10 väggfärger som gör små rum större

03 mar, 2018 
AvELLE Decoration
Ofta vill vi att små rum ska vara mysiga. Men den som vill sälja en mindre lägenhet kan tjäna en hel del på att få den att verka större. Här är färgexpertens tips för att maximera varje kvadratmeter.
Annons
Så väljer du rätt grå nyans till väggarnaBrand logo
Så väljer du rätt grå nyans till väggarna

 

Det är omöjligt att förändra ett rums storlek, utan att slå ut väggar och lyfta tak. Men med hjälp av belysning, möbler och färgsättning kan vi påverka hur stort det känns.

Men vilka färger ger bäst effekt om du vill måla ditt rum större?

Grå väggfärg
Foto: Maria Sahlander för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

– Ljusa, svala kulörer, alltså blå, gröna och lila är sådana vi upplever längre bort än till exempel gula och röda, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Alcro och Beckers.

colorschemelargerspace
Färgnamnen kommer från Alcro. Hör med din lokala färghandel för liknande nyanser. illustration: Mikaela Larsson

 

Annons

Men det räcker inte med att måla allt ljust, förklarar Yvonne Karlsson. För att maximera effekten av de ljusa kulörerna är det viktigt med kontraster.

– Det kan vara möbler eller tavelramar eller prydnadssaker. Kontrasten mellan ljust och mörkt gör att det ljusa blir ljusare. Att bara måla ett rum vitt och sätta i vita saker gör inte nödvändigtvis att det känns luftigare, säger Yvonne Karlsson.

colorschemesquare
Färgnamnen kommer från Alcro. Hör med din lokala färghandel för liknande nyanser.illustration: Mikaela Larsson

Men för många olika färger ger ett rörigt intryck, menar Yvonne Karlsson.

– Blanda inte för många kulörer. Om du målar ditt rum i en ljus, gråblå kulör så bör du hålla kontrasterna i samma tonläge fast mörkare om du fortfarande vill att det ska kännas luftigt.

Den som vill bryta av kan göra det med svart eller mörkt grå eller bruna kulörer, som ögat uppfattar som neutrala, menar Yvonne Karlsson.

alcro rose
Bild från Alcro. Väggarna är målade i kulören rosé.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Läs mer: 

Annons