Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Designklassiker, egna möbler och konst hos inredaren på Östermalm

23 aug, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konstsamling
Att skapa inredning som håller över tid ochsom dessutom har det där lilla extra är Sara Rydberg Nilssons devis. Hon fyller sitt hem med konst och egna möbler.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 trendiga inredningsdetaljer i höstBrand logo
7 trendiga inredningsdetaljer i höst

Villastaden på Östermalm i Stockholm anlades vid tiden strax före förra sekelskiftet. Från början var tanken att kvarteren enbart skulle rymma friliggande villor av engelskt snitt med liten trädgård framför, men det ändrades efter hand och så småningom uppfördes det flerbostadshus.

Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konstsamling

I ett sådant bor inredaren Sara Rydberg Nilsson med sin man Thomas och två pojkar, Victor, elva och Max, sju år. Huset är byggt i jugendstil med ornamenterad fasad, till exempel finns en liten familj ugglor att beskåda.

Annons
Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konstsamling vardagsrum

– Vi gillar verkligen området här. Humlegårdens grönska ett stenkast bort, Lill-Jansskogen med sina promenadstråk och nära till det mesta som staden har att erbjuda som restauranger och kulturliv.

Femrummare i Villastade på Östermalm

Lägenheten är en femrummare med 3,80 meter i takhöjd, tre rum i fil mot gatan och kök och två rum mot gården, placerade med tanke på lugnet och tystnaden som det blev mot en innergård 1895. Till skillnad från många andra gillar Sara och Thomas att inte att ha en öppen planlösning och låter köket vara just kök.

Annons
Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konstsamling vardagsrum

”Understated”, så beskriver hon sin inredningsstil. Diskret men med en stor kärlek till konsten – Sara visar skulpturer och målningar för andra hemma hos sig. Devisen hon använder när hon planerar sin egen och andras inredning är den amerikanska inredaren Kelly Wearstlers ord: Everything is a sculpture. Att våga introducera saker som tar plats.

– Jag har en förkärlek för det avskalade som jag sedan “myser” till med växter, böcker, fårskinn, konst och keramik.

Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm sovrum
Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konstsamling porträtt
Annons

Innan Sara hittade sin nisch i livet arbetade hon i flera år som organisationskonsult. Inredare och snickare blev hon först senare. Hon har dock alltid ritat, pysslat och älskat allt med inredning, formgivning och konst. Ett enormt intresse för inredningsarkitektur ledde in på den nya banan och uppdragsgivarna finns både inom företag och privata hem – se mer på hennes Instagram @studiohilda.

Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konst köksbord lampa

– Jag är autodidakt när det kommer till inredning och formgivning, men har gått en kortare inrednings- och en snickerikurs. För jag vill inte hamna i fällan att köpa nytt och inreda med det som många andra har. Så jag bygger och konstruerar.

Annons

Stödjer möbelsnickare och konsthantverkare

– Specialbyggda lösningar och möbler passar mig. Då får mina uppdragsgivare något unikt och jag stödjer lokala möbelsnickare och konsthantverkare. Jag försöker ha ett långsiktigt perspektiv. Ambitionen är att skapa en miljö som håller över tid, även stilmässigt.

Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konst vardagsrum matbord

Hemmet har både en, två och nio kuber som Sara har byggt och som kan fungera som piedestaler där skulpturer ryms eller som småbord. De är dessutom perfekta för att testa nya färger till olika kundprojekt och har följaktligen målats om en mängd gånger.

Annons
Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm tavla fåtölj

– När det gäller möbler är merparten vintage eller mina egna. Här finns också möbelprototyper som min kökssoffa och stolen Scallop chair som jag har ritat tillsammans med min formgivarkollega, inredningsarkitekten Pernilla Norlander. Vi kallar det Studio Hilda + Otakt.

Hur tänker du när du planerar inredningar, både din egen och kunders?

Sara Rydberg Nilsson hemma hos Östermalm konst böcker hylla

– Jag vill ha koll på huset och den arkitektoniska kontexten. Det är också viktigt att det ska hålla över tid. När det gäller kunder behöver jag förstås lyssna in behov och önskemål.

– Jag gillar att utgå från känslan. När man kommer hem till oss hoppas jag att man känner att det är avslappnat, varmt och förhoppningsvis inspirerande. Vintageföremål är viktiga inslag i mina inredningar, för miljöns skull men också för hela upplevelsen.

Foto: Jonas Ingerstedt

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons