Allt du behöver veta om Dermapen – och så fungerar microneedling

14 mar, 2023 
AvVeronica Henriksson
AvMaria Ahlgren
dermapen microneedling behandling före efter bilder vanliga frågor
Vad är egentligen Dermapen och vilken effekt kan du förvänta dig? ELLE har samlat de vanligaste frågorna – och såklart testat behandlingen som lovar en omedelbar makeover!
Annons
ELLE Talks - Vinterhud - Avsnitt 1
ELLE Talks - Vinterhud - Avsnitt 1

Du har säkert hört talas om det: microneedling för ansiktet. Men vad innebär det egentligen och hur går en Dermapen-behandling till? ELLE har samlat de vanligaste frågorna om behandlingen som bland annat lovar att jobba på pigmenteringar, ärr och samtidigt ge huden fukt och ett snyggt glow. ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har såklart också testat behandlingen! Här är allt du behöver veta.

Vad är Dermapen?

Dermapen lanserade det första mekaniska microneedlingverktyget och är fortfarande marknadsledande. Dermapen skapar en kontrollerad skada i huden med hjälp av nålar. Som en naturlig reaktion på nålningen vill kroppen reparera skadan och börjar producera nytt kollagen.

Annons

Det bildas även nya kapillärer i huden. Resultatet blir en föryngring och förbättring av hudens struktur. Under behandlingen slussas näringsrika serum ned i huden. På så vis får behandlingen dubbel effekt, dels av hudens egen läkning och förnyelseprocess, och från preparaten som förs djupare ned i huden än krämer.

dermapen behandling

Hur fungerar Dermapen?

Microneedlingpennan, som består av 16 tunna medicinska engångsnålar och gör upp till 1920 mikrokanaler per sekund, dras över hela ansiktet, inklusive läppar och ögonlock. Samtidigt slussas serum ned i huden. På 30 minuter får huden ett strålande glow.

Vem kan göra Dermapen?

Behandlingen passar alla hudtyper och är en perfekt behandling inför en fest eller bröllop. Beroende på hur djupt nålarna ställs in kan Dermapen4 jobba på akne, rosacea, pigmenteringar, stora porer, rynkor eller trötthetstecken. Dermapen4 kan göras på alla hudtyper och hudfärger.

Annons

Gravida rekommenderas inte att göra Dermapen.

Kan man göra microneedling hemma?

Nej! Det finns många varianter av microneedling-rollers för hemmabruk, men det är aldrig att rekommendera eftersom att nålarna skadar huden (och slussar in bakterier) om metoden inte utförs i kontrollerad form.

Vilket resultat får man av Dermapen?

Det direkta resultatet är plumpad hud och snyggt glow. Ja, huden är något röd, men inget katastrof och rödheten lägger sig snabbt. Porerna är mindre synliga och knottrorna på kinderna ett minne blott.

Effekt av Dermapen:

Här är några av fördelarna med Dermapen:

  • Mindre synliga ärr
  • Ger lyster
  • Boostar med fukt
  • Jobbar på pigmenteringar
  • Har fin effekt mot akne
  • Reducerar synligheten av stora porer
  • Har fin effekt på mogen hud som tenderar att ha rynkor och fina linjer
dermapen tips resultat

Var kan man göra dermapen?

ELLE var hos auktoriserade hudterapeuten Isabelle Spickler, men Dermapen finns på cirka 750 salonger och kliniker runt om i landet.

Annons

Vad kostar microneedling med dermapen?

Rekommenderat pris är 2 395 kr för en behandling, men priset kan variera. Köper du också en Dermapen-kur brukar priset bli billigare.

Gör Dermapen ont?

Hur ont en Dermapen-behandling gör är såklart högst individuellt, men det beror också på vilken variant av behandling du gör. En ytligare behandling känns inte lika mycket som en där nålarna går längre ner i huden.

dermapen behandling resultat

Finns det några bieffekter av dermapen?

Dermapen ska alltid utföras av en auktoriserad hudterapeut/behandlare! Se också till att salongen du går till är medlem i SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Direkt efter behandling kan huden kännas röd och huden blir också extra solkänslig. Var därför extra noggrann med solskydd efter att du gjort en behandling!

Annons

Hur ofta kan man göra Dermapen?

Hur ofta du kan göra en behandling beror bland annat på varför du gör Dermapen – och vilken variant du gör. Behandlingstiden är 2-8 veckors mellanrum, beroende på vilken indikation som behandlas.

  • Ytlig behandling: Akne, rosacea och pigmentering
  • Djupare behandling: Verkar mot rynkor och har effekt på ärr

Före och efter-bilder från Dermapen

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson testade två behandlingar av Dermapen. Här är resultatet efter andra behandlingen:

Direkt efter Dermapen

dermapen efter behandling efterbild
Resultatet av Dermapen direkt efter att en djupare behandling har gjorts.

"Direkt efter behandlingen är huden något röd, men jag hade förväntat mig värre. Jag ser direkt en fin lyster och huden känns tight, utan att kännas stram. Det röda har lagt sig efter några timmar och istället har huden fått otroligt glow."

Efter-bild Dermapen

dermapen före efter bild
Resultatet av Dermapen en vecka efter att en djupare behandling har gjorts.

"Trött, glåmig och något överbehandlad – ett för intensivt testande av för starka och för mig fel hudvårdsprodukter har satt sina spår på min hud. Därför känns Dermapen-kuren passande. Jag är strax under 30 år och har än så länge inte några pigmenteringar, däremot envisa milier och inkapslade pormaskar.

Annons

Jag har gjort Dermapen till och från i många år (i privat bruk och därför också betalat för det själv), och varje gång jag har haft ett uppehåll och tappat rutinen för att få in mina Dermapen-behandlingar frågar jag mig själv varför. För resultatet efter några dagar är otroligt – och aldrig får jag så mycket komplimanger som när huden precis fått sig en omgång.

Huden blir slät, fyllig, får ett glow som inte går att beskriva och all makeup lägger sig så felfritt och fint. Som om jag inte gör något annat än dricker mycket vatten, äter rätt kost, tar hand om huden perfekt morgon och kväll (men nej, inget av det gör jag såklart).

Ja, behandlingen kostar en del. Men att göra en kur någon gång per år (eller oftare om du önskar) är en investering! Jag önskar att jag kunde göra en minst varje månad!"

* Texten är en del av ett större jobb där ELLE-redaktionen testat olika typer av behandlingar, så som IPL, PRP och Profhilo. Behandlingarna som ELLE har testat är beprövade och risken för skador är minimala när de utförs av legitimerade behandlare med rätt kompetens. Skulle en behandling ändå gå snett skyddas du av patientsäkerhetslagen. En seriös verksamhet har patientförsäkring som ger dig ökad möjlighet till ersättning vid skador. Detta gäller dock inte om du är missnöjd för att behandlingen inte gav den effekt som du hade hoppats. *

Foto: Launchmetrics/Spotlight.

Manikyrdrömmar: Så gör du snygga tortoise nails
Manikyrdrömmar: Så gör du snygga tortoise nails
Annons