Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Dofternas desserter – parfymer med söta noter

10 nov, 2023 
AvRedaktionen ELLE
gourmanddofter parfym tips
Kola, kaffe och vanilj – gourmanddofterna är säsongens nyförälskelse. ELLE djuplodar i sötmans ­hypnotiska doftgenre.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofterBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofter

För många av oss är parfym en unik form av konst och uttryck som skiftar beroende på säsong, var vi befinner oss i livet och rådande sinnesstämning. En doftupplevelse som väcker våra sinnen, skapar minnen och till och med kan förstärka vår personliga identitet.

Och kanske är det ett sökande efter trygghet i tider som dessa, att vi återigen tycks dras mot de söta, varma, trygga och sockriga dofterna? En av de mest fascinerande och tilltalande parfymgenrerna som seglat upp och fått ny vind i doftseglet är den så kallade gourmandgenren, med söta och ”ätbara” doftnoter. Parfym som bär med sig sötma, värme och det mjuka, extravaganta.

Annons

Vad är en gourmanddoft?

Gourmand är det franska ordet för en person som uppskattar god mat. Och det beskriver bra vad den här doftströmningen handlar om – dofter som påminner om och lockar fram minnen och känslor kopplade till god mat och dryck. Framför allt söta desserter och ljuvliga godsaker. En parfymgenre som bäst kan liknas vid en gastronomisk resa för doftsinnet, och som har blivit en favorit bland många parfymälskare runt om i världen.

Fredrik Johansson är doftexpert på skönhetsagenturen Saether och har sett gourmandtrenden återvända under 2023.

– De söta gourmanddofterna innehåller doftnoter som vi förknippar med mat och dryck. Dessa ”ätbara” ingredienser hittar vi ofta i kombination med vanilj, tonkaböna, kryddor och amber. Generellt sett har gourmanddofter en varm och omslutande karaktär som passar extra bra under årets kalla årstider eller vid speciella tillfällen när man vill ha en doft med det lilla extra.

Annons

En parfymgenre som bäst kan liknas vid en gastronomisk resa för doftsinnet

Grunden i en gourmanddoft är vanligtvis en söt och näst intill ätbar bas. Mjuka, varma och många gånger nostalgiska dofter ger en omedelbar känsla av värme och trivsel och väcker ofta en längtan efter något sött.

– Bland populära gourmandnoter hittar vi kola, choklad, pralin, mjölk, kaffe, konjak, mandlara och även bubbelgum. Nya gourmandnoter upptäcks hela tiden. Många av dessa noter förknippar vi med vår barndom vilket innebär att vi kan uppleva gourmanddofter som nostalgiska. De ger helt enkelt en känsla av trygghet, säger Fredrik Johansson.

Gourmandparfymer kan påminna oss om doften av sockriga, nybakade kakor eller en svalkande glass en solig sommardag. Den emotionella kopplingen till doften gör gourmandparfymer särskilt kraftfulla och minnesvärda när man bär dem. De kan variera från subtilt söta till intensivt sockrade beroende på kompositionen.

– Gourmanddofter har en omedelbar igenkänningsfaktor. Jag tror att många älskar detta – att man verkligen kan identifiera sig med doften och ett tillfälle i livet när man upplevt den. De tar oss helt enkelt tillbaka i tiden, säger Fredrik Johansson.

En av de mest berömda gourmandparfymerna är Angel av Thierry Mugler. Den lanserades redan 1992 och blev en banbrytande doft som kombinerar söta noter som pralin, choklad och vanilj med mer överraskande inslag som patchouli och bergamott. Doften var ovanligt djärv för sin tid och banade vägen för många andra gourmandparfymer. I dag är Angel en ikon i parfymvärlden – och fortfarande modehusets bästsäljande parfym, som kommit i en rad nya versioner och kombinationer, utan att förlora sitt söta gourmandhjärta.

Annons

Men det är inte bara klassiska parfymikoner som påminner oss om svunna tider. Nya doftlanseringar ger plats åt moderna tongångar inom gourmandgenren.

– En nyare lansering som tagit Tiktok med storm är Burberrys Her elixir de parfum. Med noter av jordgubbe, vanilj och amber har vi här en modern, fruktig gourmand som lyckas blanda lekfullhet med en mer tidlös karaktär. Även Burberrys nya parfymlansering Goddess kan beskrivas som en ultramodern gourmand där tre sorters vanilj möter lavendel. Denna doft visar verkligen gourmanddofternas framtid, säger Fredrik Johansson.

Modehuset Jean Paul Gaultier var tidiga med att lansera gourmanddofter med karaktäristisk sötma och sprudlande blommighet och extravagans.

Söta dofter är säsongens nyförälskelse

– I Jean Paul Gaultiers senaste skapelse Divine bygger de vidare på samma tema. Här hittar man noter av fluffig maräng och sötman i marängen balanseras med salta noter vilket har varit en tydlig dofttrend den här säsongen. Här finns även lilja och jasmin som förstärker doftens feminina karaktär.

Det är en annan intressant dimension av gourmandparfymer – att de kan skapa en cocktail av söta noter med andra olfaktoriska element. Till exempel kan en gourmanddoft innehålla blommiga inslag som rosor och jasmin, vilket skapar en harmonisk balans mellan sötma och fräschhet. På senare tid möter de söta noterna även saltackord – och manifesterar det faktum att kombinationen av sött och salt inte bara är en lyckad kombination i mat.

Annons

Det oemotståndliga i gourmandparfymerna gör genren mångsidig och perfekt för olika tillfällen och årstider. På sommaren känns sötman given på en solvarm hud. På hösten och vintern kan den skapa som en kokong av mjuka, varma noter och känslor.

Men gourmandparfymer är och förblir en vattendelare. För precis som vi har olika personligheter dras olika människor till olika doftgenrer – och gourmandparfymerna kräver ett visst mod och karaktär, eftersom de söta noterna kan vara ganska dominerande.

I dagens värld av parfymer finns det en bred variation av gourmanddofter att utforska. Från de klassiska favoriterna till moderna tolkningar och nyskapande kreationer. Ett fantastiskt sätt att introducera det söta och sockriga är att välja en parfymerad lotion. Passande nog har drottningen av kroppskollektioner, Laura Mercier, nyligen re-lanserat sin bad- och doftkollektion. Om du tidigare älskade att doppa dig i hennes mjuka, vispade kroppscrème Soufflé body crème, med noter av crème brûlée och kokos, hittar du nu nya versioner av kroppscrèmer där den röda tråden är gourmand, med kokos, mandel och vanilj.

Annons

Oavsett om du söker en parfym som påminner dig om din favoritdessert eller helt enkelt vill utforska en ny dimension av doftkonsten, är gourmandgenren definitivt värd att upptäcka. Den är en smakfull påminnelse om att parfym inte bara handlar om att dofta gott, utan också om att skapa minnen, upplevelser och känslor som varar livet ut.

Tips! Passa på att fynda härliga parfymer under Black Week 2023. Här samlar vi de bästa reorna inom beauty under helgen.

16 härliga gourmandparfymer

parfymer gourmand vanilj

Born in Roma edpValentino (reklamlänk). Dramatisk cocktail med svarta vinbär och bourbon-vanilj.

Eilish edpBillie Eilish (reklamlänk). Sockrade blomblad, tonkaböna och vanilj i gyllene flakong.

Annons

Hydra figue edpMiller Harris (reklamlänk). Bär med sig en unik, krispig sötma med fikon, saffran och ljuvliga saltackord.

Nomade jasmine edtChloé (reklamlänk). Solig blommig jasmin, med perfekt sötma från vanilj.

Vanilla vibes edpJuliette has a gun (reklamlänk). Den ljuva sötman av varm vanilj, perfekt balanserat med saltiga ackord.

Divine edp Jean Paul Gaultier (reklamlänk). Kittlande doft med saltackord och fluffig söt maräng.

gourmand parfym söta dofter

I want Choo forever edp Jimmy Choo (reklamlänk). Vad sägs om en shot körsbärslikör tillsammans med vanilj och tonkaböna?

La vie est belle L’extrait edpLancôme (reklamlänk). Den numera klassiska gourmanddoften har fått ett nytt elixir med djupare kryddning och ambernoter.

Annons

Black Opium edpYSL (reklamlänk). Parfymikon som satte kaffenoten på doftkartan.

Daisy love oh so sweet edt Marc Jacobs (reklamlänk). Den friska gourmanden – söt, mousserande med vita hallon i toppen, blommor i hjärtat och sockrad mysk i basen.

Goddess edpBurberry (reklamlänk). En modern gourmandparfym med mängder av vanilj.

gourmandparfym doft parfym tips

Angel edpMugler. Gourmandikon lanserad 1992. (reklamlänk)

Cloud collection edpZarko perfumes (reklamlänk). Dröm om havet och gyllene solnedgångar med kokos och vanilj.

Ambre vanilla edpLaura Mercier (reklamlänk). Sockrig sötma när den är som bäst.

Vanille antique night veils edpByredo (reklamlänk). Mjukaste vanilj i en hypnotisk ­sötma.

Vanilla CEO edpCra-yon (reklamlänk). Mjuk, varm och med mycket karaktär.

Av: Carin Hellman

Denna artikel är från ELLEs beautybilaga (12/23) i samarbete med Saether.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons