Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Så formar du snygga ögonbryn – steg för steg

noppa forma ögonbryn

Forma perfekta ögonbryn hemma!

Vill du plocka till och fixa perfekta ögonbryn? Vi guidar dig steg för steg, läs ELLEs ultimata guide som visar hur du fixar drömbrynen.
25 december, 2019

Ögonbryn har varit i fokus i beautyvärlden de senaste åren och marknaden har fullkomligt exploderat när det kommer till produkter, tekniker och stilar. Här spaltar vi ner steg för steg exakt allt du behöver göra för att få din drömbryn.

LÄS MER: Från bryngel till pincett – Browfelicias favoritprodukter för ögonbrynen

Verktygen och produkterna du behöver för att skapa perfekta ögonbryn:

  • En smal mascaraborste eller ögonbrynspensel för att markera de tre viktiga punkterna (se nedan).
  • Pincett
  • Ögonbrynspenna eller ögonbrynsskugga
  • Ögonbrynskniv
  • Ögonbrynsgel
  • Concealer
  • Spegel

LÄS OCKSÅ: Vill du få till snygga soap brows? Här är allt du behöver veta!

Steg 1: Mät ögonbrynen

Ta en smal pensel och markera början av ditt ögonbryn (för att få fram rätt balans i ansiktet). Lägg penseln vid vecket av näsvingen rakt uppåt mot ögonbrynet. Markera brynets början med hjälp av en brynpenna. Ta sedan penseln för att se om båda brynen ligger i samma höjd.

LÄS OCKSÅ: Årets bästa mascara – beautyredaktören listar bäst i test i alla kategorier

Steg 2: Vinkla penseln

Håll kvar penseln mot näsvingen och vinkla den sned så att du får den i mitten av ögonpupillen (ögats iris). Det är brynets högsta punkt. Markera med pennan. Detta gör vi för att ge brynet ett naturligt lyft.

Steg 3: Skapa rak linje

Vinkla penseln vidare så att den når ögats yttre vrån. Där markerar du så att du vet vart brynet ska sluta, allt för att ge en bra ögonöppnande effekt. Lägg sedan penseln parallellt med brynet. Det ska vara en rak linje från brynets början till brynets slut. Då vet du att du har en korrekt form.

Brynguide från Charlotte Tillbury.

Såhär formar du ögonbrynen.

Steg 4: Noppa ögonbrynen

Nu när du markerat dina linjer blir det enklare att se helheten. Tänk på att noppa ett hårstrån i taget och noppa mot det hållet hårstråna växer. Men tänk på att inte ta för mycket, det är bättre att kompensera med en brynpenna på de smala områden för att få symmetriska ögonbryn.
Gear ingrown hair splintertweeze, Tweezerman. Här köper du pincetten. (reklamlänk från Adtraction)

tweezerman pincett forma ögonbryn bästa pincetten

Tweezerman är bästa pincetten för att forma perfekta ögonbryn hemma. Klicka på bilden och kom till pincetten.

Steg 5: Använd ögonbrynskniv

När du noppat bort de ”onödiga” hårstråna så tar du en ögonbrynskniv för att skära bort fjunen, de ljusa hårstråna runt om brynet. Resultatet ger dig en snygg finish.
Ögonbrynsknivar till budgetpris från Depend. Här köper du knivarna. (reklamlänk från Adtraction)

depend ögonbrynskniv forma ögonbryn

Budgetkap! Ögonbrynsknivar från Depend. Klicka på bilden och kom till knivarna.

Steg 6: Klipp ögonbrynen med sax

Om du känner att du behöver klippa eller trimma lite på ögonbrynen, borsta brynen uppåt med en mascaraborste och klipp försiktigt av topparna, tänk på att inte klippa för nära brynen. Sedan kan du testa att borsta ner hårstråna för att se om du behöver ta mera. Detta göra man för att brynen ska hålla formen hela dagen utan att stråna åker ner.
Ögonbrynssax för att klippa ögonbrynen från Anastasia. Här köper du saxen. (reklamlänk från Adtraction)

ögonbrynssax anastasia klippa ögonbrynen

Klipp ögonbrynen med den här saxen från Anastasia. Klicka på bilden och kom till saxen.

Steg 7: Använd brow fix och ögonbrynspenna

För att sedan få fram en naturlig ögonbrynslook använder du en färgad brow fix. Produkten är enkel att applicera på och ger brynet extra färg. Vill du ha en mer definierad och symmetrisk ögonbrynslook, ta en smal ögonbrynspenna eller skugga och fyll i ögonbrynen. Måla fram ”riktiga” hårstrå i en vertikal linje och tänk tredimensionellt.
Brow fix från Indy Beauty ger en naturlig look. Klicka här och kom till produkten. (reklamlänk från Adtraction)

brow fix indy beauty

Brow fix från Indy Beauty. Klicka på bilden och kom till produkten.

Ögonbrynspenna, micro precision brow pencil, från Estée Lauder. Klicka här och kom till pennan. (reklamlänk från Adtraction)

bästa ögonbrynspenna forma ögonbryn

Micro precision brow pencil från Estée Lauder. Klicka på bilden och kom till pennan.

Steg 8: Använd fixerande ögonbrynsgel

Applicera nu en concealer längs brynbenet och blanda uppåt och utåt med pekfingret på brynbenet. Detta lyfter både din blick och området kring ögonbrynet. Avsluta med ett genomskinligt ögonbrynsgel som formar och tämjer ögonbrynet. Produkten gör även så att formen håller upptill 24 timmar.
Transparent ögonbrynsgel från Lumene som fixerar brynen. Klicka här för att komma till produkten. (reklamlänk från Adtraction)

eyebrow fixing gel lumene ögonbrynsgel

Eyebrow fixing gel från Lumene. Klicka på bilden och kom till produkten.

Att forma dina ögonbryn rätt efter din ansiktsform är inte det lättaste i världen. Men i dag ska vi försöka reda ut några funderingar kring ämnet. ELLE har pratat med en expert på området och listar bra produkter som hjälper dig på vägen.

För att få de där ursnygga ögonbrynen som framhäver och lyfter din look så ska de formas efter dina ansiktsdrag. Utöver det krävs även rätt produkter och knep för att lyckas med utmaningen. Att lägga ner tid och kärlek på dina ögonbryn är värt varenda sekund. Och när du väl hittat din form så kommer du att se skillnad. VI lovar!

Felicia Kjellgren är nationell brynartist. Det är många ögonbryn som passerat (och blivit snyggare) hos Felicia. Vi bad henne lista de bästa knepen för att få och själv kunna fixa ett par perfekta ögonbryn.

Vad är viktigt att tänka på när man ska forma sina bryn hemma?

– Dina bryn är en på miljonen. Det finns inga färdiga former. På Benefit använder vi en unik trestegsmetod som kallas ”brow mapping” för att hitta den perfekta brynformen för just dig. Vi använder ett speciellt verktyg för att göra detta, samma över hela världen. Den fungerar så att du 1) mäter från vecket i näsvingen, rakt uppåt: där vill vi att brynet börjar för bästa balans i ansiktet. 2) Mät från näsvingen snett uppåt genom ögats iris: här vill vi att brynets högsta punkt ska vara för att ge det mest naturliga lyftet till ansiktet. 3) Mät från näsvingen, snett uppåt förbi ögats yttre vrå: här vill vi att brynet ska sluta för att ge bästa ögonöppnande effekt.

Kan du ge dina bästa tips för snygga ögonbryn?

– Det absolut enklaste och bästa tipset, tycker jag så klart, är att titta förbi en Benefit Brow Bar, där kan du få guidning av våra brynexperter för att hitta perfekta brynet för dig. Om du inte kan ta dig till en sådan och väljer att fixa ögonbrynen hemma föreslår jag att du gör egen brow mapping, det gör att ni får en klar bild av hur det perfekta brynet för just dig ser ut. Då blir det lättare att fylla i på rätt sätt.

– Vill du plocka brynen hemma är ett viktigt tips att backa lite från spegeln. Ofta står man otroligt nära och får då en dålig bild av vilka hårstrån man faktiskt tar bort. Det är lätt hänt att det plockas lite för mycket och att det blir ojämnt.

Vilka redskap behövs för att lyckas få till rätt form?

– Som nämnt ovan kan vem som helst göra brow mapping, vår unika trestegsmetod, hemma. Vi använder ett speciellt verktyg för detta, men om man gör det hemma kan man använda ett smalt objekt, t.ex. en ögonskugga-pensel eller en kajalpenna för att kartlägga de tre viktiga punkterna (se ovan).

Hur sminkar du dina ögonbryn och vilka produkter använder du?

– Mina bryn är ganska buskiga och stora, men har partier som är lite glesare. Till detta behöver jag något som håller hårstråna på plats, ger mig lite färg samt fyller i det glesa. Det är därför jag älskar Benefit Gimme Brow (reklamlänk från Apprl) (reklamlänk från Apprl) så mycket, det är en färgad fibergel som ger färg, hållbarhet och volym med hjälp av pyttesmå fiber – en produkt som både går fort att måla på samt är enkel för alla att använda.

Vad är trendigt när det kommer till ögonbryn just nu?

– Just nu och även senaste året är det väldigt populärt med ett naturligt och fylligt bryn.

Hur tror du att ögonbrynstrenden kommer se ut om 10 år? Är 90-talets smala streck återigen tillbaka?

– Som jag nämnde tidigare är det alltid en trend att ha välvårdade bryn som passar till just ditt ansikte och det kommer absolut att hålla i sig i 10 år till – så att få expertråd från någon som arbetar med det är verkligen den bästa investeringen. Jag brukar kalla en brynservice för ett väldigt billigt ansiktslyft. Flera av de härliga människorna jag möter blir förvånade över hur bra resultat de kan få efter färgning och formning av brynen.

– 90-talets smala streck är jag nästan helt säker på att vi slipper se i framtiden, de som en gång har plockat sönder sina bryn gör det inte igen!

Hur får man formen på brynen att hålla hela dagen?

– En anledning till att brynen tappar formen under dagen är att hårstråna är för långa. Att försiktigt trimma (inte klippa!) brynen gör att håren inte faller nedåt lika lätt. Detta är något vi alltid gör när vi fixar bryn, för det blir en otrolig skillnad. Sedan finns det en uppsjö av produkter att använda i brynen – men just för att få formen att hålla längre rekommenderar jag en transparent bryngel (reklamlänk från Apprl) (reklamlänk från Apprl) med lång hållbarhet och lätt konsistens.

Inför ELLE-galan bad vi fyra profiler visa sina bästa beautytips inom fyra olika områden. Här visar Nina Campioni hur du får till ett par supersnygga ögonbryn.

Akris naturligt ögonbryn

Foto: Imaxtree.com

Läs mer:

Så får du snygga ögonbryn – beautyredaktionens bästa knep

Ebba Kleberg von Sydow och 25 andra kvinnor tipsar om sina bästa skönhetsknep

ELLEs beautyredaktör guidar – så hittar du rätt parfym