Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

11 inredningstips – så får du ett mysigt vardagsrum

08 okt, 2018 
mysiga vardagsrum i olika stilar
En skön soffa att krypa upp i, en fluffig matta under fötterna eller en värmande filt att dra på sig under kvällen. Vem vill inte ha ett mysigt vardagsrum? Här är elva inredningstips som maxar mysfaktorn!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUMBrand logo
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUM

Ett trivsamt hem har ofta det där lilla extra när det kommer till inredningen. Ombonat och genomtänkt, djupa kulörer eller milda, harmoniska nyanser och gärna några fluffiga eller sammetslena texturer på det. Oavsett vilken stil du vill satsa på i hemmet så finns det många sätt att göra det mysigt och trivsamt.

Rummet där de flesta vill maxa mysfaktorn är såklart vardagsrummet där vi gärna umgås och kopplar av. Men det är lätt hänt att man märker att intrycket inte riktigt blivit så mysigt som man önskat sig när de mörka kvällarna smyger på och man börjar tillbringa mer tid inomhus. Som tur är finns det många enkla knep att ta till för att höja mysfaktorn och göra rummet precis så trivsamt och rofyllt som man önskar.

Shoppingtips: Här är inredningen att satsa på till vardagsrummet

Här listar vi elva inredningstips för att höja mysfaktorn i vardagsrummet:

1. Mixa material och texturer

Inredningstipsen som fixar ett mysigt vardagsrum – materialmix
Foto: Nick Neo för Alexander White/mäklare: Anna Herin

En vanlig miss när man inreder sitt vardagsrum är att det blir för mycket av en showroom-känsla i rummet. Det kan hända om för mycket i rummet ser ut att vara i samma material och komma från precis samma kollektion eller butik.

Annons

Undvik den överstylade känslan genom att mixa flera olika material och former för ett levande intryck. I hemmet ovan har man valt att på ett snyggt sätt blanda mjuk sammet med strama detaljer i svart metall och stolar i flätat läder tillsammans med detaljer i glas och stengods samt en tv-bänk i naturfärgat trä.

2. Placera en fluffig matta under soffan

Gör vardagsrummet mysigare med en fluffig matta
Foto: Cim Ek Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

En mjuk, fluffig matta under fötterna binder samman helheten och ger ett mjukt, trivsamt intryck till vardagsrummet. Dessutom värmer den både fötter och hem under vinterhalvåret.

Annons

Särskilt fin blir den fluffiga mattan med längre lugg när den fungerar som en kontrast till den något mer strama soffan eller soffbordet.

3. Addera flera sittplatser

Inredningstips som gör vardagsrummet mysigare
Foto: Johan Spinnell Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Skapa en mysig oas att trivas i genom att se till att det finns plats för såväl dig som dina gäster.

Genom att addera flera sittplatser – oavsett om det är två soffor, en extra sittpuff eller en fåtölj i kontrasterande stil till soffan – får vardagsrummet ett mer inbjudande intryck. Mixa gärna kulörer och stilar för ett levande intryck!

Annons

Läs också: 9 trendiga och riktigt snygga sittpuffar i sammet

4. Välj mörka, mustiga färger

Mysigt vardagsrum med mörka färger
Foto: Fredric Boukari Styling: Sand för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Mörka, djupa nyanser är i ropet just nu och särskilt fina blir de i vardagsrummet. Mörkgrått, djupa nyanser av grönt, blått och rött skänker stämning till rummet, oavsett om de syns i soffan, mattan, väggfärgen eller textilierna – eller varför inte i hela rummet.

Om du inte vill satsa på det mörka stuket fullt ut är det snyggt att ljusa upp med trendigt ljusrosa eller att addera färg med pigga nyanser av orange och rostrött som man valt att göra i hemmet ovan.

Annons

5. Lägg till färg och mönster

Mysigt vardagsrum med färg och mönster
Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Ett enkelt knep för att liva upp ett kallt, tråkigt vardagsrum är att lägga till lite färg och mönster. På ett kick får vardagsrummet intrycket av att vara lite mer ombonat och mysigt.

Dessutom kan du addera färg och mönster i vilken form som helst – helt enligt tycke och smak. Kanske föredrar du tapet eller konst på väggarna eller så mixar du gärna kuddar eller lägger till en färgglad sittpuff.

6. Skapa en personlig tavelvägg

Mysigt vardagsrum med tavelvägg
Foto: Zara Home

Kala, tomma väggar kan ofta vara boven till att ett hem inte känns så mysigt och personligt som det skulle kunna vara. En personlig tavelvägg är både rolig att skapa och dessutom kan den förändra hela intrycket i ett rum.

Annons

Vill du ha en mer minimalistisk helhet kan du låta färgerna i konsten eller ramarna vara lika och på så vis binda samman väggen – eller så låter du kreativiteten flöda och mixar såväl färger, ramar och motiv hejvilt.

Läs också: Så skapar du en tavelvägg – stor upphängningsguide

7. Glöm inte grönskan

Mysigt vardagsrum med gröna växter
Foto: Alen Cordic/SE360 Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Malin Bjerkhede

Pricken över i:et i ett mysigt vardagsrum är ofta de grönskande detaljerna, men de är lätta att glömma bort när man inreder – speciellt under vinterhalvåret.

Annons

Blanda med fördel olika typer av växter, kvistar och blommor för en personlig stil. Tänk på att välja växter enligt säsong samt att tänka på vilken plats i rummet växten kommer få, för att den ska få tillräckligt med ljus alternativt skugga.

8. Ombona med en varm palett

Ombonat vardagsrum med varma färger
Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

För att få till ett mysigt vardagsrum på ett kick kan du välja att inreda med en varm färgpalett.

Här har man valt att låta en färg stå för den varma känslan och färga av sig på såväl vägg, gardiner och lampa, som fåtölj. Den varma orange tonen bryts snyggt av med naturnära kulörer, ljusgrått och mörkgrönt, vilket ger rummet ett lugn.

Annons

9. Styla textilierna med lager-på-lager-känsla

Styla med lager-på-lager-känsla i vardagsrummet
Foto: Ellos Home

För de flesta är det självklart att addera prydnadskuddar och en filt till vardagsrummet när man vill göra det lite mysigare. Men tänk även på hur du stylar textilierna.

Skapa en lager-på-lager-känsla genom att lägga till en kudde extra, välja prydnadskuddar i olika utföranden och placera filten tillsammans med kuddarna istället för separat i en annan del av vardagsrummet.

Läs också: Shoppingtips: 20 fina sammetskuddar – i 5 olika stilar

10. Satsa på naturmaterial

Naturmaterial i vardagsrummet
Foto: Maria Sahlander/SE360 för Bjurfors/mäklare: Sarah Gustafsson

Naturmaterial bidrar till en fin materialmix och ger även en rofylld känsla till vardagsrummet tack vare sina jordnära färger.

Annons

Det finns dessutom mycket fint att välja bland. Linnesoffor har seglat upp i popularitet just nu och vill man bara få in den naturnära känslan på ett litet hörn finns många mindre detaljer i rotting, flätad jute och halm.

Läs också: Så inreder du med jordnära toner – 9 tips

11. Höj stämningen med flera ljuskällor

Inred vardagsrummet med stil och stämning
Foto: Philip McCann Styling: Bosthlm Styling för Bosthlm/mäklare: Vilhelm Åman

Att inreda med en enda taklampa bidrar sällan till en mysig känsla i ett rum, utan det gäller att inreda med flera ljuskällor för att skapa en stämningsfull belysning för alla tillfällen.

Kombinera taklampan med ett par andra ljuskällor som en golvlampa eller en vägglampa intill soffan. Hur många ljuskällor du behöver beror på rummets storlek och utformning. Fyll sedan på med levande ljus i säsongens anda för att skapa en mysig oas i vardagsrummet.

Läs också: 5 vanliga missar i vardagsrummet – och så undviker du dem

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons