Suveränt med Salma-lax!

01 oktober, 2013

En liten aptitretare med västerbottenspaj, salmalax, picklade rödbetor och Chablis i glaset fick inleda middagen.

I fredags presenterade Salma-lax sin nyhet, en liten bit Salma-lax på 150 g som precis kommit ut i butik. Perfekt till en liten förrätt till två, eller om man själv vill ha en huvudrätt med en laxbit. Salma vakumförpackas inom 4 timmar efter den fiskats, så den går utmärkt att äta rå. Den smakar mycket milt och är fast och fin i köttet.

Fredrik Eriksson, som bland annat driver Långbro Värdshus utanför Stockholm, hade fått i uppdrag att skapa nya rätter till Salma-lax. Vi fick smaka alla fyra och blev inte besvikna!

Vi fick börja med att testa en Salma-carpaccio med smörsås och pepparrot. Salma är ju som allra godast när den serveras rå, tunt skivad, och het pepparrot ger samma bett som wasabi till lax – den krämiga smörsåsen rundade av allt perfekt. En favorit! Recept hittar du här.

Sedan serverades chilimarinerad Salma i salladsskål. Avokado och soja är perfekta smakkompisar till lax, och det blir fräscht och gott att servera allt i ett salladsblad. Recept hittar du här.

Den här rätten, Salma med picklade grönsaker, var lika vacker som god. Ättikssyrade grönsaker med en len smetana gav en smakrik inramning till den lätthalstrade laxen. Recept hittar du här.

Avslutningsvis serverades vi grillad Salma provencale, en rustik och mättande rätt, perfekt en höstkväll. Recept hittar du här.