10 väggfärger som gör små rum större

10 väggfärger som gör små rum större

Ofta vill vi att små rum ska vara mysiga. Men den som vill sälja en mindre lägenhet kan tjäna en hel del på att få den att verka större. Här är färgexpertens tips för att maximera varje kvadratmeter.
03 mars, 2018
Så väljer du rätt grå nyans till väggarna
Slå på ljud

 

Det är omöjligt att förändra ett rums storlek, utan att slå ut väggar och lyfta tak. Men med hjälp av belysning, möbler och färgsättning kan vi påverka hur stort det känns.

Men vilka färger ger bäst effekt om du vill måla ditt rum större?

Grå väggfärg

Foto: Maria Sahlander för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

– Ljusa, svala kulörer, alltså blå, gröna och lila är sådana vi upplever längre bort än till exempel gula och röda, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Alcro och Beckers.

colorschemelargerspace

Färgnamnen kommer från Alcro. Hör med din lokala färghandel för liknande nyanser. illustration: Mikaela Larsson

 

Men det räcker inte med att måla allt ljust, förklarar Yvonne Karlsson. För att maximera effekten av de ljusa kulörerna är det viktigt med kontraster.

– Det kan vara möbler eller tavelramar eller prydnadssaker. Kontrasten mellan ljust och mörkt gör att det ljusa blir ljusare. Att bara måla ett rum vitt och sätta i vita saker gör inte nödvändigtvis att det känns luftigare, säger Yvonne Karlsson.

colorschemesquare

Färgnamnen kommer från Alcro. Hör med din lokala färghandel för liknande nyanser.illustration: Mikaela Larsson

Men för många olika färger ger ett rörigt intryck, menar Yvonne Karlsson.

– Blanda inte för många kulörer. Om du målar ditt rum i en ljus, gråblå kulör så bör du hålla kontrasterna i samma tonläge fast mörkare om du fortfarande vill att det ska kännas luftigt.

Den som vill bryta av kan göra det med svart eller mörkt grå eller bruna kulörer, som ögat uppfattar som neutrala, menar Yvonne Karlsson.

alcro rose

Bild från Alcro. Väggarna är målade i kulören rosé.

Läs mer: 

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg – och så undviker du dem