Inred med växter och grönska i hemmet – 7 tips

inred med växter – tips och idéer

Inred med mer grönt! I väntan på den första grönskan utanför fönstret plockar vi gärna in naturen i vår inredning. Vi tipsar om sju enkla sätt att sätta grön guldkant på hemmet.
09 april, 2021
1:13

Efter reklamen: Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschen

(1:13)

Sedan ett par år tillbaka har eukalyptus varit en av de mest populära växterna i våra hem. Här är anledningen till varför du ska ha eukalyptus i duschen.

1. Förodla i vår

Det är både roligt och lärorikt att börja odla från frön eller små sticklingar. När det fortfarande är kallt ute kan du börja förodla trädgårdens eller balkongens första grönska inomhus för att ha starka och fina växter när våren väl anländer.

Tips! Vig en fönsterbräda i hemmet åt dina krukor för att få en prunkande inomhusträdgård redan nu!

2. Fokus på bladen

palettblad, elefantöra och klängväxter i fönstret

Skapa en egen urban djungel med flera olika sorters växter. Foto: Christine Olsson/TT

växter och förodling hemma hos malou palmqvist

Örter och grönska hemma hos skulptören Malou Palmqvist. Foto: Fanny Rådvik Stylist: Elin Odnegård | Syns i: Fantastiskt färgflöde hemma hos skulptören

Allt fler trendmedvetna växtälskare sätter fokus på bladen och väljer färg, mönster och form som sticker ut. Prickigt, lila, runt eller randigt? Låt kreativiteten flöda och blanda gärna olika sorters grönska.

Tips! Färggranna palettblad och runda elefantöron är båda lättskötta favoriter i hemmet.

3. Ton i ton

gul vas med gula blommor i

Lekfull vas från Hay i årets trendigaste färg – gult. Foto: Hay

Älskar du också snittblommor? Matcha blommor med en organiskt formad vas och låt dem gå ton i ton för ett vacker och färgstarkt blickfång i hemmet.

4. Inred med ett odlingsskåp

odlingsskåp från kvänum för örter, kryddor och odling inomhus

Elegant vitrinskåp för odling med praktiska löstagbara hyllplan, från Kvänum. Foto: Kvänum

Ge örterna och inomhusväxterna en boost med ett snyggt odlingsskåp eller ett litet växthus! Det ger dem en optimal miljö att frodas i och blir en statementdetalj i sig.

5. Växtgardiner trendar

gurkgardin i fönstret hos Nicole Wilson

Fönsterodling i form av en gurkgardin hos trädgårdsdesignern Nicole Wilson (@newgenerationgardens).

Skapa en livfull gardin av en klängväxt. Gurkgardinen är särskilt trendig, här hos trädgårdsdesignern Nicole Wilson som skördar gurkor redan i mars (det tar cirka 2–2,5 månader från sådd till skörd, läs mer hos @newgenerationgardens)!

Tips! Ingen grönska utanför fönstret? Klä fönsterbrädet och -nischen med klätterväxter för en oas inomhus.

6. Ge höjd åt växterna

piedestal för krukor och växter i inredningen

Piedestaler, hyllor och amplar lyfter de gröna detaljerna till en ny nivå! Foto: Plantagen

Addera grönska i hemmet på flera olika nivåer genom att sätta växterna i fokus. Med amplar och piedestaler blir det enkelt, men även ett vanligt sidobord eller en hylla kan ge de gröna detaljerna ett efterlängtat lyft.

7. Grönt i supersize

stort träd inomhus i inredningen hos Helena Sand

Grönt i storlek större hemma hos Helena Sand. Foto: Lina Östling Stylist: Mari Strenghielm | Syns i: Färgstarkt och ombonat i gårdshuset på Östermalm

Gör ett intryck med ett stort träd! En växt i storlek större blir ett blickfång i rummet och en del av inredningen. Genom att blanda både stora och små krukor skapas dessutom variation, vilket ger ett levande helhetsintryck.

Tips! Inte så grön om fingrarna (än)? Mjukstarta med lättskötta växter tills du blir varm i kläderna och vågar ta dig an mer avancerade gröna projekt.