ANNONSSAMARBETE MED HUDHELSE

Boosta huden med rätt ingredienser – 5 produkter för spänst och glow

27 maj, 2024 
AvElinor Hedgren
Med åldern minskar produktionen av kollagen och elastin i huden, vilket leder till försämrad fasthet och elasticitet. Här delar hudläkaren sina bästa tips för att bibehålla en glowig och ungdomlig hud.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Kollagen och elastin är de viktigaste byggstenarna för hudens elasticitet. När du är ung innehåller huden rikligt med dessa proteiner, men när vi närmar oss 30 börjar östrogennivåerna hos kvinnor att minska. Detta är början på en resa där huden gradvis kommer förlora kollagen och elastin, och är en process som accelereras ytterligare vid klimakteriet. Dessutom bryts hudens kollagen och elastin ner av flera faktorer såsom UV-strålning, sömnbrist och ohälsosam kost.

När kollagenproduktionen avtar blir huden torrare, slappare och förlorar sin fasthet, vilket gör att den kan se hängig ut och rynkor och fina linjer bildas. Dr. Michael Zangani, en av Norges mest välkända hudläkare, ger sina bästa tips hur du bibehåller en återfuktad, spänstig och ungdomlig hud.

Dr. Michael Zangani.

– Exfoliering med milda syror som glykolsyra eller fruktsyra kan bidra till att ta bort döda hudceller och förbättra hudens textur, berättar Dr. Zangani.

Enligt honom finns det inte mycket som kan göra samma jobb som aktiva ingredienser.

– Retinoider, i synnerhet retinol, är avgörande ingredienser för att främja hudens förnyelse och kollagenproduktion. Genom att välja produkter som innehåller rätt typ av retinol, formulerat för att effektivt tas upp i huden, kan vi maximera fördelarna utan onödig irritation.

I korthet kan man säga att retinol ökar hudens naturliga förmåga att reparera sig själv. Andra aktiva ingredienser som Dr. Zangani rekommenderar är antioxidanter som vitamin C. Dessa hjälper till att bekämpa fria radikaler och förhindra för tidigt åldrande av huden.

– Microneedling och andra stimulerande behandlingar kan bidra till att öka hudens vitalitet och förbättra texturen, men måste ingå som en del av en behandling.

SOLENS STRÅLAR KAN AKTIVERA HUDENS TALGPRODUKTION

Enligt Dr. Zangani är det allra viktigaste man kan göra för att bevara en fräsch hud med lyster, att använda solskydd dagligen, oavsett ålder.

– Solskydd är nyckeln när det handlar om att skydda hudens proteiner, som elastin och kollagen, från solens skadliga strålar. Detta är något som de flesta känner till, men det behöver upprepas ofta.

Dr. Zangani berättar också att överflödig talgproduktion kan vara ett problemför många och bidra till inflammation i huden. Dessutom kan talg också reducera effekten för de hudvårdsprodukter som du använder.

– Många är omedvetna om att solen stimulerar en ökad talgproduktion eftersom effekten av detta inte syns direkt. Det är därför viktigt att använda produkter som dämpar överflödig talgproduktion.

HOLISTISK SYN PÅ HUDENS ÅLDRANDE

Dr. Zangani betonar att det är viktigt att komma ihåg att åldrande inte bara handlar om hudvård, utan om att ta hand om kroppen i sin helhet. Dessutom har fokus på anti-aging ersatts av begreppet positive-aging. Med rätt kunskap, produkter och behandlingar kan hudens åldrande ses som positiv och givande. Det handlar om att förstå kroppens naturliga processer och på det viset anpassa en skräddarsydd hudvårdsrutin med rätt produkter och behandlingar.

– Det allra viktigaste du kan göra för din hud är att hitta en hudvårdsrutin som fungerar optimalt för just dig. Det är också viktigt att du lägger upp en behandlingsplan tillsammans med din hudläkare eller hudterapeut, avslutar Dr. Zangani.

5 PRODUKTER FÖR SPÄNST OCH GLOW

ZO Daily Power Defense

ZO Daily Power Defense är ett effektivt antioxidantserum som bygger upp hudbarriären och bidrar till att reparera skador som orsakats av fria radikaler.

Shoppa här!

ZO Complexion Renewal Pads

ZO Complexion Renewal Pads reducerar överflödigt talg och igentäppta porer.

Shoppa här!

ZO Retinol Skin Brightener

ZO Retinol Skin Brightener bidrar till en fräsch hud med en jämnare hudton. Finns i tre olika styrkor av retinol.

Shoppa här!

ZO Enzymatic Peel

ZO Enzymatic Peel tar bort döda hudceller och torr hud. Bidrar till att ge en jämnare och klarare hud med mer lyster. Kan även användas på kroppen.

Shoppa här!

Nyhet! ZO Complexion Clarifying Serum

ZO Complexion Clarifying Serum tar effektivt bort ytligt talg och döda hudceller, reducerar glansighet, minimerar porer, återfuktar och reducerar rodnad.

Shoppa här!

ZO Skin Health är en av världens mest välrenommerade medicinska hudserier.

Läs mer här!