Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

7 pudriga parfymer du kommer älska att bära

21 aug, 2023 
Pudriga parfymer
En evig klassiker i doftvärlden – den pudriga och mjuka doftnoten som är lätt att älska. ELLE listar sju nya och klassiska pudriga parfymer du aldrig vill sluta bära.
Annons
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofterBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om nytvättade dofter

Tryggt, varmt och mjukt – vilka känslor väcker pudriga dofter hos dig? Kanske kastas du tillbaka i tanken till någon kär som burit Chanel N°5? Eller känner den omedelbara nostalgiska känslan i att plocka upp en fast, lyxig tvål i handen och njuta av den rena doften?

Chanel N°5, en evig klassiker.

Vad är en pudrig doft?

Pudriga dofter är en evig klassiker, men kommer också som nya moderna varianter som vandrar lite i mellanlandet av att vara pudriga och lätt nytvättat fräscha. Lite som puder doftsattes under just sin början av 1900-talet då mjuka, söta och blommiga doftnoter var trendsättande.

Annons

Vad är det som gör att en parfym uppfattas som pudrig?

Det är mestadels en variation av naturliga och syntetiska noter ger det vi uppfattar som en pudrig effekt till parfymkompositionen.

De vanligaste pudriga noterna som skapar det man kännetecknar som just pudrig är blommor som iris, viol och ros samt söt och varm vanilj.

Det i kombination med mer animaliska noter som mysk och dofter som gärna förkippas med rökelse, som opoponax-hartser och vissa syntetiska ambernoter ger det som vi karaktäriserar och uppfattar som lugnt, varmt och pudrigt.

Annons

Vem passar en pudrig parfym?

En pudrig parfym är ett perfekt val för den som letar en doft som är lätt att tycka om och lätt att bära. Det är kompositioner som utvecklas varmt och mjukt på huden och uppfattas som feminina och ofta hudnära och mer romantiska än sensuella.

Topplista bästa pudriga parfymerna 2023

Så vilka pudriga dofter är och förblir klassiker som är säkra kort och en investering i doftgarderoben? Och vilka är nyheterna för i år? ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman listar årets pudriga parfymfavoriter:

Annons

Bästa vaniljpuderparfym, Vanilla CEO – Crayon

Trygg, ljuvlig och varm – Crayons vaniljskapelse är, just precis, vanilj och mjuka träslag som är perfekt matchade och skapar en varm och harmonisk doft som stannar på huden länge utan att bli överväldigande.

Crayon
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Bästa unika pudriga parfymen, Mojave ghost – Byredo

En signaturdoft för många och en av Byredos bästsäljare – för den är hypnotisk, varm och alldeles, alldeles egen Mojave ghost. Pudrig viol och sandelträ är en del av den magiska kompositionen som inte lämnar någon oberörd.

Annons
Byredo
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Bästa klassiska puderdoften, Narciso poudree– Narciso Rodriguez

En evig klassiker i pudriga sammanhang är Narciso Rodriguez självbetitlade doftkollektion. Där du även hittar en extra pudrig variant EdP under namnet Poudree som med vita blommor i kombination med den muskiga signaturen av Narciso-serien.

Narsico
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Bästa blommigt pudriga doft, Flora gorgeous magnolia – Gucci

En ny vit och pudrig doftskapelse från Guccis Flora-familj. Magnolian står i centrum och blir till en mjuk, varm och pudrigt blomstrande parfym.

Annons
Gucci
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Bästa blommiga puderdoften, Pivoine Suzhou – Armani Privé

Inspirerad av blomstrande trädgårdar med mjuk romantisk och mycket elegant touch med hjärtat i pionen – Pivoine Suzhou från Armanis coutureparfhymhus Privé här är essensen av att dofta ren lyx!

Armani
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Bästa avantgarde Pudriga parfymen, Paradoxe – Prada

Pradas Paradoxe är precis som namnet skvallrar om, en paradox till parfym med mjuka romantiska stråk i en stor blommig bukett, som mixats med mysk och Pradas egen ambernot, Ambrofix. Pudrigt spännande, i ett och samma svep.

Prada Paradoxe
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Bästa ny pudrig parfym, Goddess – Burberry

Vanilj i dess mjukaste form – Goddess är höstens härligaste doftnyhet från Burberry och är verkligen en varm och gourmandig doft med en pudrig elegans som är helt oemotståndlig!

Burberry Goddess
Klicka på bilden för att komma direkt till parfymen.

Foto: TT/Shutterstock

Annons