Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Så formar du snygga ögonbryn – steg för steg

14 sep, 2022 
AvRedaktionen ELLE
AvVeronica Henriksson
forma ögonbrynen
Vill du enkelt fixa perfekta ögonbryn hemma? Vi guidar dig steg för steg! Här är ELLEs ultimata guide som visar hur du fixar drömbrynen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ögonbryn har varit i fokus i beautyvärlden de senaste åren och marknaden har fullkomligt exploderat när det kommer till produkter, tekniker och stilar. Här listar vi steg för steg exakt allt du behöver göra för att få dina drömbryn.

Missa inte! Sveriges bryndrottning Browfelicia listar bästa produkterna för fylliga bryn!

forma ögonbrynen steg för steg bästa resultat snygga ögonbryn

Verktygen och produkterna du behöver för att skapa perfekta ögonbryn:

  • En smal mascaraborste eller ögonbrynspensel för att markera de tre viktiga punkterna (se nedan).
  • Pincett
  • Ögonbrynspenna eller ögonbrynsskugga
  • Ögonbrynskniv (som används med försiktighet)
  • Ögonbrynsgel
  • Concealer
  • Spegel

LÄS OCKSÅ: ELLE listar årets bästa ögonbrynsserum som boostar ögonbrynen!

Steg 1: Mät ögonbrynen

Ta en smal pensel och markera början av ditt ögonbryn, närmast näsryggen (för att få fram rätt balans i ansiktet). Lägg penseln vid vecket av näsvingen rakt uppåt mot ögonbrynet. Markera brynets början med hjälp av en brynpenna. Ta sedan penseln på andra sidan för att se om båda brynen ligger i samma höjd.

Annons

Steg 2: Vinkla penseln

Håll kvar penseln mot näsvingen och vinkla den sned så att du får den i mitten av ögonpupillen (ögats iris). Det är brynets högsta punkt. Markera med pennan. Detta gör vi för att ge brynet ett naturligt lyft.

Steg 3: Skapa rak linje

Vinkla penseln vidare så att den når ögats yttre vrån. Där markerar du så att du vet var brynet ska sluta, allt för att ge en bra ögonöppnande effekt. Lägg sedan penseln parallellt med brynet. Det ska vara en rak linje från brynets början till brynets slut. Då vet du att du har en korrekt form.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Brynguide från Charlotte Tillbury.
Så här formar du ögonbrynen.

Steg 4: Noppa ögonbrynen (med försiktighet)

Nu när du markerat dina linjer blir det enklare att se helheten. Tänk på att noppa ett hårstrån i taget och noppa mot det hållet hårstråna växer. Men tänk på att inte ta för mycket, det är bättre att kompensera med en brynpenna på de smala områden för att få symmetriska ögonbryn.

Annons

Pincett, Tweezers – Anastasia Beverly Hills

Se till att din pincett är vass så att du enkelt kan rycka hårstrået. Och kom ihåg – noppa med stor försiktighet!

Tweezers från Anastasia Beverly Hills hittar du här. (reklamlänk)

Steg 5: Använd ögonbrynskniv

När du noppat färdigt tar du en ögonbrynskniv för att försiktigt raka bort fjunen, de ljusa hårstråna runt om brynet och mellan ögonbrynen. Men kom ihåg att vara försiktig!

Eyebrow Shaping Knife Foldable – Browgame

Eyebrow Shaping Knife Foldable hittar du här (reklamlänk).

ögonbrynskniv till ögonbryn forma bryn
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 6: Trimma ögonbrynen med sax

Om du känner att du behöver klippa eller trimma lite på ögonbrynen, borsta brynen uppåt med en mascaraborste och klipp försiktigt (!) av topparna. Tänk på att inte klippa för nära brynen. Sedan kan du testa att borsta ner hårstråna för att se om du behöver ta mera. Detta göra man för att brynen ska hålla formen hela dagen utan att stråna åker ner.

Annons

Eyebrow Scissors – Brow gal

Klipp ögonbrynen försiktigt med en liten och vass sax! Eyebrow Scissors finns att köpa här (reklamlänk).

klippa ögonbrynen steg för steg få perfekta bryn
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 7: Använd brow fix och ögonbrynspenna

För att sedan få fram en naturlig ögonbrynslook använder du en färgad brow fix. Produkten är enkel att applicera på och ger brynet extra färg. Vill du ha en mer definierad och symmetrisk ögonbrynslook, ta en smal ögonbrynspenna eller skugga och fyll i ögonbrynen. Måla fram ”riktiga” hårstrå i en vertikal linje och tänk tredimensionellt.

Missa inte! Bäst i test: årets bästa ögonbrynsgel – ELLE listar favoriterna.

BROW GEL MED FIBRER, Eye Brow Big Boost Fibre Gel – MAC

Skapa wow-bryn snabbt och enkel med Eye Brow Big Boost Fibre Gel. Brynmascaran, som innehåller små, små fibrer ger ett naturligt resultat och är otroligt dryg. Här kan du läsa mer om och köpa den dryga ögonbrynsmascaran (reklamlänk).

Ögonbrynspenna, Brow Wiz – Anastasia Beverly hills

Fyll ut glesa partier med en ögonbrynspenna. Var lätt på handen och måla små linjer i taget för ett naturligt resultat. Här kommer du till ögonbrynpennornas ögonbrynspenna, Brow Wiz från Anastasia Beverly Hills (reklamlänk).

ögonbrynspenna forma ögonbryn bäst i test bästa tips steg för steg
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg 8: Använd fixerande ögonbrynsgel

Applicera nu en concealer längs brynbenet och blanda uppåt och utåt med pekfingret på brynbenet. Detta lyfter både din blick och området kring ögonbrynet. Avsluta med ett genomskinligt ögonbrynsgel som formar och tämjer ögonbrynet. Produkten gör även så att formen håller upptill 24 timmar.

Annons


Transparent ögonbrynsgel, Nordic chic eyebrow fixing gel – Lumene

Nordic chic eyebrow fixing gel fixerar ögonbrynen och håller dem på plats hela dagen. Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

eyebrow fixing gel lumene ögonbrynsgel
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Att forma dina ögonbryn rätt efter din ansiktsform är inte helt lätt. ELLE har pratat med en expert på området och listar bra produkter som hjälper dig på vägen.

Färga ögonbrynen hemma – produkterna som gör jobbet

Ge ögonbrynen ett lyft genom att färga brynen! Här listar vi favoriterna som gör jobbet hemma.

Psst! Här tipsar vi om det mest effektiva sättet att ta bort ögonbrynsfärg hemma.

Ögonbrynsfärg som håller, Natural Brown No. 3 – RefectoCil

Natural Brown No. 3 från RefectoCil är en lättanvänd ögonbrynsfärg som gör jobbet på bara tio minuter och håller i upp till sex veckor. Här kan du läsa mer om hur du använder produkten (reklamlänk).

bästa ögonbrynsfärg bäst i test fixa ögonbrynen hemma
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Lättanvänd ögonbrynsfärg, Perfect Eye Eyebrow Colour – Depend

Snabbverkande och prisvärd ögonbrynsfärg som markerar ögonbrynen snyggt. Perfect Eye Eyebrow Colour finns i fyra färger.

Perfect Eye Eyebrow Colour hittar du här (reklamlänk).

bästa ögonbrynsfärg bäst i test fixa ögonbrynen hemma steg för steg färga ögonbrynen
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Fixa ögonbryen – experten tipsar

För att få de där ursnygga ögonbrynen som framhäver och lyfter din look, ska de formas efter dina ansiktsdrag. Utöver det krävs även rätt produkter och knep för att lyckas med utmaningen. Att lägga ner tid och kärlek på dina ögonbryn är värt varenda sekund. Och när du väl hittat din form så kommer du att se skillnad. Vi lovar!

Annons

Brynartisten Felicia Kjellgren har räddat många ögonbryn genom åren. Vi bad henne lista de bästa knepen för att få och själv kunna fixa ett par perfekta ögonbryn.

Vad är viktigt att tänka på när man ska forma sina bryn hemma?

– Dina bryn är en på miljonen. Det finns inga färdiga former. Använd en så kallad brow mapping för att hitta den perfekta brynformen för just dig. Den fungerar så att du 1) mäter från vecket i näsvingen, rakt uppåt: där vill vi att brynet börjar för bästa balans i ansiktet. 2) Mät från näsvingen snett uppåt genom ögats iris: här vill vi att brynets högsta punkt ska vara för att ge det mest naturliga lyftet till ansiktet. 3) Mät från näsvingen, snett uppåt förbi ögats yttre vrå: här vill vi att brynet ska sluta för att ge bästa ögonöppnande effekt.

Annons

Kan du ge dina bästa tips för snygga ögonbryn?

– Det absolut enklaste och bästa tipset, tycker jag så klart, är att gå till en brynexpert för att hitta perfekta brynet för dig. Om du inte kan ta dig till en sådan och väljer att fixa ögonbrynen hemma föreslår jag att du gör egen brow mapping, det gör att ni får en klar bild av hur det perfekta brynet för just dig ser ut. Då blir det lättare att fylla i på rätt sätt.

– Vill du plocka brynen hemma är ett viktigt tips att backa lite från spegeln. Ofta står man otroligt nära och får då en dålig bild av vilka hårstrån man faktiskt tar bort. Det är lätt hänt att det plockas lite för mycket och att det blir ojämnt.

Hur sminkar du dina ögonbryn och vilka produkter använder du?

– Mina bryn är ganska buskiga och stora, men har partier som är lite glesare. Till detta behöver jag något som håller hårstråna på plats, ger mig lite färg samt fyller i det glesa.

Annons

Vad är trendigt när det kommer till ögonbryn just nu?

– Just nu och även senaste året är det väldigt populärt med ett naturligt och fylligt bryn.

Hur tror du att ögonbrynstrenden kommer se ut om 10 år? Är 90-talets smala streck återigen tillbaka?

– Trenden att ha välvårdade bryn som passar till just ditt ansikte kommer absolut att hålla i sig i 10 år till – så att få expertråd från någon som arbetar med det är verkligen den bästa investeringen. Jag brukar kalla en brynservice för ett väldigt billigt ansiktslyft. Flera av de härliga människorna jag möter blir förvånade över hur bra resultat de kan få efter färgning och formning av brynen.

– 90-talets smala streck är jag nästan helt säker på att vi slipper se i framtiden, de som en gång har plockat sönder sina bryn gör det inte igen!

Hur får man formen på brynen att hålla hela dagen?

– En anledning till att brynen tappar formen under dagen är att hårstråna är för långa. Att försiktigt trimma (inte klippa!) brynen gör att håren inte faller nedåt lika lätt. Detta är något vi alltid gör när vi fixar bryn, för det blir en otrolig skillnad. Sedan finns det en uppsjö av produkter att använda i brynen – men just för att få formen att hålla längre rekommenderar jag en transparent bryngel med lång hållbarhet och lätt konsistens.

Akris naturligt ögonbryn

Foto: Imaxtree

ELLE Talks – avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks – avsnitt 1
Annons