Så inreder du bäst med vitt – smarta knep som du inte får missa

Så inreder du bäst med vitt, inredningstips och knep

Att inreda med tidlöst vitt är ett säkert kort oavsett säsong och rådande tendenser. Inspireras av några smarta knep för att lyckas inreda med kulören på bästa sätt.
20 oktober, 2021
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:22

Efter reklamen: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:22)

Slå på ljud

Både experterna och trendspaningarna hintar om ett färgstarkt 2022 med varma färgsättningar och behagliga toner så långt ögat når. Den tydliga, gemensamma nämnaren är längtan efter personliga, kreativa miljöer och en kontrast till det klassiskt enhetliga.

Däremot är vitt en av de ständigt återkommande kulörerna som alltid präglar vår inredningsbild. Kulören är enkel, tidlös och inte minst hållbar i sitt utförande utan någon stark säsongskoppling.

Inred med vitt, vardagsrum

Vitt är ständigt aktuellt i inredningsbilden, inte minst tack vare sitt tidlösa uttryck. Foto: Idha Lindhag Stylist: Caroline Axell | Syns i: Designmöbler, konst och kreativitet hos Acnes grundare på Söder.

Vilka färger passar bra med vitt?

När det kommer till vitt är det ofta en varmare, krämigare nyans som lockar allra mest. Dessa toner gifter sig väl med andra neutrala kulörer i liknande nyans, inte minst beige och brunt. Här hittar du våra bästa tips för att lyckas inreda med just varma toner.

Passar naturmaterial till vitt?

Naturmaterial och vitt är ett utmärkt möte, med rätt få pekpinnar. Naturmaterial har en neutral färgsättning, men kommer även den i en hel uppsjö av varianter. Möbler och detaljer i ljusare träslag stärker enhetligheten i en vitmålad miljö medan detaljer i mörkare tappning skapar kontrast.

Inred med vitt, naturmaterial

Naturnära materialval och den vita färgskalan är en utmärkt kombination. Foto: Johan Sellén Stylist: Gill Renlund | Syns i: Väskdesignerns bohemchica drömhem är fyllt av inspiration – kika in.

bra saker att tänka på när du inreder med vitt:

Skapa kontrast med olika toner

Att kontrastera behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med blandade kulör- och materialval. Om du vill ha en ljusare helhet kan du med fördel experimentera med vitt i olika utförande. Blanda in kallare, betydligt vassare toner med en varmare helhetsbild för ett inbjudande intryck.

Mer än bara vägg

Vitt är ofta kopplat till väggfärg, men vitt får med fördel genomsyra möbler och inredningsdetaljer. Genom att addera färgen i mindre detaljer är det dessutom enklare att inreda med den och du kan tydligare bilda dig en uppfattning om vilka färgmöten som funkar i hemmet (eller inte).

Inred med vitt, vit vägg

En diskret, men enhetlig vit tråd genomsyrar här vägg, sängkläder och småförvaring vid sängbordet. Foto: Jonas Ingerstedt | Syns i: Designmöbler och egna klassiker hos inredaren på Östermalm.

Hitta rätt balans

Vill du att vitt utgör basen i ditt hem? Att integrera mängder av kulör är inte nödvändigtvis ett måste, men kontrast krävs för att göra hemmet hemtrevligare. Yvonne Karlsson, colour designer på Alcro, tipsar om enkla sätt att addera kontrast utan att det tar över.

– Kanske tavelramar i svart på väggarna eller en vas eller andra mörka detaljer. Det vita blir då betydligt krispigare och vackrare. Strukturer, ytor och material är alltid viktigt men ännu mer i en blek inredning.

Glöm heller inte bort glans- och matthetsgrad för enkla sätt att skapa mer levande miljöer utan att blanda in mängder av färg.