Artikeln innehåller reklamlänkar

Hitta din perfekta foundation – så väljer du rätt foundation

15 dec, 2022 
hitta rätt foundaiton nyans online bästa foundation alla hudtyper
Har du svårt att hitta rätt i djungeln av foundations? Ingen fara! Här är guiden som gör att du enkelt hittar din nya favorit till basgarderoben.
Annons
Bäst i test: Årets bästa foundation
Bäst i test: Årets bästa foundation

Foundation är necessärens guldkorn som snabbt och enkelt täcker rodnad, kamouflerar ojämnheter och får huden att se strålande ut. Tacksamt nog fick det också en perfect match för alla – oavsett om du vill ha lätt täckning, har problem med torr hud eller inte vill riskera att produkten fastnar i fina linjer.

Hitta rätt foundation – bästa foundation för din hudtyp

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har samlat baskunskaperna du behöver för att hitta den bästa foundationen för dig!

Foundation för lyster: Light Reflecting Collection Foundation – Nars

foundation glans glow foundation

Daggig lyster och glammigt glow har varit den senaste tidens stora beautytrend! Och den strålande basen går att få till på flera sätt. Dels såklart med hjälp av en lystergivande foundation och dels kan du få till basen med hjälp av en glowprimer eller flytande highlighter blandat med foundaiton.

Annons

Foundationen passar: Dig som upplever att du har trött och glåmig hud – eller bara vill att huden ska stråla och se extra fräsch ut!

FOUNDATION FÖR torr hy: Flawless Satin Moisture Foundation – Sensai

bästa foundation för torr hud bäst i test torr hy

Dagens foundations är mer vårdande än någonsin och många är också dessutom härligt återfuktande. Har du torr hud ska du leta efter foundations med namn som innehåller ord som "moisture", "hydration" eller "hyaluronic acid".

Annons

Foundationen passar: Dig som vill vill ha en återfuktande foundation, har problem med torr hud, upplever att basen spricker under dagen och behöver all extra fukt som går att få.

bästa återfuktande foundtion
Klicka på bilden för att komma till foundationen från Sensai.

Foundation för mogen hud: Vital Skincare Complexion Drops – Westman Atelier

rätt foundation mogen hy bästa tips

Har du en mogen hud eller en hud med fina linjer och rynkor är en lättare foundation att rekommendera eftersom att det inte är lika stor risk att den fastnar i veck. Fokusera också på en foundation som har vårdande egenskaper eftersom att den mogen hud ofta kan upplevas som torr.

Annons

Foundationen passar: Dig som har mogen hud och samtidigt vill hitta en foundation som verkar vårdande och vill ha en lättare foundation som inte fastnar i fina linjer och rynkor.

westman atelier foundation bästa mogen hy
Klicka på bilden för att komma till foundationen från Westman Atelier.

Foundation för fet och blank hud: Double Wear Sheer Matte Long Wear Foundation – Estée Lauder

foundation oljig hy

Har du en fetare hudtyp och önskar att matta ner det blanka och oljiga, är en foundation med matt finish att rekommendera. Foundationen behöver nödvändigtvis inte vara fullt täckande, utan det finns många bra alternativ som fortfarande låter det naturliga lysa igenom.

Annons

Foundationen passar: Dig som har blank och oljig hud och önskar ett något mattare resultat.

estee lauder foundation fet hy bästa för oljig hud
Klicka på bilden för att komma till foundationen för fet hud från Estée Lauder.

Foundation för naturligt resultat: CCC Cream – Cle cosmetics

foundation för lätt täckning

Föredrar du "my skin but better"-looken och vill ha en lätt bas där din hud får lysa igenom är en lättare CC-cream att rekommendera. Där får du både lätt täckning, vård och fukt.

Annons

Foundationen passar: Dig som vill ha en lättare bas och gärna framhäver till exempel fräknar – men ändå vill dämpa rodnad och "ojämnheter".

bästa foundation för naturlig täckning lätt resultat
Klicka på bilden för att komma direkt till CC-creamen från CLE.

Hitta rätt foundation-nyans online – så gör du

Att hitta rätt foundationfärg kan vara ett heltidsjobb, men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Många foundations är märkta med bokstäverna C (cool), W (warn), N (neutral), vilket står för vilken underton färgerna har. En enkelt regel och ett superknep för att hitta din underton är att kolla på dina blodådror. Ser dina blodådror blå ut? Då har du en kall underton! Men drar dem mer åt det gröna hållet, då har du en varm underton. Ett supertips är såklart att kolla på swatches och recensioner från andra som testat produkten.

Annons

Foto: Imaxtree

Annons