Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Fantastiskt färgflöde hemma hos skulptören

28 okt, 2020 
AvCecilia von Mentzer
AvCecilia von Mentzer
Malou Palmqvist är skulptör och bor med sin familj på Asperö utanför Göteborg. I kaptensvillan lyser ett fantastiskt färgflöde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUMBrand logo
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUM

För att komma till Asperö i Göteborgs södra skärgård tar du färjan från Saltholmen. Den tar bara tio minuter, men sedan är du långt från stadens brus. Här bor Malou Palmqvist och hennes man Rasmus Hägg.

Malou Palmqvist vardagsrum röd fåtölj
Malou Palmqvist hemma hos spinett

En gammal, klassisk kaptensvilla från 1922 blev deras 2014. Ett vackert trähus på 170 kvm med två våningar och dubbla verandor med ett läge som gör att man kan njuta av solnedgången över grannön Rivö.

Annons

Studerade modedesign i London

– Jag är uppvuxen i Borås. Och efter gymnasiet bodde jag tio år i London där jag studerade modedesign och arbetade som klädskapare. Men skärgården lockade verkligen när jag flyttade hem igen.

Malou Palmqvist vardagsrum spinett
Malou Palmqvist skulpturer spiselkrans

Numera arbetar Malou som skulptör och Rasmus är musikproducent. Båda har sina kontor hemma i huset på Asperö och stortrivs med det. I familjen finns också sönerna Otis, 7 år, och Mandus, 6. Det är inte ofta de lämnar ön, här finns ju allt.

Annons
Malou Palmqvist hemma hos kitchen
Malou Palmqvist hemma hos kakelugn vardagsrum

Till huset hör en tomt på 1000 kvadratmeter som bjuder på både klippor, gräsmatta och vilda björnbärsbuskar som klättrar längs ett plank. Och en lada som när den har renoverats klart framöver kommer bli Malous ateljé, snickarverkstad och en studio.

Annons
Malou Palmqvist hemma hos kavalett atelje
Malou Palmqvist hemma hos ateljen

– Tack och lov var huset i det närmaste orört när vi flyttade in, med de flesta originaldetaljerna kvar såsom pärlspont, paneler och vackra snickeridetaljer. Men givetvis fanns det en hel del att göra, huset har verkligen blivit ett gemensamt, jätteroligt projekt, berättar hon.

Annons
Malou Palmqvist hemma hos arkivhylla

För att återställa det till 1922 har Malou och Rasmus renoverat varsamt, det handlade framför allt om att riva bort lager av plastmattor i flera av rummen och ta fram plankgolvet igen. Och att hitta den perfekta tonen på linoljefärgen på väggarna. Till det krävdes många diskussioner. Men till slut kunde de enas!

Nu löper ett färgflöde som en röd tråd genom huset, från bottenvåningens pastellgröna, smutsiga pistage och jordtoner via trapphuset i aprikos till övervåningens sand, rosa, terrakotta och kolabruna toner. Väldigt stämningsfullt och väldigt ombonat.

Annons
Malou Palmqvist hemma hos sovrum

På det nedre planet finns kök, vardagsrum, matsal och Malous ateljé. En ateljé som hon svampmålat med äggoljetempera i en terrakottaaktig sandfärgad ton; en färg som matchar hennes skulpturer så väl. På övervåningen finns tre sovrum, klädkammare, badrum, Rasmus studio och ett vardagsrum.

Malou Palmqvist hemma hos sovrum punschveranda

Hemmet känns klassiskt med en arty twist och mycket art déco-detaljer, här finns en del tunga möbler och 1920-talslampor. Och mycket krukväxter. Malous skulpturer står som roliga utropstecken lite överallt.

Annons
Malou Palmqvist hemma hos badrum

– Jag har inte fastnat i ett material utan jobbar med bland annat keramik, stengips och trä. Alltså så kallade ”mixed media”-skulpturer. Mina skulpturer är som ergonomiskt lutande objekt som utmanar tanken på vad som är möjligt. De är groteska, organiska, ofullkomliga och det gillar jag. Dessutom är färgerna smutsiga, ja nästan okonventionella. Och alla kan se avtrycken av mina händer i skulpturerna.

– Jag har hittat mitt eget formspråk och på så vi har jag också hittat mig själv.

Stylist Elin Odnegård

Fotograf Fanny Rådvik

SE ALLA BILDERNA HÄR OCH LÄS MER OM INREDNINGEN I BILDSPELET:

Läs mer här:

Videon kunde inte hittas

Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia widell

Det här är säsongens trendigaste ljus – och här kan du köpa dem

20 fina julklappstips till den inredningsintresserade

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons