Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Topplista vaniljparfym – bästa parfymerna med vanilj

23 okt, 2023 
vanilj parfym trend topplista bästa vaniljparfym
Har du också förälskat dig i vaniljparfymen eller vill du upptäcka den mjuka, varma och söta doften? Nu är det perfekta tillfället, för vanilj är nämligen trendigare än någonsin! Och det finns faktiskt en rimlig förklaring till varför doften är så populär! ELLEs beautyredaktör har samlat 9 fina dofter där vaniljen står i fokus.
Annons

Till alla millennials stora förtjusning (eller förskräckelse) har vaniljparfymen gjort en grandios återkomst och att döma av de senaste parfymlanseringarna är det här bara början på en ny vanilj-era.

Du som förknippar vaniljdoften med favoriten från 00-talet, Vanilla EdT från Alyssa Ashley, eller Victoria's Secrets söta kroppsmist, kan andas ut. Dagens vaniljparfymer har nämligen den perfekta sötman som ofta balanseras med noter som tobak, trä eller hudnära mysk.

Men visste du att det finns en logisk förklaring till varför vaniljdoften är så tilltalade för många? För ELLE berättar parfymören Amandine Clerc-Marie som är näsan bakom Burberrys succédoft Goddess, den otippade kopplingen mellan vaniljparfym och bröstmjölk!

Parfymer med vanilj – hela topplistan

Vi har samlat 9 parfymer där vanilj finns med bland noterna. Här finns något för alla näsor! Läs mer om dofterna längre ner:

Lyxig vanilj parfym med vanilj, Goddess EdP – Burberry

En av årets största parfymlanseringar står modehuset Burberry bakom! Goddess EdP klättrade snabbt upp på topplistorna världen över och bakom doften ligger 2 års arbete och 400 försök för att hitta den perfekta dosen vanilj. Och vilken doft parfymören Amandine Clerc-Marie lyckades skapa! I parfymen finns en härlig vaniljtrio som också kombineras med lyxig och sensuell lavendel. Här har du en förtrollade och välkomponerad doft som får komplimangerna att trilla in!

Annons
vanilj parfym goddess burberry
Klicka på bilden för att komma till parfymen Goddess från Burberry.

Sexig vaniljparfym, Devotion EdP – Dolce & Gabbana

Söt och krämig med en frisk hint av citrus. I Dolce & Gabbanas nyaDevotion EdP finns, förutom varm och sensuell vanilj (som aldrig tar över), också kanderad citrus som tillsammans skapar en doft som går att likna med en italiensk delikatess. Här är doftgarderobens otroliga dessert och en gourmanddoft för finsmakaren. För parfymen gör att det vattnas i munnen.

Annons
vanilj parfym trend doft
Klicka på bilden för att komma till parfymen från Dolce & Gabbana!

Parfym med vanilj, Black Opium EdP – YSL

En av världens kanske mest omtalade dofter, klassikern Black Opium EdP, är bland annat känd för den varma kaffenoten som finns bland basnoterna. Men i toppen av parfymen finns också rosépeppar och päron och i basen finns såklart vanilj. Mjuk, sensuell och mysig – doften är en sexig klassiker av en anledning.

Pudrig parfym med vanilj, 501 Iris & Vanilla EdP – N.C.P

Det svenska dofthuset N.C.P är experter på välkomponerade dofter och parfymen 501 Iris & Vanilla EdP har en fin balans av sötman från vanilj och kola, men också det friska och sensuella från från viol och iris. Extra tacksamt är att samtliga dofter från N.C.P också går att köpa i små förpackningar om 5 och 10 milliliter om du vill testa dig fram först.

vanilj parfym bästa vaniljparfym
Klicka på bilden för att komma till parfymen från N.C.P.

Välbalanserad parfym, Love, Don't Be Shy – Kilian

Kilians Love, Don't Be Shy går att beskriva som en nykär kärlekshistoria: pirrig, sprudlande, sensuell och romantisk! Bland noterna finns läcker vanilj och hudnära mysk i basen. I hjärtat av doften finns en blomsterdröm av den romantiska rosen, apelsinblom, och iris. Bland toppnoterna hittar du kryddig rosépeppar.

Annons

Vanilj parfym med tränoter, Replica Jazz Club EdT – Maison Margiela

Glöm allt du minns om söta vaniljdofter som känns på mils avstånd! Maison Margielas otroliga Replica Jazz Club EdT är en djupare doft som, precis som namnet tyder, för näsan till en jazzklubb i Brooklyn. Tänk dig doften av en cigarr som tänds i en fuktig bar en trappa ner, där barstolarna är av trä och bardiskarna och borden lika så. I glaset? Rom såklart! Men för att ge parfymen en lättare känsla kommer såklart vaniljen och gör underverk! En otrolig doft till honom och henne.

Annons
vanilj parfym bästa vaniljparfym bäst i test
Klicka på bilden för att komma till parfymen från Maison Margiela.

Mjuk parfym med vanilj, Vanilla Vibes EdP – Juliette has a gun

Varm vanilj tillsammans med krispigt havssalt är definitionen av "en blandning av sött och salt". Vanilla Vibes EdP från Juliette has a gun är den perfekta doften för dig som älskar något sötare dofter, men fortfarande vill att doften ska kännas mogen, elegant och lite sexig.

Varm vanilj parfym , Alien Goddess EdP – Mugler

Mugler är expert på vanilj och doften Alien Goddess EdP är inget undantag! Den pudriga och varma vaniljdoften har bergamott och en hint av kokos i toppen och elegant och sensuell jasmin i hjärtat. Doften rundas såklart av med varm vanilj i basen.

vanilj parfym mugler vaniljparfym
Klicka på bilden för att komma till parfymen med vanilj från Mugler.

Elegant och sexig parfym med vanilj, Orchidee Vanille EdP – Van Cleef & Arpels

I läckra Orchidee Vanille EdP är det vanilj som har huvudrollen! Men den söta doftnoten balanseras fint med noter av bland annat mysk, tonkaböna, mörk choklad och bittermandel. En perfekt parfym som passar lika bra till klänning i tropisk värme som ullkofta i ett kallt och snöigt vinterlandskap.

Annons

Vaniljdoft – därför är den så populär

Vanilj har länge varit en vanilj doftnot i många parfymer men har ökat markant i populäritet det senaste året! Den söta, varma sexiga doftnoten förknippas ofta med gourmanddofter och förekommer även i herrparfymer. Men visste du att det finns en fullt logisk förklaring till varför vaniljdoften är så populär? Och varför många förknippar doften som lugnande och nästan tröstande?

Annons

ELLE träffade näsan bakom Burberrys Goddess EdP som berättar den spännande kopplingen till vaniljparfym och bröstmjölk!

Amandine Clerc Marie parfymör burberry
Amandine Clerc-Marie parfymören bakom Burberry Goddess.Foro: Franck Juery/Firmenich

– Vanilj är verkligen unikt på många sätt! Och faktum är att det faktiskt går att hitta en hint av vanilj i bröstmjölk, vilket gör att doften är så älskvärd! Det är nästan som att vi är födda för att älska den, säger Amandine Clerc-Marie.

Att arbeta fram Goddess tog många år! Vilken känsla ville du förmedla med doften?

– Jag jobbade dagligen med doften i 2 år och det krävdes över 400 försök. Men att dofta på saker är mitt liv och jag älskar att väcka känslor med råmaterial! Jag vågade göra en överdos av vanilj och jag ville skapa en "powerful kindness". Parymen handlar om att vara sig själv och att inte vara rädd!

ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofterBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofter
Annons