Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

3 tips för att skapa en personlig tavelvägg

13 jun, 2018 
Tips för tavelvägg
Förgyll hemmet med en tavelvägg – oavsett vilken inredningsstil du föredrar. Ett enklare knep för att uppdatera inredningen finns knappast och för att sätta en personlig prägel finns några tips du kan använda dig av.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Oavsett inredningsstil, tycke och smak är en tavelvägg alltid rätt. Du kan välja att endast pryda väggarna med fotografier, illustrationer eller andra prints, svartvitt, färg eller varför inte välja en salig blandning av dina favoritmotiv?

Att bara köpa hem ett gäng av den första, bästa väggkonsten du hittar är kanske inte särskilt spännande – och kan kännas opersonligt.

Låt istället tavelväggen visa vem du är och framhäva din personlighet. Och visst är det möjligt även utan att behöva köpa unik och dyr konst. Det handlar helt enkelt om hur du väljer att lägga upp det.

1. Hitta din stil

Vilken stil föredrar du? Önskar du att tavlorna ska ingå i ett tema, gillar du kontraster eller vill du att de ska samspela in i de minsta detaljerna? Är det monokromt du är ute efter eller älskar du färg? Försiktigt och stilrent minimalistiskt eller maxat?

När du svarat på de här frågorna har du uteslutit alternativen som inte är riktigt du (för tillfället åtminstone) och kommit närmare vad det är du eftersträvar.

Annons

2. Våga blanda

Är dina valda motiv varandras motsatser och innehåller både fotografier, illustrationer och konstverk i alla möjliga former, färger och stilar? Kör på det – det är ju du.

För att göra intrycket mer harmoniskt och för att skapa balans i rummet kan du istället ha ramarna i åtanke och välja ramar i samma färg, eller åtminstone som går i samma färgskala.

3. Låt tavelväggen spegla dig

Strunta i trender och hur tavelväggen ”bör” se ut och gå helt på din egen magkänsla. Hur roligt är det egentligen med inredning som inte säger ett dugg om dig som person?

Följ hjärtat och välj motiv som tilltalar dig – och strunta i alla andras åsikter. Det brukar bli bäst så!

3 populära stilar just nu:

Blå toner

Precis som inom inredningen är blå kulörer både älskade, tidlösa och trendiga även som konst.

Desenios nyligen lanserade studiokollektion Coast to Coast är bland annat färgad av blå element och innehåller fotokonst från ikoniska platser från Miami, Palm Springs och Los Angeles. Inspirationen är hämtad från de senaste trenderna inom konst och fotografi, palmer, art deco och arkitektur.

Tips för tavelvägg
Foto: Desenio

Svartvitt

Svartvitt är en klassiker som vi nog aldrig kommer tröttna på. Oavsett stil i hemmet passar svartvitt in och motiven kan skapa en vilsam harmoni till intrycket.

Annons

Finast blir det att leka med kontraster och att blanda motiv med mycket svärta, med motiv med många ljusa partier.

Tips för tavelvägg
Foto: Poster store

Växter

Riktiga växter är som bekant ett trendigt element i inredningen, men visst funkar det lika bra som print! Alla välsignas inte med gröna fingrar och då kan konst med gröna element och växtmotiv vara lösningen för att skapa rätt känsla.

Och även om man är bra med växter så kan man helt enkelt aldrig få för mycket grönska. Blanda upp växtmotiv på väggarna med riktiga växter i fönster, på bord, golvet och hyllorna.

Tips för tavelvägg
Foto: Desenio

Läs mer:

Så skapar du en trendig tavelvägg – stor upphängningsguide

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons