samtid, med konstnärliga val utifrån min kärlek till 80-talet. Gästfritt, informellt och ostrukturerat som den stad jag vill ha. Det markerar verkligen en ny väg och ett annat förhållande till konsten. Det som finns är inte en början eller ett slut, det begränsar inte längre mina projekt och sökandet efter vita väggar. I dag försöker jag föreställa mig interiörer med konstverk, snarare än interiörer för konstverken. Konstverken är vänner, som kan variera precis som humöret, relationer, behov, som själva livet.

Sovrum hos arkitekten i Milano
Vardagsrum med lila soffa hos arkitekten i Milano

Inom kort öppnar Luca Bombassei en nyrenoverad gård från slutet av 1500-talet i närheten av Nardò i Apulien, där han kommer att välkomna konstnärer och konstintresserade. Ett laboratorium för ännu fler stora experiment.

Av: Rosario Zucconi och Francesca Benedetto
Foto: Alberto Strada

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

I hallen står ett 60-tals-
bord av Angelo Mangiarotti 
för Skipper. Röd glaslampa 
av Ettore Sottsass, Venini.
 I förgrunden, totempåle 
av staplade och självlysande stenar av Ugo Rondinone. Tavla, Bullet, av Paul McCarthy.

Arkitekten Luca Bombassei har formgivit det välvda bordet av marmor och mässing, inspirerat av den venetianska lagunens former och färger. Keramikhuvud av Vanessa Beecroft.

I köket hänger ett verk av 
Francesco Vezzoli ovanför bänken
som är klädd med mässing.

Byggnadens originalpelare har screentryck av Fornasetti. Installation av Monica Bonvicini. Vintagesoffa av 
blå sammet, formgiven av Mario Bellini för B&B Italia, litet runt bord från Minotti, formgivet av Rodolfo Dordoni, och vinkelbord av mässing och svart lack, formgivet 
av Luca Bombassei. Vas med vita hängsmycken av Ettore Sottsass för Memphis. 
Till höger om soffan, lampa Taccia från Flos. 
I bakgrunden, en rosa triptyk av Alex Israel, intill ett verk 
av Daniel Buren bestående 
av en svart halvcirkel som återspeglas i de 25 
randiga speglarna, Galleria Massimo Minini, Brescia.

Björn med fjäderhår av Paola Pivi, 2016. Mässingspanelen döljer lådor, tv, bar och öppen spis.

Det stora badrummet 
klätt med grön marmor. Konstverket som föreställer Natalie Wood är 
av Francesco Vezzoli.

Väggar och tak av blå vaxad emalj ramar in 
sovrummet som domineras av sängen Elledue av harts och glasfiber, en speciell och unik möbel från Ettore Sottsass serie Mobili Grigi, 1970. På borden av vit marmor av Angelo Mangiarotti står en lampa från Flos. Stort fotoverk Substract av Thomas Ruff och en diptyk 
av Roni Horn. Keramiktotem av Ettore Sottsass för Bitossi.
Mellan sovrummet och duschen finns en skiljevägg bestående av Murano-glasplattor, som har återanvänts från en venetiansk butik.

Sammetssoffor på mässingsmedar 
formgivna av Luca Bombassei. Kinesisk art deco-matta. Taket, behandlat med tvålvaxad naturkalk, bryter ljuset. På borden av 
svartvitt marmor, från Minotti, står blomvaser av glas av Raffaella Mangiarotti.

LÄS MER:

Glamourös maximalism hemma hos Jonathan Adler i New York

Färgstarkt och kreativt drömhem i centrala Paris

Excentrisk färgfest hemma hos Matthew Williamson i London