Sombre – så får du till den trendiga hårfärgen

sombre hår hårfärg slingor

Foto: TT
Mjuka slingor som ger en snygg och sömlös look – vi pratar såklart om färgtekniken sombre som nu är tillbaka (och hetare än någonsin). Här hittar du snyggaste inspirationen på sombre för blont, brunt och ljusbrunt hår!
09 mars, 2023
Årets hårtrend – se 7 snygga uppklippta frisyrer
1:05

Efter reklamen: Årets hårtrend – se 7 snygga uppklippta frisyrer

(1:05)

Slå på ljud

En genomgående hårtrend för 2023 är det naturliga i fokus. Vi ser mindre av starka färger som rött och kolsvart och mer av mjuka nyanser som också gärna får ha varmare undertoner. Och av att döma hårmodet på årets Fashion Week kan vi också se att sombren nu har gjort en comeback! Och den naturliga färgteknik följer säsongens hårtrend till punkt och pricka.

Här är allt du behöver veta om sombre. Längre ner reder vi också ut den stora skillnaden mellan ombre och sombre!

Spana in årets hårtrender – här är frisyrerna, färgerna och stylingen som gäller

Vad är sombre?

En sombre, eller soft ombre som färgen också kallas, är en tacksam färgteknik om du är trött på att konstant behöva gå och färga utväxten hos frisören. Tekniken handlar nämligen om att låta hårbotten vara något mörkare (utgå gärna från din naturliga hårfärg) för att sedan lägga ljusa slingor i längderna. Målet är att skapa en naturlig look där den mörkare hårbotten sömlöst möter de ljusa slingorna, vilket ger en känsla av att håret blivit lätt blekt i solen.

Sombre för blont hår

sombre blont hår
Chiara Grioni

En vanlig variant av sombre är såklart en sombre i blont hår. Här utgår du från din naturliga hårfärg och lägger sedan ljusare slingor strategiskt där solen ofta bleker håret naturligt. Kontrasterna blir lätta – och resultatet perfekt "solkysst".

Hitta din perfekta blonda hårfärg – 19 ursnygga varianter av blont hår

Sombre för brunt hår

sombre brunt hår slingor
Vincenzo Grillo

Många tror att sombre bara går att göra i ljusa hår, men så är såklart inte fallet. En sombre gör sig lika snygg i brunt hår och är ett perfekt sätt att ge liv till längderna och skapa snygga dimensioner.

Sombre för ljusbrunt hår

sombre ljusbrunt hår
Vincenzo Grillo

Ljusa upp ditt mellanblonda, eller ljusbruna hår, med slingor. En tacksam färgning, speciellt om du inte vill gå och färga utväxt var sjätte vecka.

Säsongens trendiga hårfärg – nu pratar alla om Tiramisu hair

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ OMBRE OCH SOMBRE?

Både ombre och sombre har blivit två vanliga begrepp när man pratar hårfärg och trots att färgteknikerna påminner mycket om varandra, finns en viss skillnad. En traditionell ombre har i regel en markant mörkare hårbotten som sedan tonas ut i ljusa längder. Kontrasten mellan hårbotten och längder är alltså stor.

En sombre däremot har en mjukare toning mellan bottenfärgen och hårfärgen på längderna och slingorna går också högre upp mot hårbotten än vid en ombre. Kontrasterna är därför inte lika stora och resultatet blir mer sömlöst. Det är också därför sombre ofta beskrivs som en "soft ombre".

Foto: TT, Launchmetrics/Spotlight