Fantastiskt färgflöde hemma hos skulptören

Fantastiskt färgflöde hemma hos skulptören

Malou Palmqvist är skulptör och bor med sin familj på Asperö utanför Göteborg. I kaptensvillan lyser ett fantastiskt färgflöde.
28 oktober, 2020
10 INREDNINGSTIPS – SÅ FÅR DU ETT MYSIGT VARDAGSRUM
Slå på ljud

För att komma till Asperö i Göteborgs södra skärgård tar du färjan från Saltholmen. Den tar bara tio minuter, men sedan är du långt från stadens brus. Här bor Malou Palmqvist och hennes man Rasmus Hägg.

Malou Palmqvist vardagsrum röd fåtölj
Fanny Rådvik
Malou Palmqvist hemma hos spinett
Fanny Rådvik

En gammal, klassisk kaptensvilla från 1922 blev deras 2014. Ett vackert trähus på 170 kvm med två våningar och dubbla verandor med ett läge som gör att man kan njuta av solnedgången över grannön Rivö.

Studerade modedesign i London

– Jag är uppvuxen i Borås. Och efter gymnasiet bodde jag tio år i London där jag studerade modedesign och arbetade som klädskapare. Men skärgården lockade verkligen när jag flyttade hem igen.

Malou Palmqvist vardagsrum spinett
Fanny Rådvik
Malou Palmqvist skulpturer spiselkrans
Fanny Rådvik

Numera arbetar Malou som skulptör och Rasmus är musikproducent. Båda har sina kontor hemma i huset på Asperö och stortrivs med det. I familjen finns också sönerna Otis, 7 år, och Mandus, 6. Det är inte ofta de lämnar ön, här finns ju allt.

Malou Palmqvist hemma hos kitchen
Fanny Rådvik
Malou Palmqvist hemma hos kakelugn vardagsrum
Fanny Rådvik

Till huset hör en tomt på 1000 kvadratmeter som bjuder på både klippor, gräsmatta och vilda björnbärsbuskar som klättrar längs ett plank. Och en lada som när den har renoverats klart framöver kommer bli Malous ateljé, snickarverkstad och en studio.

Malou Palmqvist hemma hos kavalett atelje
Fanny Rådvik
Malou Palmqvist hemma hos ateljen
Fanny Rådvik

– Tack och lov var huset i det närmaste orört när vi flyttade in, med de flesta originaldetaljerna kvar såsom pärlspont, paneler och vackra snickeridetaljer. Men givetvis fanns det en hel del att göra, huset har verkligen blivit ett gemensamt, jätteroligt projekt, berättar hon.

Malou Palmqvist hemma hos arkivhylla
Fanny Rådvik

För att återställa det till 1922 har Malou och Rasmus renoverat varsamt, det handlade framför allt om att riva bort lager av plastmattor i flera av rummen och ta fram plankgolvet igen. Och att hitta den perfekta tonen på linoljefärgen på väggarna. Till det krävdes många diskussioner. Men till slut kunde de enas!

Nu löper ett färgflöde som en röd tråd genom huset, från bottenvåningens pastellgröna, smutsiga pistage och jordtoner via trapphuset i aprikos till övervåningens sand, rosa, terrakotta och kolabruna toner. Väldigt stämningsfullt och väldigt ombonat.

Malou Palmqvist hemma hos sovrum
Fanny Rådvik

På det nedre planet finns kök, vardagsrum, matsal och Malous ateljé. En ateljé som hon svampmålat med äggoljetempera i en terrakottaaktig sandfärgad ton; en färg som matchar hennes skulpturer så väl. På övervåningen finns tre sovrum, klädkammare, badrum, Rasmus studio och ett vardagsrum.

Malou Palmqvist hemma hos sovrum punschveranda
Fanny Rådvik

Hemmet känns klassiskt med en arty twist och mycket art déco-detaljer, här finns en del tunga möbler och 1920-talslampor. Och mycket krukväxter. Malous skulpturer står som roliga utropstecken lite överallt.

Malou Palmqvist hemma hos badrum
Fanny Rådvik

– Jag har inte fastnat i ett material utan jobbar med bland annat keramik, stengips och trä. Alltså så kallade ”mixed media”-skulpturer. Mina skulpturer är som ergonomiskt lutande objekt som utmanar tanken på vad som är möjligt. De är groteska, organiska, ofullkomliga och det gillar jag. Dessutom är färgerna smutsiga, ja nästan okonventionella. Och alla kan se avtrycken av mina händer i skulpturerna.

– Jag har hittat mitt eget formspråk och på så vi har jag också hittat mig själv.

Stylist Elin Odnegård

Fotograf Fanny Rådvik

SE ALLA BILDERNA HÄR OCH LÄS MER OM INREDNINGEN I BILDSPELET:

Några av Malous skulpturer på kakelugnens spiselkrans.

Badrum med vaniljfärgat kakel, klinkergolv och spegel från Byggfabriken. Franskt handfat och förnicklade blandare från England.

På spinetten i hörnet står några av hennes skulpturer. Tavlan är en litografi av Maurice Estève.

Malou i sin ateljé vid en hög kavalett. Väggarna är svampmålade i toner av sand, rost och terrakotta.

Vy från sovrummet ut mot den övre punschverandan. Textil köpt i Marrakech. Rottingmöblerna köpta på auktion.

Sovrummet är målat med äggoljetempera på väggarna i en varm persikorosa ton. Spegel och spegelbord i smide och marmor är från Rasmus farmor. Lampskärmarna i glas köpte Malou i en antikaffär i Rom.

Malou i dörröppningen mellan matsal och kök. På spinetten i hörnet står några av hennes skulpturer. Tavlan är en litografi av Maurice Estève.

Den ljusgröna kakelugnen i matsalen har Malou och Rasmus köpt nedmonterad och fått uppkaklad. Taklampan är en stor, men halv, Saturnuslampa.

Vy in i köket, där väggarna går i ljust pistagegrönt. I fönstret krukor med örter. En marmorerad skulptur av Malou i förgrunden.

Arkivhurtsarna står i Malous ateljé och är fylld av hennes skisser och arbeten.

I ateljén står en hylla med materiallådor och skulpturer.

Den röda fåtöljen är en kär gammal möbel. Malou och Rasmus övertalade den förra ägaren av huset att lämna kvar den.

Läs mer här:

Kika in hemma hos Melimeli-grundaren Amelia widell

Det här är säsongens trendigaste ljus – och här kan du köpa dem

20 fina julklappstips till den inredningsintresserade